שתף קטע נבחר

ניסוי הטיל האיראני: טהרן מתריסה - בזהירות

איראן שידרה הבוקר צילומים של ניסוי בטיל הבליסטי החדש "חורמשאר", שלדבריה יכול לצלוח 2,000 ק"מ ולשאת ראשי קרב מתפצלים. כמו בעבר, לא בטוח שלהצהרות יש כיסוי, ו"חץ 3" הישראלי אמור ליירט טילים כאלה בחלל, אבל השורה התחתונה היא שאיראן וטראמפ מסתפקים בהתרסות "מתונות" זה נגד זה ולא שוברים את הכלים

נאום טראמפ באו"ם הוליד כצפוי שרשרת של תגובות מתריסות מצד צפון קוריאה ואיראן, שתי מדינות ציר הרשע שטראמפ סימן בנאומו ואף שיגר לעברן איומים. אולם יש הבדל בין מה שקורה כרגע בחזית של ארה"ב מול צפון קוריאה לבין מה שקורה בחזית שלה מול איראן.

 

הצגת הטיל החדש במצעד צבאי אתמול באיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצגת הטיל החדש במצעד צבאי אתמול באיראן(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
איראן היא המקרה הקל בין השתיים - קיבלה מהנשיא האמריקני כרטיס צהוב עם שוליים אדמדמים, כלומר לא ממש איום במלחמה או בהשמדת איראן ואפילו לא איום ממשי בביטול הסכם הגרעין עמה. טראמפ הסתפק באזהרה ובאיום שיבחן מחדש את הסכם הגרעין שנחתם עם ב-2015, וברור לגמרי שהנאום שנוסח בקפידה בוושינגטון אפילו לא מאותת על כוונה לבטל כליל את הסכם הגרעין.

 

התגובה האיראנית הייתה בהתאם. הנשיא רוחאני שב והדגיש בנאומו בעצרת האו"ם את המדיניות האיראנית המסורתית הטוענת שלאיראן יש זכות לפתח טילים בליסטיים ארוכי טווח ומתוחכמים, אבל גם שאלו לא נועדו לצרכים התקפיים נגד שכנותיה של איראן ונגד אירופה, אלא להרתעה בלבד.

 

במילים פשוטות, האיראנים טוענים שהטילים הבליסטיים נועדו למנוע התקפה על איראן מצד גורמים כגון ארה"ב, ישראל ומדינות המפרץ הערביות, שאולי זוממים זאת. משטר האייתוללות טוען שלכן יש לו זכות מלאה לפתח את הטילים, גם אם הדבר אינו מוצא חן בעיני האו"ם ומפר את החלטות מועצת הביטחון. זה הטיעון וזה הרציונל שהאיראנים באמת מאמינים בהם.

 

נשיא איראן רוחאני. לא שוברים את הכלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן רוחאני. לא שוברים את הכלים(צילום: EPA)

האיראנים טוענים ומתעקשים שאין שום קשר בין תוכנית הטילים הבליסטיים שהם ממשיכים לפתח לבין הסכם הגרעין שהם ממלאים ככתבו וכלשונו. זאת אף שלכל מי שעיניו בראשו ברור שלפיתוח טילים בליסטיים שיכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים יש קשר ברור לתוכנית הגרעין האיראנית: כאשר יוסרו ההגבלות על פיתוח הגרעין באיראן יהיו לה כבר טילים ארוכי טווח מוכנים לשאת את ראשי הקרב הגרעינים שהיא תייצר.

 

שום איום ממשי

אי ההסכמה הזאת בין איראן לבין הקהילה הבינלאומית היא משורשי המחלוקת בין טהרן לבין העולם, אבל איראן בהשפעת משמרות המהפכה והמנהיג העליון חמינאי לא רק שלא מראה סימן לנכונות להתפשר עם ארה"ב ועם האו"ם, אלא גם נקטה צעד מתריס כשהציגה אתמול לראווה טיל בליסטי ארוך טווח חדש בשם ''חורמשאר'', טיל שלדברי האיראנים מסוגל לשאת ראשי קרב מתפצלים אחדים ויכול להגיע לטווח של 2,000 קילומטר, טווח שמכסה בקלות את כל מדינות ערב ואת ישראל.

 

הבוקר המשיכו האיראנים בהתרסה והציגו ניסוי של הטיל הזה. הוא בוצע במועד לא יודע - לפני כמה שבועות או חודשים. מהצילומים אי אפשר ללמוד הרבה חוץ מהעובדה שהטיל התרומם מכן השיגור ושהשלב השני של הטיל נפרד מהשלב הראשון בהצלחה. אבל מכאן עדיין רב המרחק מההצהרה האיראנית שמדובר בטיל שיכול להגיע לטווח של 2,000 קילומטר ושיש לו ראשי קרב מתפצלים שכל אחד מהם יכול לפגוע במטרה נפרדת.

 

בעבר התבררו הצהרות איראניות רבות כחסרות כיסוי, ולכן צריך לחכות לנתונים מדויקים יותר שיאספו סוכנויות מודיעין מזרח תיכוניות ואמריקניות. חוץ מזה, לישראל יש כבר בשלבי פיתוח אחרונים טיל יירוט שמיועד להתמודד בדיוק עם טילים כמו "חורמשאר". מדובר ב''חץ 3'' שאמור ליירט טילים כאלו בעת מעופם בחלל, לפני שהם משגרים את ראשי הנפץ המתפצלים. אבל השורה התחתונה היא שאיראן אינה נוקטת שום אמצעי חמור יותר שמאיים ממשית על שכנותיה או על נכסים על ארה''ב, אלא מסתפקת בהתרסה "מתונה". לכן גם התגובה של טראמפ לאיראן היא מדודה.

 

הנשיא האמריקני חתם לאחרונה על סדרת סנקציות נגד תוכנית הטילים של איראן, אבל הסנקציות האלה הן למעשה חידוש של סנקציות ישנות ולא נשכניות במיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הטיל האיראני במצעד צבאי
צילום: AFP
מומלצים