שתף קטע נבחר

אוכל רחוב: סיור קולינרי באשדוד

דוכן פלאפל בן 50 שנה, שווארמה שיש הטוענים שהיא הטובה בארץ, סנדוויץ' טוניסאי מושלם וגם זקנה אחת בלי שם שמכינה מדי יום תבשילים מרוקאיים מיוחדים באמצע גינה ציבורית: יצאנו לבדוק מה יש לאכול ברחובות אשדוד - ומצאנו עולם קולינרי מרתק

 

 

אשדוד היא עיר נמל עם שיכונים ותיקים ומגדלים נוצצים, שכונה חרדית וקהילה הודית. אשדוד היא עיר של עדות, ואפשר למצוא בה עולם קולינרי עשיר ומיוחד: החל ממטבח עממי, פשוט וטעים להפליא שמתגלה במקומות קטנים ונסתרים בפסאז'ים ישנים וכולל פיתה עם כל טוב, פלאפל מושלם, סנדוויץ' טוניסאי עשיר בטעמים, אינג'ירה אתיופית ואפילו פיש אנד צ'יפס כמו בהולנד, דרך בתי קפה ומסעדות בעלי מראה מתוקתק ווייב צרפתי שמגישים, איך לא, פטיסרי מגוון.

 

אשדוד היא גם משכנן של כמה מהמסעדות מדוברות בארץ - "רונז'אן" התאילנדית, "פסקאדו" ו"אידי דגים". הפעם החלטנו לדלג על המקומות המפונפנים לטובת אוכל הרחוב ופינות החמד שמגישות אוכל שמזכיר בית.  

 

 (  )
 

השוק

מסעדה חדשה שמגישה מנות נדיבות בפיתה (ויש גם אחת בתוך חצי כיכר לחם אחיד). ייתכן שהמקום יזכיר לכם מעט את "המזנון" של השף איל שני, אך אל תטעו, זה ממש לא אותו המקום, ולדברי הבעלים רוני אלבז - גם אינו מתיימר להיות כזה. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אלבז מכניס לתוך הפיתה את "תל אביב" (46 שקלים) - אנטרקוט עם רוקט ובצל סגול; את העיר המרוקאית "אגאדיר" (36 שקלים) - קציצות מבושלות עם מטבוחה וחציל מטוגן; ואת המבורג (36 שקלים) - המבורגר עם עגבנייה וחסה. יש לו גם מנות בפיתה עם עוף ומנות טבעוניות. בגזרת התוספות תמצאו פוטייטוס (13 שקלים), צ'יפס בטטה או בטטה אפויה (18 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

נורדאו 24, ראשון-חמישי 24:00-11:30, מוצ"ש-1:00, כשר

 

הולנד צ'יפס

סטיבן ואיזבל ריאוול עלו לישראל מהעיר איינדהובן שבהולנד, ולאחר שבחרו להתמקם באשדוד (בעיקר בגלל הנמל הקרוב וחופי הים היפים), פתחו עסק שמביא לעיר אוכל רחוב חדש שלא היה שם קודם: במסעדה הקטנה שלהם הם מגישים מנות עסקיות של פיש אנד צ'יפס, צ'יפס תפוחי אדמה, צ'יפס בטטה, טבעות בצל ויש גם מנות של דגים מטוגנים (ללא עסקית).

 (צילום: Sosial groove) (צילום: Sosial groove)
(צילום: Sosial groove)

עבור עסקית של פיש אנד צ'יפס שמגיע עם שלושה רטבים - תשלמו 45 שקלים כולל שתייה קלה, או 47 שקלים כולל בירת הייניקן. הצ'יפס יעלה כאן 12 שקלים למנה קטנה, 16 שקלים למנה רגילה ו-20 שקלים למנה גדולה. והאמינו לנו - זו תהיה מנת הצ'יפס הנאמנה ביותר למקור ההולנדי שתטעמו בארץ (בעיקר מכיוון שהצ'יפס נעשה מתפוחי אדמה הולנדיים שמגיעים לארץ ביבוא אישי).

