שתף קטע נבחר

ההצבעה ההיסטורית של הכורדים בסוריה: "מסר למשטר אסד"

12 אלף מועמדים מתמודדים בבחירות לוועדות המקומיות באזורים שנמצאים בשליטת הכוחות הכורדיים בצפון סוריה. אזרח כורדי ל-ynet: "המסר למשטר - זמן הדיקטטורה חלף, הגיע זמן הדמוקרטיה". ומה הם חושבים על ישראל?

 

 

הכורדים מצביעים בקלפיות בצפון סוריה ()
הכורדים מצביעים בקלפיות בצפון סוריה

רגע לפני משאל העם ההיסטורי על עצמאותו של חבל כורדיסטן בעיראק, גם הכורדים בצפון סוריה עושים היום היסטוריה משלהם. בצעד חסר תקדים יגיעו היום (ו') תושבי האזורים שנמצאים בשליטת הכוחות הכורדיים בצפון סוריה לקלפיות כדי לבחור את נציגיהם במסגרת המשטר הפדרלי שהכריז עליו השלטון העצמי שמורכב מהמפלגה הדמוקרטית המאוחדת בסוריה. הליך הבחירה התקדימי כולל שלושה שלבים, כאשר הראשון יחל היום עם בחירת ועדות מקומיות. שיאו של התהליך אמור להגיע בחודש ינואר כאשר ייבחר פרלמנט למה שקרוי על ידי הכורדים "מערב כורדיסטן", למעשה שלושת הקנטונים שנמצאים בשליטתם.

 

במרס 2016 הכריזו הכורדים בסוריה באופן חד צדדי על משטר פדרלי באזורי שליטתם, שחולקו לשלושה: חבל אל-ג'זירה שהוא למעשה מחוז אל-חסכה בצפון מזרח סוריה; חבל הפרת שנמצא בצפון מרכז סוריה וכולל חלקים ממחוז חלב וחלקים אחרים ממחוז א-רקה; חבל עפרין שנמצא בצפון מערב סוריה והוא חלק ממחוז חלב. לפני תחילת המלחמה העקובה מדם בסוריה, הכורדים היוו יותר מ-15 אחוזים מכלל האוכלוסייה ( 22 מיליון בני אדם) ונראה שבדומה לעיראק הם מנסים להתנתק מהשלטון המרכזי בדמשק.

 

אזרח כורדי שנמצא במחוז אל-חסכה בצפון מזרח סוריה ולוקח חלק פעיל בבחירות, אמר בשיחה עם ynet: "אני שמח מאוד כי זה קורה לראשונה בתולדות הכורדים. הבחירות הללו יהיו דמוקרטיות וכל מרכיבי האוכלוסייה ישתתפו בהן - בין אם זה הכורדים, הערבים, האשורים ועוד. הבחירות הללו הן מסר למשטר הסורי שזמן הדיקטטורה חלף מן העולם וזמן הדמוקרטיה הגיע. ננסה לכונן דמוקרטיה בכל רחבי סוריה, אם נוכל. כמו שאתם יודעים, כרגע אנחנו משחררים את א-רקה מהטומאה של דאעש והטרור. גם שם תהיה דמוקרטיה".

 

12 אלף מועמדים יתמודדו על ראשות בערך 3,700 ועדות מקומיות, שהן למעשה הוועדות שאחראיות על השכונות בשלושת הקנטונים שהוזכרו ושנמצאים בשליטת הכוחות הכורדיים. בנובמבר, לפני הבחירות לפרלמנט בינואר, אמורות להתקיים גם בחירות למועצות המקומיות.

 

הדיה יוסף, יו"ר המשותפת של המועצה המכוננת של המשטר הפדראלי בצפון סוריה, אמרה הבוקר לעיתון "א-שרק אל-אווסט: "ההצבעה מעניקה לגיטימיות למשטר הפדרלי שלנו כיוון שהרצון של העם הוא זה שמייצג את הקיום של המשטר הפדרלי, את אכיפתו ואת העשייה להביא להצלחתו". לדבריה, "האזור חווה תקופה היסטורית וגורלית. ההצלחה של הבחירות האלה היא ניצחון עצום לעם שלנו. אנחנו בטוחים שהוא מסוגל לבחור את נציגיו כפי שהוא רוצה".

 

אך מסתבר שלא כולם מרוצים. המועצה הלאומית הכורדית בסוריה, שנחשבת אופוזיציה למפלגה הדמוקרטית המאוחדת שלקחה את המושכות, הודיעה כי היא תחרים את הבחירות וקראה לבני העם הכורדי להחרים אותן כיוון שהן פוגעות בכל המאבקים של העם הכורדי ובתנועתו הפוליטית במשך עשורים. בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" טען מוחסין טאהר, שעומד בראש אותה אופוזיציה כורדית, כי מופעלים לחצים על התושבים באמצעות איומים כדי לחייב אותם להצביע. את המפלגה הדמוקרטית המאוחדת הוא האשים בכך שהיא השתלטה על השלטון העצמי ולא מאמינה בשותפות פוליטיות או בריבוי מפלגות.

 

גורם נוסף שמתנגד למהלך הוא המועצה העליונה של השבטים הסוריים, שפרסמה הודעה חריפה נגד הבחירות כיוון שמדובר בצעד שמהווה את תחילת חלוקתה של סוריה: "האדמה הסורית והעם הסורי מאוימים היום על ידי עושי דברם של המדינות העוינות לעם הסורי, ועל מנת לפורר את העם הסורי ולחלק את אדמת סוריה". בהודעה כונו הגורמים הכורדים למיניהם כמו הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (ה-SDF) שנלחמים בא-רקה, כ"כנופיות טרור חמושות" שמקבלות תמיכה מארה"ב בתירוץ של לחימה בטרור. בפועל, כך נטען, הם מסייעים להרג העם הסורי ומסייעים למשטר הסורי לגרש את תושבי המחוזות של אל-חסכה, דיר א-זור ופרברי חלב כדי לממש את מדיניות השינוי הדמוגרפי ולחלק את סוריה למדינות קטנות, קנטוני ונסיכויות.

 

 

 

אך נראה שגם אותם קולות לא מצליחים לקלקל כרגע את החגיגה למי שתומכים בהליך. האזרח הכורדי מאל-חסכה ששוחח עם ynet נשאל על דעתו בנוגע לקשר של אותן בחירות למשאל העם ההיסטורי על עצמאות כורדיסטן עיראק: "זו הגדרה עצמית. הכורדים בעיראק חוו אסונות גם מהמשטר הקודם וגם מהמשטר הנוכחי. זו זכותם הלגיטימית לקיים את משאל העם וכמו שאתה יודע - רק ישראל תומכת בהם".

 

לבסוף הוא ביקש להעביר מסר לישראל: "כל הכורדים, בין אם בצפון סוריה או בצפון עיראק, סומכים על מדינת ישראל ומבקשים מכם סיוע כיוון שאין שום איבה בין ישראל לבין הכורדים. להיפך, הם חברים ויש אינטרסים משותפים גם בעתיד. הכורדים זקוקים מאוד לסיוע שלכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים