שתף קטע נבחר

תיקון אסדת תמר מתעכב; החשמל עלול להתייקר

הערכות: תיקון אסדת תמר המזרימה גז טבעי לישראל יימשך עד אמצע השבוע הבא. חברת החשמל: "אנו צולחים את המשבר עד כה מבלי שיורגש בבתי הצרכנים בדמות הפסקות חשמל". בעקבות המעבר לדלקים חלופיים מזהמים ויקרים, מעבר לפגיעה הסביבתית - התעריף עלול לעלות. רשות החשמל: "ההשפעה התעריפית היא פונקציה של משך האירוע, ביקושי החשמל ועוד"

מתעכב תיקון התקלה באסדת הפקת הגז של קידוח תמר : ההערכות החדשות של בכירים במשק האנרגיה הן שהתיקון לא יסתיים במהלך היומיים הקרובים והוא "ימרח" לאמצע השבוע הבא.

 

ביום חמישי בבוקר החלו עבודות תחזוקה מתוכננות באסדת ההפקה של המאגר, במהלכן נרשמה תקלה באחת הצנרות שקשורה לסילוק פסולת ההפקה. התקלה גרמה לכך שאספקת הגז ירדה מ-50% תפוקה במקור לאפס הזרמה. מאחר ומאגר תמר הוא ספק הגז היחיד למשק המשמעות היא שהמשק נותר ללא גז טבעי שמניע בעיקר תחנות כוח לייצור חשמל. 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הסברה המקורית היתה שהתיקון יסתיים היום, מה שהפך להודעת משרד האנרגיה שהתיקון ייכנס לשבת. עתה כאמור ההערכות הן שהתיקון יקח עוד כמה ימים.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" שמשק הדלקים חזר למעשה חמש שנים אחורה. חלוקת הדלקים שהגיעה ל"כלכליסט" מלמדת שנכון ליום חמישי בשעה 20:30 הפחם הוא הדלק הדומיננטי (כ-45%) כשאחריו סולר (כ-41%) וגז נוזלי (כ-13%). השאר הוא ייצור ממתקנים סולאריים. מבחינת חלוקת הייצור במשק, חברת החשמל מספקת כ-76% מהחשמל והשאר תחנות כוח פרטיות.

 

מחברת החשמל נמסר ביום שישי כי התקלה במאגר תמר עד כה לא גרמה לשיבושים באספקת החשמל. "מזה 48 שעות אין אספקת גז טבעי למשק החשמל בישראל. בזכות היערכות מוקדמת למשבר, פתיחת חדר מצב ומתן מענה מיידי בדמות דלקים חליפיים אנו צולחים את המשבר עד כה מבלי שיורגש בבתי הצרכנים בדמות הפסקות חשמל ושיבושים שונים", נמסר מהחברה.

 

עוד מסרו בחברת החשמל: "מובן כי לתחליפי הדלקים עלויות שונות וגבוהות יותר והחברה הודיעה בעבר וגם כעת שתסייע לרגולטורים, אם יקבלו החלטה להכין פתרון אסטרטגי למקרי חירום דומים למקרה הנוכחי".

 

נציין כי בעקבות הפסקת אספקת הגז עברה חברת החשמל לשימוש בדלקים חלופיים - מזוט וסולר. מדובר בדלקים מזהמים יותר ויקרים יותר מגז, כך שמעבר לפגיעה הסביבתית הדבר עלול להשפיע על מחיר החשמל הנקבע בהתאם לעלות סל הדלקים. מרשות החשמל נמסר כי עוד לא ברור כיצד התקלה תשפיע על תעריפי החשמל. "השפעות האירוע על תעריף החשמל, אם וככל שתהיינה, יחושבו בעדכון השנתי הצפוי בסוף דצמבר. יצוין כי ההשפעה התעריפית היא פונקציה של משך האירוע, ביקושי החשמל ועוד".

 

ביום ראשון, עם חזרת המשק לשגרה כולל פעילות התעשייה, תפתח חברת החשמל חדר מצב כדי להתמודד עם הטיפול באירוע.

 

מקור התקלה: דליפה מאחד הצינורות

עבודות התחזוקה במאגר תואמו מראש ואמורות להמשך 40 יום, מה שהוביל את המדינה להתקין תקנות חירום שבמסגרתן כלל הלקוחות היו אמורים להסתפק בכ-50% תפוקה. אחרי התקלה אספקת הגז הטבעי למשק נעצרה כליל.

 

ביום בו אירעה התקלה הודיע משרד האנרגיה כי בעקבות התקלה והפסקת הזרמת הגז הטבעי למשק, הפעיל שר האנרגיה, יובל שטייניץ את סעיף 8 של תקנות החירום למשק הגז הטבעי והורה על אופן הקצאת גז טבעי נוזלי (LNG) למפעלים שונים במשק. משמעות החתימה היא שעל מנת למנוע פגיעה בתפקוד הסדיר של המשק רשאי השר (לאחר התייעצות עם מנהל רשות הגז הטבעי ויו"ר רשות החשמל) לקבוע את כמויות הקצאת הגז הנוזלי בין כל הצרכנים.

 

מקור הגז הנוזלי הוא באונייה הייעודית של חברת החשמל שמחוברת לחוף במצוף מרחק 10 ק"מ מערבית לחדרה. מטען הגז שעליה אמור להספיק לצריכת המשק לכמה שבועות בודדים כאשר במקביל חברת החשמל מתגברת את ייצור החשמל בסולר ופחם.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה שסך אספקת הגז הנוזלי שיש באוניה מיועד בעיקר לייצור חשמל דרך תחנות הכוח של חברת החשמל (86%), תחנות כוח פרטיות שמספקות גם קיטור (6%) תעשייה (6%) וחלוקה למפעלים (2%). מבחינת חלוקה בין מפעלי התעשייה להפעלת תחנות כוח עצמאיות עולה שבית הזיקוק בחיפה יקבל את מרב הגז, אחריו באופן שווה בית הזיקוק של פז באשדוד ומפעלי ים המלח, ואחריהם חברת הברום ומפעלי רתם אמפרט.

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר חסון


פורסם לראשונה 22/09/2017 15:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים