שתף קטע נבחר

10 פעולות שיעזרו לילדים ללמוד לקרוא

הילדים לומדים קרוא וכתוב בבית הספר, ואתם יכולים לעזור להם בבית באמצעות שיטות פשוטות ומהנות. מאיזה גיל כדאי להתחיל ללמד אותם ואילו תרגילים ישפרו את רמתם?

 

 

האם ידעתם שאתם יכולים לעזור לילדיכם לקרוא ולכתוב? לא לדאוג, אתם לא תופסים את המקום של המורה, אבל אתם כן יכולים להיות שותפים פעילים ולהעניק לילדים סביבה המעודדת למידה. קחו בחשבון שטעויות הן חלק מהלמידה, לכן תנו לילדים להתנסות בכתיבה בכל צורה שהיא, זה חלק מהתהליך.

 

השתדלו לא להתמקד בקשיים, אלא במה שהילדים מצליחים. אחד הדברים החשובים ביותר הוא ליצור סביבה מעודדת קריאה. קריאה מפתחת את הדמיון, מסייעת לפתח שפה עשירה ומלמדת לדחות סיפוקים.

 

קראו עוד:

- לעזור לילד למצוא את החברים שעושים לו טוב

- "הילדים שיחקו עם הברז ואז נשמעה צעקה"

- המקצוע הכי חשוב שהילדים שלכם צריכים ללמוד

 

הגיל להתחיל

יש הורים וגננות שמתחילים ללמד את הילדים לקרוא בדרך חווייתית כבר בגיל שנתיים. למשל, לפני שמתחילים לאכול אפשר לשחק משחק קצר - כותבים על פתקים את שמות כל בני המשפחה, מפזרים על השולחן, וכל אחד צריך לקחת את השם שלו ולשים ליד הצלחת.

 

כבר בגיל שנתיים אפשר לכתוב בקביעות את שמותיהם של חפצים בבית, כמו שולחן, ארון, מקרר, טלוויזיה, מיטה ושירותים, ולהדביק את הפתקים לידם. ילדים מצלמים את המילה, וזו התחלה נהדרת להיכרות עם המילים.

 

כדאי לדרבן ילדים גדולים יותר לקרוא ספרים בהתאם לרמתם. עשו לכם הרגל קבוע - טיול לספרייה המקומית. זוהי בהחלט דרך שעשויה לעזור. דרך נוספת לעודד את הקריאה בקרב ילדים צעירים (5-3) היא לספר להם סיפור לפני השינה או בזמן אחר ולעודד אותם לעקוב באצבע יחד איתכם אחרי המילים.

 

יש לפעמים ספרים פגומים או קרועים. חשוב ללמד את הילדים לתקן אותם ב"בית חולים של הספרים". למשל להדביק נייר קרוע בסלוטייפ, לקנות נייר עטיפה, לצלם במחשב את כריכת הספר ולהדביק מחדש. זה חלק מהכבוד שצריך לתת לספרים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רעיונות שיעזרו לילדים החל מגיל 5 ללמוד קרוא וכתוב:

 

1. כתבו הודעות קצרות ושימו על המקרר. בקשו מהם להביא מוצר כלשהו מהמקרר שמתחיל באות מסוימת.

 

2.  כאשר אתם מבשלים, תנו להם לחפש את המוצרים השונים שאתם רוצים להשתמש בהם, למשל אטריות, סוכר וקמח.

 

3. בקשו מהם לגזור מהעיתון מילה שבה מספר מסוים של הברות (בכל פעם שנו את מספר ההברות). למשל: לגזור את המילה "כדור" ולחלק אותה לפי השמיעה - כ-דור. התרגיל הזה מתאים בעיקר לילדים בכיתה ב'.

 

4. עודדו ילדים בני 8-7 לקרוא שלטים ושמות של רחובות בזמן שנוסעים ברכב.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

5. חשוב מאוד - דברו עם הילדים בשפה תקינה.

 

6. הדביקו הברות במקומות שונים בבית כדי שהילדים יבנו מילה. כתבו מילה על דף וגזרו אותה לפי ההברות. למשל: ח-לון, ב-נ-נה. מתאים בעיקר לילדים בני 8-7.

 

7. כתבו יחד עם הילדים הזמנות ליום הולדת, חגים או אירועים. זו משימה שמתאימה לילדים בני 9-8. אפשר לתת לילדים קטנים יותר לכתוב את שמות המוזמנים.

 

8. כתבו את שמות החגים ובקשו מהילדים להגיד לכם מילה שמתחילה באותו צליל או באותה אות. למשל: פסח - פרח, ראש השנה - ראש חודש. מתאים לילדים מגיל 5 ומעלה.

 

9. אפשר לשחק בבניית מילים ולכתוב אותן עם השמות של בני המשפחה. למשל: רעות - תור (מתאים לילדים מגיל 7). לילדים צעירים יותר - אפשר לעשות זאת עם צליל דומה לשם, כמו למשל: ליטל - תלתל.

 

10. שחקו עם הילדים משחק חרוזים שמיעתי וחזותי, למשל: חיבוק וניתוק.

 

הכותבת היא מדריכת הורים, יועצת משפחתית ומאבחנת בוויסות חושי


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כתבו להם הודעות קצרות
צילום: shutterstock
מומלצים