שתף קטע נבחר

ישראלים בפלורידה נמלטים מאימת ההוריקן: "ארזנו מזוודות, לא רוצים לקחת סיכון"

סופת ההוריקן "אירמה" כבר מכה בקריבים ובסוף השבוע צפויה להגיע לארה"ב. "לקחנו את כל הדברים שחשובים לנו, מקווים שכשנחזור הבית עדיין יעמוד", אמר תומר שמתגורר בפלורידה. אייל מספר: "אין מים בסופרים, התור בתחנות הדלק מטורף". מומחה למדעי האטמוספירה: "הרוחות העוצמתיות יכולות להרים אדם באוויר כעלה נידף"

 

 

"כבר חווינו פה כמה סופות ואני מקווה שזה לא יגיע למימדים של ההוריקן בטקסס. אומרים שזו אחת הסופות הגדולות שהיו בהיסטוריה של פלורידה, אז אנחנו לא רוצים לקחת סיכון. יש לנו שלושה ילדים ואנחנו רוצים ללכת על בטוח". תומר עמר, ישראלי שמתגורר בפלורידה, התראיין וסיפר היום (א') לאולפן ynet כיצד הוא ומשפחתו נערכו לקראת ההוריקן אירמה, שצפוי להגיע לחופי ארצות הברית בסוף השבוע. 

 

ישראלים שנמצאים בנתיב הסופה מוזמנים לפנות לאימייל האדום ולשלוח סרטונים ותמונות 

 

"שמנו תריסים בכל הבית, ארזנו כמה מזוודות ומחר בבוקר אנחנו נוסעים לקרולינה עם כמה חברים", סיפר עמר. "לקחנו את כל הדברים שחשובים לנו ממש. אנחנו יוצאים בשיירה, עושים מזה שבוע כיף. איך אומרים: מעז ייצא מתוק. נקווה שנהנה שם וכשנחזור הבית יהיה פה במקום והכל יהיה בסדר".

 

יש מחשבות שאולי תחזרו ולא תמצאו את הבית איפה שהשארתם אותו?

"אנחנו מקווים לטוב ומתפללים שזה לא יקרה, מה שיכולנו לעשות עשינו".

 

אוגרים מצרכים לקראת ההוריקן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוגרים מצרכים לקראת ההוריקן(צילום: AFP)

המדפים בסופרמרקט התרוקנו (צילום: ספיר סימפלי) (צילום: ספיר סימפלי)
המדפים בסופרמרקט התרוקנו(צילום: ספיר סימפלי)

האיים הקריביים נפגעו ראשונים מההוריקן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האיים הקריביים נפגעו ראשונים מההוריקן(צילום: AFP)

תומר עמר. מקווה למצוא את הבית במקום, אחרי שיחזור מקרוליינה ()
תומר עמר. מקווה למצוא את הבית במקום, אחרי שיחזור מקרוליינה


עמר מספר שקשה מאוד להשיג מים ודלק בפלורידה. "היום בשעות הצהריים כבר לא היה דלק, כל התחנות היו ריקות. מים לא היה ניתן למצוא בשום מקום, הכול היה ריק. בהחלט יש נהירה מאוד גדולה לכל הסופרים ולכל המקומות ואין מים. יש עכשיו פינוי של אזור קי-ווסט שזה כמה שעות דרומה מאיתנו, החלק הכי דרומי של פלורידה. מפנים שם את כל האוכלוסייה, כ-160 אלף איש, אז הולכים להיות גם פקקים. אנחנו מקווים לצאת בזמן ולא להיתקע בהם".

 

גם בשנה שעברה היכה הוריקן בפלורידה, אבל לא בעוצמות הצפויות כעת. "בסופה בשנה שעברה אנחנו נשארנו וזה לא היה כזה נורא, אבל זו הייתה סופה בקטגוריה 2 אולי 3. עכשיו זו סופה ברמה 5 שזו הדרגה הכי חזקה, עם רוחות מעל 220 קמ"ש. אני לא רוצה להישאר פה ברוחות כאלו, אני מוותר על התענוג".

 

אייל מלמד, ישראלי נוסף שמתגורר בפלורידה, הלך הבוקר לסופרמרקט ולא מצא מים. "אני נמצא בהלנדייל שבפלורידה, בתוך סניף וולמארט גדול ומפוצץ פה מאוד", דיווח מלמד מהשטח. "אין פה יותר מים, כל המדפים ריקים אז אנשים קונים בקבוקים ומשתמשים במכונה שממלאת מים".

התושבים ממגנים את הבתים והעסקים לקראת הסופה (צילום: AP) (צילום: AP)
התושבים ממגנים את הבתים והעסקים לקראת הסופה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בתחנת הדלק המצב לא היה טוב יותר. "אני נמצא בתחנת דלק בנורת' מיאמי ביץ' ויש פה בלגן שלם, בשביל למלא דלק יש תור מטורף של מכוניות", דיווח מלמד. "המשאבה פה לא עומדת בעומס אז צריך לחכות עד שהיא תחזור לחיים ובינתיים יש פה הרבה לחץ. מחירי הדלק עלו, כרגע זה 2.69 דולר לגלון. אנחנו מחכים לראות מה יקרה, אשתי בלחץ, אני פחות. בינתיים יש קצת בעיה עם הדלק אבל נסתדר, מקסימום נלך ברגל".

 

הסופה עלולה "להיות קטסטרופלית"

המרכז האמריקני לחיזוי הוריקנים דיווח כי עין הסערה עברה בשעה 1:47 בלילה שעון מקומי (8:47 בבוקר שעון ישראל) בברבודה. תושבים דיווחו כי כשעין הסערה עברה שם קרסו קווי טלפון.

