שתף קטע נבחר

מהפך של השמאל או שוב ימין: המדינה המאושרת בעולם בוחרת

אזרחי נורבגיה בוחרים בקלפי מי ינהיג את ארצם בארבע השנים הקרובות: ממשלת הימין בראשות ארנה סולברג שקידמה את הכלכלה והגבילה את ההגירה או האופוזיציה בראשות הלייבור שמבטיחה העלאת מסים לעשירים

 

 

אזרחי נורבגיה יוצאים היום (יום ב') לקלפי לבחירות צמודות במיוחד שבהן ייקבע אם "המדינה המאושרת ביותר בעולם" תנוהל בארבע השנים הקרובות על ידי קואליציית הימין שנמצאת כרגע בשלטון או על ידי האופוזיציה השמאלנית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סקרי דעת קהל שנערכו באחרונה צופים מרוץ צמוד ביותר בין מפלגתה של ראש הממשלה ארנה סולברג לבין מפלגת הלייבור בראשות יונאס גאהר סטור. בשל הקרב הצמוד בין שתי המפלגות ייתכן שכמה מפלגות קטנות יסיימו את היום הזה כממליכות המלכים במדינה הנורדית עתירת הנפט.

 

פופולרית ומנוסה. ראש ממשלת נורבגיה ארנה סולברג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פופולרית ומנוסה. ראש ממשלת נורבגיה ארנה סולברג(צילום: AFP)

פרשן פוליטי בערוץ הטלוויזיה הנורבגי TV2 אמר שהכול מוכן "למותחן הבחירות הגדול ביותר זה עשורים רבים לאחר שסקר דעת הקהל האחרון שפורסם ביום שבת נתן לימין יתרון קטן אם כי בטווח טעות הדגימה.

 

ממשלת ימין ששרדה בהצלחה שני משברים גדולים

הממשלה הקואליציונית בנורבגיה עלתה לשלטון ב-2013 והיא מורכבת ממפלגת "השמרנים" ומפלגת "הקידמה" האנטי-מהגרים. במהלך מערכת הבחירות הבטיחה הקואליציה להמשיך במדיניות שלה.

 

ממשלתה של סולברג בת ה-56 הנהיגה בהצלחה את המדינה העשירה בת 5.3 מיליון התושבים, שנחשבת ליצרנית הנפט הגדולה ביותר במערב אירופה, דרך שני משברים גדולים: המכה שספגה תעשיית הנפט לאחר הירידה במחירי הנפט ב-2014 ומשבר המהגרים ב-2015.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"אנחנו רוצים ארבע שנים נוספות כדי להמשיך לעשות את מה שעובד", אמרה ראש הממשלה הנורבגית המנוסה והפופולרית.

 

מנהיג השמאל הבטיח להעלות מסים לעשירים

במהלך ארבע השנים האחרונות התמקד הימין הנורבגי בקידום הכלכלה ובהכנת המדינה לעידן שאחרי הנפט והוריד מסים. עם זאת, האופוזיציה וכלכלנים רבים מתחו ביקורת על הממשלה שהייתה נדיבה מדי כשמשכה הרבה כסף מקרן פנסיה הנורבגית המנהלת קרוב לטריליון דולר.

 

מנהיג הלייבור סטור, מיליונר, הבטיח להעלות מסים לעשירים במטרה לחזק את מדינת הרווחה הנורבגית ולצמצם את אי השוויון בחברה. "אנחנו צריכים שינוי עכשיו משום שאנחנו מתרחקים זה מזה", אמר אתמול מנהיג הלייבור בן ה-57 לאחר שהצביע ביחד עם אשתו בקלפי באוסלו "עם פרפרים בבטן" לדבריו.

 

מנהיג הלייבור יונאס גאהר סטור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג הלייבור יונאס גאהר סטור(צילום: רויטרס)

בערים הגדולות בנורבגיה נפתחו הקלפיות כבר אתמול, יום לפני ההצבעה הגדולה לפרלמנט. רוב הבוחרים, יותר ממיליון מתוך 3.76 מיליון בעלי זכות בחירה, הצביעו בהצבעה מוקדמת.

 

המפלגות הקטנות צפויות להיות ממליכות המלכים

השמרנים והלייבור מסכימים על סוגיות רבות: המשך פעילויות הנפט בים הארקטי, מדיניות של הגבלת הגירה ויחסים קרובים עם האיחוד האירופי, שנורבגיה איננה חברה בו. עם זאת, הלייבור מתח ביקורת על ראש הממשלה סולברג שהתקשתה לאלף את שותפתה לקואליציה, מפלגת "הקידמה", ובייחוד את שרת ההגירה והאינטגרציה סילבי לוסטאוג.

 

על פי סקרי דעת הקהל האחרונים, גם הלייבור וגם השמרנים צפויים לרשום הישגים נמוכים בהשוואה לבחירות לפני ארבע שנים. התוצאה העיקרית היא ששתי המפלגות יהיו תלויות בתמיכת המפלגות הקטנות ולא מן הנמנע שהשיחות הקואליציונית יהיו קשות ומורכבות בגלל התנאים שיציבו מפלגות אלה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפלגות קטנות ואנטי-ממסדיות צפויות למלא תפקיד מרכזי בבחירות היום בנורבגיה, הרבה מבעבר. בין המפלגות הקטנות: מפלגה המרכז האגררית שמתנגדת לאליטה העירונית, מפלגת הירוקים שרוצה לשים סוף לחיפושי הנפט החדשים והמפלגה האדומה המרקסיסטית.

 

נורבגיה בורכה ברמת חיים וחינוך גבוהים ובמערכת רווחה מקיפה - איכויות שסייעו לה לזכות בתואר המדינה המאושרת ביותר בעולם במחקר האחרון של האו"ם בחודש מרס.

 

פר הנריק, מצביע בשנות החמישים לחייו, סיפר שהוא הצביע לימין למען "יציבות". "אני לא יכול לראות איך כמה מהמפלגות האחרות מרכיבות באמת ממשלה יציבה", הוא אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית. מצביע אחר, תורה אוטהיים, אמר שהוא רוצה שינוי "למען יותר שוויון בחברה שלנו ויותר יחס אנושי כלפי פליטים".

 

הקלפיות בנורבגיה נפתחו בשעה 09:00 (שעון מקומי) וייסגרו בשעה 21:00, וזמן קצר לאחר מכן יתפרסמו התוצאות הראשוניות החלקיות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצביעים באוסלו
צילום: רויטרס
מומלצים