סטיבן ריאוול והצ'יפס שלו (צילום: Sosial groov) (צילום: Sosial groov)
סטיבן ריאוול והצ'יפס שלו(צילום: Sosial groov)

גם בדגי הקוד משקיעים כאן היטב, ובדרכם לשמן הלוהט הם עוברים טבילה בבלילה סודית. כמו כן מומלץ לנסות את רוטב הבוטנים והקארי שבני הזוג מכינים במקום.

 

רוגוזין 72, 050-8086303, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שישי 15:00-11:00, מוצ"ש-24:00, כשר

 

 

פינת הסנדוויץ' הטוניסאי

במרכז המסחרי של רובע א' בעיר מסתתרת לה מנהרת זמן שנדמה ששום דבר לא השתנה בה, לפחות בשני העשורים האחרונים.

 (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
(צילום: אורנה בן חיים)

הפריקסה של מוריס סיטבון הוא מוסד אשדודי בן למעלה מ-30 שנה. אם תגיעו למקום כשמוריס ניצב בעצמו בעמדת ההכנה - תגלו פנינה טעימה וידידותית המתופעלת על ידי בעל המקום האדיב ואשתו סולי. אם תזדמנו לשם בשעה שבה מוריס לא נמצא, לא מובטחת לכם קבלת פנים ידידותית מהעובדים העסוקים, שלא אוהבים להיות מוטרדים על ידי לקוחות (אשדוד היא לא עיר לבעלי לב חלש), אבל הכריך הטוניסאי המפורסם עם הלימונים הכבושים הנהדרים שמשתדכים לכל שאר מרכיבי המנה - עדיין יהיה נפלא.

 

מלבד הפריקסה המפורסם (25 שקלים) אפשר לאכול אצל מוריס גם בריק עם ביצה (15 שקלים), שקשוקה בבגט (25 שקלים) או כריך טוניסאי בבגט (30 שקלים).

 

המרכז המסחרי רובע א', 08-8567161, ראשון-חמישי 21:00-8:30, שישי 15:00-8:30, כשר

 

לה בריוש

"בריוש" היא מאפייה משפחתית שמארחת מדי יום זה עשור את הפרלמנט של גמלאי ועדי העובדים באשדוד. הסיבה האמיתית להגיע לכאן הוא הבריוש המושלם (12 שקלים ליחידה), אולי מהטובים שתטעמו בחייכם. הוא אוורירי כל כך, שלא תרגישו כיצד נעלם לאחר שני ביסים בלבד. כדאי לבקש גם לטעום את אחת הריבות תוצרת הבית (ריבת נענע, למשל) ולהמתיק את החך המתוק ממילא.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

רוגוזין 27, 08-8677699, ראשון-חמישי 21:00-7:00, שישי 15:00-8:00, כשר

 

מלך הפלאפל

שלום התימני הוא דור רביעי בעיר למטגני פלאפל. את המקום פתח אביו ב-1964, וכיום בנו עוזר לו לשרת את הלקוחות שמגיעים לכאן כדי לנשנש כדורי פלאפל של פעם, בדיוק כמו לפני חמישים שנה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כל ילד שגדל באשדוד מכיר את שלום ואת הכדורים הזהובים שהוא מטגן במרכז המסחרי הישן, באחד המקומות היותר צנועים וחסרי חן שפועלים כאן. מחיר המנה הוא 16 שקלים (חצי מנה עולה 8 שקלים), והדעה הרווחת בעיר היא שברגע שהמשיח יבוא - הוא יגיע קודם כול לאכול את הפלאפל של שלום. אז מה, עם כזה מוניטין - לא תטעמו גם אתם? 