 

לפי המרכז לחיזוי הוריקנים "אירמה" מוגדרת הוריקן בדרגה 5 – הדרגה החזקה ביותר. היא מביאה איתה רוחות במהירות 295 קמ"ש ועושה את דרכה לכיוון צפון-מערב. המסלול שלה צפוי לכלול את פוארטו ריקו, הרפובליקה הדומיניקנית, האיטי, קובה ופלורידה. 

 

הרשויות בארה"ב הזהירו אמש כי כשתגיע לפלורידה עלולה הסופה "להיות קטסטרופלית". מושל מחוז מיאמי-דייד שבדרום פלורידה, קרלוס חימנס, הזהיר אמש כי רבים מ-2.7 מיליון תושבי המחוז עשויים להתבקש להתפנות מבתיהם כבר הבוקר. תושבים בדרום פלורידה הסתערו ביממה האחרונה על סופרמרקטים וחנויות כגון הום דיפו, ובאזורים רבים מדפיהם התרוקנו בשל החשש מההוריקן.

 

עוד לא ברור באיזה מקום ההוריקן יפגע, גם ג'ורג'יה בסכנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עוד לא ברור באיזה מקום ההוריקן יפגע, גם ג'ורג'יה בסכנה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בהלת הקניות לקראת הגעתו של ההוריקן אירמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהלת הקניות לקראת הגעתו של ההוריקן אירמה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אם "אירמה" תגיע כצפוי לארה"ב היא תהיה סופת ההוריקן השנייה שמכה בה בתוך פחות משבועיים. רק בשבוע שעבר היכתה סופת ההוריקן "הארווי" בטקסס וגרמה להרס כבד ולכמה הרוגים.

 

"אנחנו תופסים מחסה, יש רוחות חזקות מאוד", סיפר גרפילד בופורד, מנהל מערך החדשות ברשת ABS TV באי אנטיגואה, שמדרום לברבודה. "הרוח היא איום גדול. עד כה התעופפו כמה גגות". לדבריו רוב התושבים באנטיגואה ובברבודה נאלצים להסתדר כעת ללא חשמל, וכ-1,000 בני אדם מעבירים את הלילה במקלטים. "זה מפחיד מאוד", אמר, "רוב האיים בחשכה, אז זה מפחיד מאוד". לפי שעה לא ידוע אם יש שם נפגעים.

 

"הנזקים העיקריים הם בעקבות הצפות"

"זה ההוריקן הכי עוצמתי שהיה באוקינוס האטלנטי ממזרח לים הקריבי ולמפרץ מקסיקו", אומר הבוקר פרופ' דניאל רוזנפלד, מומחה למדעי האטמוספירה מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית. "הוא חזוי להמשיך להיות בדרגות בין 4 ל-5 בסולם ספיר-סימפסון, שזה סולם ריכטר לעוצמות של הוריקנים. 5 מתוך 5 זו הדרגה המקסימלית. הרוחות המקסימליות כרגע מגיעות עד ל-300 קמ"ש. רוח בעוצמה כזו שפוגעת בבן אדם יכולה להרים אותו באוויר כעלה נידף. הרוח תהיה עוד הרבה יותר חזקה מאשר בטקסס. ההוריקן כבר פגע בכמה איים במזרח הים הקריבי והוא ממש מכסח אותם, אין לי מילה יותר טובה לזה".

 

 

פרופ' רוזנפלד אומר כי ההוריקן עלול לפגוע גם במדינת ג'ורג'יה. "אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק היכן זה יפגע בפלורידה, כרגע התחזית היא לכיוון הקצה הדרומי ולכן מפנים את קי-ווסט שזה הקצה הדרומי ביותר במדינה. זה יכול להיות בכל מקום בין מיאמי עד לחלק המערבי של פלורידה, טמפה או אפילו מפרץ מקסיקו המזרחי, כלומר להגיע לחופי ג'ורג'יה. ההוריקן ככל הנראה יאבד קצת מעוצמתו כשייתקל באיים בים הקריבי, אבל הוא חזוי להגיע לעוצמה של בין 4 ל-5 לפלורידה, זה התרחיש הסביר ביותר".

 

מה זה אומר מבחינת הנזק הצפוי?

"הנזקים העיקריים שהוא יכול לגרום הם בעקבות הצפות. רוח בעוצמה כזו דוחפת את מי הים אל החוף ומרימה אותם לגובה של בין 5 ל-10 מטר. אם ניקח בחשבון שהמקום הגבוה ביותר במיאמי הוא פחות מ-10 מטר, אז אפשר להבין את גודל האסון האפשרי אם באמת יתרחש התרחיש הגרוע ביותר והוא יגיע בעוצמה הנוכחית לחופי פלורידה".

 

פרופ' רוזנפלד אומר כי ההתחממות הגלובלית עלולה לגרום בעתיד להוריקנים בעוצמה חזקה יותר. "מכיוון שהחום של מי הים הוא זה שנותן אנרגיה להוריקן, ככל שעולה הטמפרטורה אנחנו מצפים שהעוצמות תהיינה יותר חזקות, ואכן הטמפרטורה עולה בהדרגה. עדיין אין בידינו עדות חד משמעית לכך שהעוצמות של ההוריקנים עולות באופן ממוצע, אם כי סביר שזו תהיה המגמה בסופו של דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוריקן אירמה
צילום: רויטרס
מומלצים