שתף קטע נבחר

ארה"ב חשפה: הרכישה הסודית של מצרים מצפון קוריאה

המודיעין האמריקני סיכל עסקת נשק במיליונים: בפשיטה בספינה שהזדהתה כקמבודית אותרו 30 אלף טילי נ"ט, מתחת ליריעות בד. "זו התפיסה הגדולה ביותר של אמצעי לחימה מצפון קוריאה", אמרו באו"ם - והחקירה חשפה את האופן שבו נוקט המשטר להסוות את סחר הנשק עם מדינות מבודדות וארגוני טרור

 

נשיא מצרים א-סיסי ומנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא מצרים א-סיסי ומנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און(צילום: AFP)

 

בחודש אוגוסט אשתקד, הזהירה ארצות הברית את מצרים באמצעות ערוץ חשאי מפני ספינת משא שמתקרבת לתעלת סואץ. האמריקנים טענו כי על אף שהספינה מזדהה כקמבודית, היא החלה את מסעה בצפון קוריאה, וכל אנשי הצוות שנמצאים על הסיפון הם אזרחי המדינה המבודדת. על פי המידע שהיה בידי ארה"ב, הציוד שנמצא על הסיפון מוסתר מתחת ליריעות בד ענקיות.

 

ב"ניו יורק טיימס" דווח הלילה (ב') כי סוכני רשויות המכס המצרים שקיבלו את המידע פשטו על הסירה ברגע שחצתה את הגבול הימי ונכנסה לשטחה של מצרים. בפשיטה התגלו יותר מ-30 אלף טילים נגד טנקים שהוסתרו במצבורי עפרת ברזל. הפשיטה כונתה בהמשך ע"י האו"ם "התפיסה הגדולה ביותר של אמצעי לחימה מצפון קוריאה".

 

אך בתום חודשים של חקירה מאומצת של האו"ם התגלה כי היעד של ספינת האמל"ח היה לא אחר מאשר מצרים עצמה. על פי גורמים רשמיים בארה"ב ודיפלומטים מערבים, החקירה חשפה רשת של אנשי עסקים מצרים שהזמינו את אמצעי הלחימה מפיונגיאנג בעסקה ששווייה מוערך במיליוני דולרים במטרה למכור את התחמושת לצבא המקומי. על פי ממצאי החקירה, אנשי העסקים הצליחו לטשטש את העברת התשלומים למשטר הדיקטטורי.

 

על פי הגורמים, החשיפה הוסיפה למתיחות הקיימת בין וושינגטון לקהיר על רקע סירובה של ארה"ב להעביר כספי סיוע למצרים, אך התקרית וחקירתה נשמרו בפרופיל נמוך. ממצאי החקירה הצליחו להבהיר לארה"ב גם את דרכי הפעולה של השליט קים ג'ונג און בהתמודדותו עם הסנקציות הכלכליות הקשות שמוטלות עליו בעקבות שיגורי הטילים וניסויי הגרעין במדינה.

טראמפ וא-סיסי מחויכים בפגישתם האחרונה (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ וא-סיסי מחויכים בפגישתם האחרונה(צילום: AP)

כארים סעד, דובר השגרירות המצרית בוושינגטון שהתייחס לחשיפת העסקה, אמר כי ארצו תמשיך להתנהל בשקיפות עם האו"ם כדי לחשוף את תעשיית ההברחות למדינה. הדובר הוסיף כי "קהיר עומדת בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם ולוקחת חלק בסנקציות נגד פיונגיאנג".

 

למרות ההודעה המצרית, האמריקנים גורסים כי עסקת הטילים נכשלה אך ורק בזכות סוכנויות הריגול האמריקניות שזיהו את ספינת המשא והזהירו את הרשויות במצרים על הגעתה בצינורות הדיפלומטיים. גורם דיפלומטי בכיר בארצות הברית אמר כי ההודעה האמריקנית למעשה חייבה את המצרים לפעול נגד משלוח הטילים המיועד. הגורם הוסיף כי חשיפת העסקה הייתה אחת הסיבות להקפאת הסיוע הצבאי למצרים בקיץ האחרון.

 

 

 

על פי חוקרי האו"ם, על הסיפון שהו 23 אנשי צוות, בהם גם גורם פוליטי שנשלח לפקח על העסקה מטעם מפלגת השלטון. החקירה העלתה כי אנשי הצוות עשו כל שבאפשרותם כדי להצניע את נוכחותה של הספינה במים הבינלאומיים. מלבד ההתחזות לספינה קמבודית, נתוניה העלו כי גם נמל המוצא שדווח נמצא בקמבודיה, וכי משיב המיקום של הספינה נותר כבוי במשך רוב ההפלגה.

 

בכירים מצרים שעומתו עם המידע שעלה במהלך החקירה הכחישו את החשדות במקום. אך על פי גורמים מערביים, ההכחשות הנמרצות הפכו במהרה לביטויי מבוכה בקרב הבכירים. בזמן החקירה מצרים הייתה חברה חדשה במועצת הביטחון של האו"ם, ואנשיה שללו כל קשר לנשק הצפון קוריאני ואף מיהרו לשתף פעולה עם החקירה.

 

הערכות: קים ג'ונג און מתקיים בעיקר מסחר באמצעי לחימה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הערכות: קים ג'ונג און מתקיים בעיקר מסחר באמצעי לחימה(צילום: AFP)

 

הראייה המרכזית נגד מצרים התגלתה עם בדיקת האמל"ח. על כל אחד מהארגזים שנמצאו על הסיפון נכתב שם של חברה מצרית שכיסו עם חתיכת בד. באחת מההערות בדו"ח נכתב באופן כמעט נסתר כי גורמי האכיפה במצרים הוציאו צו סגירה לחברה. אנשי האו"ם דחקו מהדו"ח את המידע על המצרים, וציינו כי החקירה אודות הגורמים שהיו צריכים לקבל את משלוח הטילים מתנהלת על ידי הרשויות המקומיות. בדו"ח צוין בנוסף כי מצרים דאגה להשמיד את המשלוח תחת פיקוח האו"ם.

 

מומחים אמריקנים מעריכים כי צפון קוריאה מצליחה להתקיים בעיקר מעסקאות נשק עם מדינות כמו איראן, מיאנמר, קובה, סוריה ואריתריאה, אך גם לארגוני טרור.

 

חלק מהמדינות נמצאות בקשרים כלכליים וצבאיים עם צפון קוריאה כבר שנים, וחלקן הצטרפו לאחרונה בשל המחירים הנמוכים במיוחד שבהן פיונגיאנג מוכרת כלי נשק עתיקים יותר. המשטר הפך את הסחר באמצעי לחימה למקור הכנסה יציב, תוך שהוא מסווה את ספינותיו באמצעות דגלים של מדינות זרות, ומסתיר את הסחורה במארזי סוכר, או כמו במקרה עם מצרים – במצבורי עפרת ברזל.

 

בארצות הברית עדיין לא הצליחו לאמת אם צפון קוריאה אכן קיבלה 23 מיליון עבור העסקה, אך חשיפת התקרית מערימה קשיים על הניסיון לנתק את צפון קוריאה ממדינות העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
העסקה הסודית נחשפה
צילום: AFP
מומלצים