 

בפסאז' של המרכז המסחרי ברובע א', ראשון-חמישי 21:00-9:00, שישי 15:00-9:00, כשר

 

פאשה

"פאשה" היא השווארמה הכי טובה באשדוד ובין הטובות בארץ כולה, והתורים הארוכים שמשתרכים אליה בהחלט מוכיחים זאת. עוזי אילוז ויני ישילרמק מכינים במקום שווארמה כבש מדהימה ומתובלת לכדי שלמות. את הפיתה הם ממלאים בכמות נדיבה ממנה, כל כך נדיבה עד שכמעט בלתי אפשרי לדחוס לתוכה דברים נוספים מלבד הבשר. חצי מנה בפיתה תעלה לכם 19 שקלים, ומנה שלמה - 29 שקלים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הבנאים 3, 08-8531831, ראשון-חמישי 02:00-10:00, שבת 2:00-19:30, כשר

 

פיתה בסטה

מקום צעיר ובועט בעל אווירה צוהלת ומטבח ענק פתוח לעיני הסועדים. בדומה למקומות אחרים שהוזכרו, גם פה מגישים מנות בפיתה, וערק בטעמים נמזג מדי זמן מה לצ'ייסרים ונמסר לסועדים. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מגישים כאן "פיתה כבדה" עם כבדים (32 שקלים), פיתה עם "קציצות של עדי" (34 שקלים), פיתה עם אסאדו (36 שקלים) וכמה פיתות צמחוניות, בהן פיתה עם בוריקה (25 שקלים). לסיום מתוק מציעים כאן פיתה לוטי (10 שקלים) - ביס מתוק של שוקולד-אגוזים עם בננות צלויות על הגריל.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הבנאים 1, 08-6644199‏, ראשון-חמישי 23:00-11:00, שישי 16:00-11:00, כשר

 

טו גייז על האש

שיפודייה אשדודית אייקונית בת יותר מ-50 שנה, מהראשונות שפעלו בעיר. לשם שלה אין שום קשר לעולם הלהט"בי, אם תהיתם. בכניסה למקום הפתוח ונטול המיזוג ניצבת ויטרינה עמוסה בנתחי בשר טריים שמוגשים בתוך פיתה, בחמגשית או בבגט בתוספת סלטים טריים כמו חומוס, חציל במיונז, טחינה, עריסה ועוד. אבל עם כל הכבוד לסלטים, הבשר כאן הוא העיקר, ובגללו כולם עולים לכאן לרגל.  

 

המחירים של המנות בפיתה נעים בין 70-35 שקלים (המנות היקרות ביותר הן כבד אווז ושקדים), ומנות על שיפוד בתוך חמגשית יעלו לכם 75-40 שקלים. מלבד המנות הרגילות של השיפודייה, כמו לבבות, כבדים, פרגית, אנטרקוט ועוד, יש כאן גם מבחר מנות מיוחדות כמו קציצות עם כבד (40 שקלים).

 

שבי ציון 2, 08-8566452, ראשון-חמישי 24:00-11:00, כשר

 

ז'קוב דגים

ז'נו ז'ק הוא דייג בעל חנות דגים הפועלת בעיר מאז 1970. הוא ואשתו ז'קלין פתחו בצמוד לחנות גם מסעדה קטנה, שבה הם מציעים קציצות דגים חריפות (59 שקלים), סרדינים ממולאים (39 שקלים), פיש אנד צ'יפס וברבוניות מטוגנות (49 שקלים). אלה יגיעו לשולחן עם מבחר סלטי הבית, לחם, צ'יפס, שיני שום, פלפל חריף ושתייה. יש כאן גם עסקית של דג שעולה רק 69 שקלים, והיא כוללת את כל התוספות.

 

בימי שישי מוציאים כמה שמשיות ושולחנות למדשאות שמול המסעדה ומקיימים קבלת שבת שמחה עם בירה קרה, חריימה ותבשילי דגים שונים לרכישה במחיר של 49 שקלים לקילו.

