שתף קטע נבחר

מחלוקת בין הנכים: "הסכם היסטורי", "ממשיכים את המאבק"

יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בנאדם" הביע סיפוק מההסכם שנחתם הלילה עם הממשלה. "זהו יום שמח לחברה הישראלית", אמר אלכס פרידמן. מנגד, פעיל בארגון "הנכים הופכים לפנתרים" הביע אכזבה. "מכרו את האנשים", אמר רענן קרקליס. "נחזור ביום ראשון לכבישים"

אלכס פרידמן במהלך אחת מחסימות הכבישים מוקדם יותר החודש (צילום: ארגון "נכה, לא חצי בן אדם") (צילום: ארגון
אלכס פרידמן במהלך אחת מחסימות הכבישים מוקדם יותר החודש(צילום: ארגון "נכה, לא חצי בן אדם")

בבוקר שאחרי החתימה על ההסכם בין ארגוני הנכים לנציגי הממשלה מתעוררת מחלוקת בקרב הנכים אם מדובר בכישלון או הצלחה. אלכס פרידמן , יוזם המאבק ויו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם" אמר כי מדובר ב"הסכם היסטורי המתקן עיוות של 15 שנה עבור ציבור הנכים". מנגד, רענן קרקליס מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" הביע אכזבה והבטיח כי הוא וחבריו ימשיכו במאבקם.

 

על פי ההסכם, שיעוגן בחקיקה, קצבתם של כל הנכים בעלי 100% אי כושר השתכרות תוגדל לכ-4,000 שקלים בחודש בארבע פעימות, מינואר 2018 ועד ינואר 2021. סך העלות של התוספת התקציבית היא 4.2 מיליארד שקלים.

 

ההסכם הושג בתום 12 שעות של משא ומתן מרתוני שנערך בבית ההסתדרות, והחל אתמול בשעה 14:00. בפגישה השתתפו ששת ראשי הארגונים שנבחרו לייצג את הנכים, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שלקח בחודש האחרון את מאבק הנכים תחת חסותו, יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), ופרופ' אבי שמחון שעמד בראש הוועדה להעלאת קצבאות הנכות.

הלילה, לאחר החתימה על ההסכם (צילום: דוברות ההסתדרות) (צילום: דוברות ההסתדרות)
הלילה, לאחר החתימה על ההסכם(צילום: דוברות ההסתדרות)
 

פרידמן אמר הבוקר כי "לאחר מאבק של שנתיים וחצי הכולל עצרת תמיכה בכיכר רבין, ניהול משא ומתן מול משרד האוצר, גיבוש מתווה זליכה, חסימת כבישים, דיונים בישיבות ובוועדות בכנסת והממשלה ופגישות עם אישי ציבור היכולים להשפיע על מצוקת הנכים, נחתם הלילה הסכם היסטורי המתקן עיוות של 15 שנה עבור ציבור הנכים. הסכם זה הינו הצעד הראשון במאבק הכולל לשיפור מצבם ומעמדם של אוכלוסיית הנכים בישראל. זהו יום שמח לחברה הישראלית".

 

מנגד, קרקליס מארגון "הנכים הופכים לפנתרים" אמר: "אני מאוד מאוכזב. לא מדובר בהסכם היסטורי. זה הסכם עם פעימות שלא מדבר על שכר מינימום. אני מאוד מצטער שכל הארגונים האחרים מכרו את האנשים שלהם. לא יכול להיות מצב שאברכים שלא עשו צבא, שלא עשו דבר למען המדינה, יקבלו יותר מנכה שנתן הכל למדינה הזו. לאן הגענו? אנחנו לא אשמים שבמשך 15 שנה התעלמו מאיתנו".

 

קרקליס ציין כי ההסכם האולטימטיבי מבחינתו היה מתן שכר מינימום לכל הנכים שביטוח לאומי קבע להם אובדן כושר עבודה. "אנחנו נחזור ביום ראשון לכבישים", אמר. "אני לא אשבר, אנשים הגיעו לחרפת רעב ולא ייתכן מצב כזה. אני קורא לכל הנכים שהתאכזבו מאלה שייצגו אותם שיצטרפו אלינו. אנחנו בשלב זה לא מקצינים את המאבק, אלא ממשיכים מאותה נקודה".

 

 

עוד נקבע בהסכם כי קצבת הנכות תוצמד לשכר הממוצע במשק, ולא למדד המחירים לצרכן כפי שקורה כיום. בנוסף, הסכום שעד אליו ניתן להשתכר בעבודה ולשמור על מלוא סכום הקצבה יוגדל מ-2,800 שקלים ל-4,300 שקלים בשתי פעימות - בינואר 2018 לסכום של 4,000 שקלים ובינואר 2019 לסכום של 4,300 שקלים. הוסכם כי תיבחן ההשפעה של העלאת הסכום, ואם תימצא בתום התהליך השפעה חיובית - הממשלה תשקול בחיוב העלאה נוספת עד לסכום של 5,300 שקלים.

 

בהסכם נקבעו גם תוספת של 150 מיליון שקלים להגדלת קצבאות הנכות לילדים, תוספת של 300 מיליון שקלים לשמירה על קצבאות הנכות גם בזקנה - שתמנע את המצב שבו נכים צריכים לבחור בין שמירה על קצבת הנכות לויתור על קצבת הזקנה, או להיפך - ותוספת של 75 מיליון שקלים לעידוד תעסוקת נכים.

 

העלאת קצבת הנכות תתבצע, כאמור, בארבע פעימות - החל מינואר 2018 ועד לינואר 2021, בסכומים שמוערכים ב-700 עד 1,800 שקלים בחודש. הנכים הקשים ביותר, הזקוקים להשגחה צמודה, והזכאים לקצבת השירותים המיוחדים בשתי הרמות הגבוהות של המוגבלות (שר"מ) יקבלו כ-4,500 שקלים בחודש.

 

נכים עם 100% אי כושר השתכרות ומעל 80% נכות רפואית יקבלו כ-4,050 שקלים בחודש, נכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-50% עד 79% נכות רפואית יקבלו כ-4,000 שקלים בחודש, נכים עם 100% אי כושר השתכרות ו-40% עד 49% נכות רפואית יקבלו כ-3,800 שקלים בחודש, ונכים עם 60% עד 74% אי כושר השתכרות יקבלו בין כ-2,100 שקלים לבין כ-2,400 שקלים בחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ''הנכים הופכים לפנתרים''
"צדק לנכים": שלט שהונף במהלך אחת מחסימות הכבישים
צילום: ''הנכים הופכים לפנתרים''
מומלצים