שתף קטע נבחר

16 שנה למתקפת הטרור. טראמפ: "נילחם בכל אויב"

הנשיא טראמפ הגיע לטקס זיכרון בפנטגון, ביום השנה למתקפת הטרור הקשה ביותר שידעה ארה"ב. "אנחנו נילחם יחד בכל אויב שיעמוד בדרך שלנו", אמר טראמפ, ושלח מסר לטרוריסטים: "אין פינה חשוכה בעולם שלא נגיע אליה. מי שינסה לתקוף יצטרך לרשימה ארוכה של אנשים שהעזו לבחון אותנו"

בשעה שארה"ב מתמודדת עם ההרס שנגרם על ידי שני הוריקנים אכזריים בתוך שלושה שבועות, "הארווי" ו"אירמה", היא מתפנה היום (יום ב') לציין את יום השנה של אחד האירועים הטראומטיים ביותר בתולדותיה. אלפי קרובי משפחה של הרוגי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, ניצולים, מחלצים ואחרים הגיעו לגראונד זירו בניו יורק כדי לזכור את מתקפת הטרור הקטלנית ביותר שבוצעה בשטח ארה"ב. כמדי שנה הם הקריאו את שמותיהם של קרוב ל-3,000 ההרוגים במתקפה שבה התרסקו ארבעה מטוסים חטופים במרכז הסחר העולמי בניו יורק, בפנטגון ובשדה פתוח בפנסילבניה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ   

 

ברחבת הבית הלבן נערכה דקת דומייה לזכר קורבנות מתקפת הטרור. הנשיא דונלד טראמפ, יליד ניו יורק, ורעייתו מלניה חלקו כבוד לקורבנות בדקת הדומייה שהייתה ברגע שבו פגע המטוס הראשון במרכז הסחר העולמי, 08:46 שעון מקומי. משם המשיך הזוג לטקס בפנטגון והניחו זר לזכר ההרוגים. הנשיא טראמפ נאם בפנטגון ואמר בפתח דבריו כי הוא שולח את תפילותיו "לכל מי שנמצא בדרכה של הסופה 'אירמה', ולכל מי שנפגע מההרס של הסופה 'הארווי'".

דונלד טראמפ בטקס בפנטגון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ בטקס בפנטגון(צילום: רויטרס)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ביום השנה למתקפת הטרור הקשה ביותר שידעה ארה"ב אמר טראמפ: "אמריקה לא מתכופפת ולא מהססת. אנחנו לעולם לא ניכנע", אמר טראמפ, ושלח מסר לטרוריסטים: "אנחנו מתחייבים להיאבק יחד ולהתגבר יחד על כל אויב ומכשול שיעמוד אי פעם בדרכנו". הנשיא הוסיף כי "אין פינה חשוכה בעולם שאנחנו לא יכולים להגיע אליה. מי שינסה לתקוף את ארה"ב יצטרף לרשימה ארוכה של אנשים שהעזו לבחון את האומץ שלנו". טראמפ אמר לאזרחיו כי אמריקה מאוחדת, וכי "אין שום כוח בעולם שיכול לשבור אותנו".

 

הזוג טראמפ בדקת הדומייה בבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזוג טראמפ בדקת הדומייה בבית הלבן(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר(צילום: רויטרס)

טראמפ בפנטגון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ בפנטגון(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בגראונד זירו בניו יורק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בגראונד זירו בניו יורק(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  
16 שנה עברו מאז מתקפת הטרור של אל-קאעידה ומדי שנה שומרים על המסורת של טקס הזיכרון לנרצחים: הקראת שמות כל ההרוגים, דקות דומיה, צלצול פעמונים ושתי קרני אור חזקות שמאירות בלילה. עדיין, כל טקס זיכרון נושא עמו גם פן אישי.

 

במהלך השנים, כמה ממקריאי השמות אמרו גם כמה דברים - ממסרים אוניברסליים ("הדברים שאנחנו חושבים שמפרידים בינינו לא באמת מפרידים - כולנו חלק מכדור הארץ הזה") למסרים אישיים ("אני אוהב אותך ומתגעגע אליך"). "תודה לך ניו יורק שאת ממשיכה לכבד את קורבנות 11 בספטמבר ותודה על הכבוד להקריא את שמותיהם", אמרה ג'ודי בראם מרפי בשנה שעברה. ג'ודי איבדה את בעלה, בראיין ג'וזף מרפי, במתקפת הטרור לפני 16 שנה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מאז החלו בטקסי הזיכרון לנרצחי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר הם שמרו על אופי א-פוליטי. פוליטיקאים יכולים להשתתף בהם, אולם הם לא מורשים להקריא את שמות הנרצחים או לשאת דברים. עם זאת, בשנה שעברה היה קשה להפריד בין טקסי הזיכרון לבין הפוליטיקה משום שהם נערכו בעיצומה של מערכת הבחירות לנשיאות ארה"ב, אז התמודדה הילרי קלינטון הדמוקרטית נגד טראמפ הרפובליקני. הטקס בשנה שעברה ייזכר בעיקר בשל עזיבתה הפתאומית של קלינטון ונפילתה על הקרקע ליד רכבה. כמה ימים לאחר מכן סיפרה קלינטון שהיא התעלפה עקב התייבשות.

 

הנפילה של קלינטון עוררה שאלות רבות לגבי מידת הכשירות שלה לכהן בתפקיד נשיאת ארה"ב. יריבה הרפובליקני טראמפ ניצל את המצב לטובתו והעלה שוב ושוב את שאלת כושר העמידה שלה וכן את העובדה שהסתירה את מצבה הרפואי.  

 

קלינטון הדגישה בשנה שעברה, כולל בעזרת קמפיין פרסומי, את מאמציה לעזור לנפגעי אסון התאומים וקרוביהם, במיוחד בכל הקשור לזכויות הרפואיות של אנשי הסיוע וההצלה שחלו בעקבות האבק והעשן בזירת האסון. טראמפ מצדו אמר כי תרם ציוד בנייה למאמצי השיקום והעביר 100 אלף דולר לאתר ההנצחה לזכר קורבנות 11 בספטמבר אחרי שביקר בו לראשונה מוקדם יותר השנה. עם זאת הוא גם ספג ביקורת נרחבת משום שטען כי "אלפי רבים של מוסלמים" בניו ג'רזי חגגו כשבמגדלי התאומים קרסו - טענה שאין לה שום הוכחה.

 

בינתיים, השיקום של אזור הגראונד זירו בניו יורק עדיין נמשך. מגדל המשרדים השלישי מבין ארבעה שמתוכננים צפוי להיפתח בשנה הבאה. כך גם הכנסייה היוונית האורתודוקסית הסמוכה למרכז הסחר העולמי, שנהרסה עם קריסת המגדל הדרומי. במקביל, נמשכת באזור עבודת הבנייה של מרכז אמנויות בעלות של 250 מיליון דולר.

פורסם לראשונה 11/09/2017 12:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הזוג טראמפ בוושינגטון
צילום: רויטרס
מומלצים