 

המלאכה 6/9, 08-8563222, ראשון-רביעי 19:00-8:00, חמישי 21:00-7:30, שישי 16:00-7:00, כשר

 

פיצה בלה

אי אפשר לדבר על אוכל רחוב בלי להתייחס לפיצה, במיוחד כשמדובר על פיצה שנאפית בטאבון לבנים אמיתי. הפיצות יוצאות מהטאבון עם תחתית קריספית ושוליים תפוחים קלות, ואפשר לפזר עליהן תוספות לבחירה.

 

פיצה אישית עם תוספת תעלה 27 שקלים, בינונית עם תוספת - 40 שקלים ופיצה משפחתית עם תוספת - 50 שקלים. ההמלצה שלנו היא לעיין דווקא במבחר הפיצות המיוחדות, שכולל "פיצה סלמון" עם מוצרלה, קממבר, בזיליקום טרי ופרמזן, "פיצה ג'וי" עם שמנת, דבש וגבינת עיזים ו"פיצה נועם" עם טונה, פלפל, בצל מטוגן, זיתים שחורים וביצת עין. מחירן של הפיצות המיוחדות הוא 35 שקלים לפיצה אישית, 50 שקלים לפיצה בינונית ו-80 שקלים למשפחתית.

 

חיים משה שפירא 22, 08-6858800‏, ראשון-חמישי 24:00-10:30, כשר

 

 (  )
  

הזקנה

יש באשדוד מקום אחד שלא תמצאו לו אח ורע בשום מקום אחר בארץ, הבטחה שלנו. אין למקום הזה שם או שלט, ואף אחד לא יודע את שמה של הבשלנית הדגולה שמבשלת בו, אז כולם פשוט מכנים אותה ואותו - "הזקנה".

 

באמצע רובע ב', על השדרה, מאחורי בוטקה קטן שקירותיו מלאים בתמונות צדיקים ובאבות, עומדת מדי יום משעות הבוקר אישה מבוגרת מאוד (להערכת כולם היא כבר מזמן עבר את גיל 80) ומכינה שני סירים בלבד. זה קורה באוויר הפתוח, עם ציוד מינימלי, בתנאי שדה של ממש, והתוצאה - מטריפה. וברגע ששני הסירים נגמרים, היא ובנה מקפלים את הבסטה (זה קורה בדרך כלל לפני השעה 13:00).

 (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
(צילום: תיקי גולן)
  

"הזקנה" עושה זאת כבר 25 שנה, ולפני כמה שנים הצטרף אליה גם הבן שלה, שאחראי על הגשת האוכל בצלחות פלסטיק לסועדים שיושבים על ספסלי עץ בשדרה או מסבים לשלושה שולחנות פלסטיק ישנים שניצבים שם. ומה בסירים? זה יכול להיות חריימה או מוח, בשר ראש, זיתים מבושלים או כל תבשיל מרוקאי חריף אחר בעל כתמי שמן וצבע אדום עז של רסק עגבניות. לכל מנה יש כאן מחיר אחיד - 45 שקלים בלבד. סיר אחד תמיד יהיה בשרי והשני עם דגים, ולא משנה באיזה תבשיל תבחרו - מצפה לכם חוויה מסחררת חושים עם טעמים של פעם שהולכים ונעלמים להם מהעולם הבריא שלנו.

 (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
(צילום: תיקי גולן)
 

אם תבקשו להציץ פנימה או חס וחלילה לצלם את תוכן הסיר, או לחלופין תשאלו שאלות מיותרות - תזכו לתגובה נרגזת. אבל אם תתיישבו באחד השולחנות ותטעמו - אין סיכוי שלא תתמכרו לתבשילים המושלמים הללו.

 

קיבוץ גלויות 15 רובע ב', ראשון-חמישי 14:00-11:30, כשר

 

אצל מרסל

מרסל נוימן היא מאמא מרוקאית שכל חייה עסקה באוכל. לפני שנתיים, לאחר מסע חיים מרתק בכל העולם שבמהלכו למדה שבע שפות ואספה אין-סוף סיפורים -  היא פתחה מסעדה ביתית קטנה עם כמה שולחנות ומטבח מלא בסירים מהבילים,  שבהם היא מכינה מדי יום שלוש מנות שונות.

לאכול בחוץ ולהרגיש בבית. מרסל נוימן (צילום: לין לוי)
לאכול בחוץ ולהרגיש בבית. מרסל נוימן(צילום: לין לוי)
 

והשוס: לא משנה מה תבחרו לאכול אצלה - זה יעלה לכם 50 שקלים בלבד. במחיר הזה תקבלו אצל מרסל מנה בשרית או צמחונית חמה עם תוספת, סלטים ולחם. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

את הסלטים שהכינה באותו הבוקר היא מגישה בקערות ביתיות על השולחן, כדי שכולם יוכלו להתרשם מהצבעוניות המגרה שלהם. בסירים שלה אתם יכולים למצוא קציצות, ממולאים, חריימה ומיני תבשילים מרוקאיים הכי אותנטיים שיש.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

מלבד האוכל הטעים - טעים כל כך עד שאי אפשר להפסיק לאכול גם כשכבר ממש מלאים - הכיף הגדול בהגעה למסעדה הזו טמון באפשרות להרים את כל המכסים, להציץ בסירים ולתת לאדים ולריחות לסחרר אתכם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הראשונים 26, 052-5971958, ראשון-חמישי 16:00-12:00, כשר

 

אדיס עלם

המסעדה האתיופית הזו קרויה על שמה של אימה של אפרת אספה, טכנאית אולטרסאונד ואקו לב במקצועה, שלאחר שליחות של חמש שנים באוסטרליה עם משפחתה - בחרה דווקא לבשל וכך להנציח את זכרה של אימה, שהייתה בשלנית דגולה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בהתחלה הפעילה אפרת קייטרינג של אוכל אתיופי ולפני ארבע שנים אזרה אומץ ופתחה מסעדה. האוכל של אספה עדין בטעמיו: האינג'ירה שלה (הלאפה הענקית העשויה קמח טף, שאינו מכיל גלוטן ועשיר בברזל, חלבון וסידן) בעלת טעם חמצמץ וקשה להפסיק לאכול אותה, והתבשילים הטבעוניים שמוגשים מעליה ומבוססים על קטניות - טעימים במיוחד. בהכול מורגשת היד העדינה של אפרת, שהופכת את האוכל האתיופי לנגיש הרבה יותר למי שאינו מכיר אותו וחושש מהטעימה הראשונה.

 

הבנאים 5, 08-9212326, ראשון-חמישי 24:00-11:00, כשר

  

ב-14-13 בספטמבר בשעות 23:00-19:00 ייערך בפארק לכיש שבאשדוד פסטיבל "עמים וטעמים", שבמסגרתו יפעלו כ-40 דוכני מזון המייצגים את המטבחים של עדות העיר ואת המסעדות המובילות שפועלות בה. כל דוכן ימכור את מנות הדגל של המסעדה (בגרסה קטנה מהרגיל) בעלות של 10 שקלים בלבד.

 

בין המאכלים שיהיה אפשר לטעום במהלך הפסטיבל: אינג'ירה אתיופית, פאי דלעת אמריקני, פירושקי רוסי, פאייה ספרדית ועוד הרבה דברים טעימים אחרים. לצד האוכל יופיעו על במת הפסטיבל להקות שינגנו סמבה בריזלאית, אנדלוסית ערבית, שאנסונים צרפתיים ועוד. עוד בפסטיבל: תערוכת הצילומים "Ashdod by night" המציגה תמונות של חיי הלילה בעיר והשקת הספר "אשדוד עיר של טעמים". הכניסה חינם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
קציצות "כמו בבית" אצל מרסל באשדוד
צילום: לין לוי
מומלצים