שתף קטע נבחר

לא עוצר: הביטקוין ממשיך את ההשתלטות על שוק ההון העולמי

המטבע הווירטואלי כבר מזמן לא סאגה חולפת, ורוב מנהיגי העולם הפיננסי הבינו את זה. כעת, עליהם להחליט מהי גישתם אליו והאם הם יתירו לסחור בו במדינתם ובאילו מגבלות. סקירה

ההתפחויות סביב המטבע הוירטואלי ביטקוין מתרחשות בקצב מסחרר. חלק מהמדינות והמוסדות הפיננסיים לא יודעים איך להתייחס אליו וכיצד לפקח על הפעילות הצומחת סביבו בעולם.

 

ממשלות רוסיה, מלזיה והודו, לדוגמה, קרובות להפוך את הביטקוין לאמצעי תשלום חוקי, בדומה לדרום קוריאה, יפן והפיליפינים - שם הוא חוקי לשימוש בתנאים מסוימים. האם מדובר בבועה שעומדת להתפוצץ בפנים של אלפי ומיליוני משקיעים? וכיצד מתייחסים למטבע המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים, כמו קרן המטבע העולמית והבנק האירופי המרכזי?

 

סין אוסרת; יפן מאמצת בחום

החדשות הגדולות של החודש שעבר הגיעו כשסין הודיעה שהחל מה-1 באוקטובר היא אוסרת על הנפקה ראשונית של המטבע (ICO), הליך בו חברה מגייסת כסף בתמורה למכירת ביטקוין למשקיעים. בהמשך לכך, מספר בורסות לביטקוין הודיעו כי יפסיקו את המסחר החל מתאריך זה.

 

אך לעומתן, יפן דווקא הודיעה לפני מספר ימים על הכרה ב-11 חברות בתור חברות רשומות לתפעול מסחר במטבעות קריפטוגרפיים, כגון ביטקוין. הרישום דורש מספר תנאים כגון בניית מערכת מחשוב חזקה ובדיקת זהות המשתמשים למניעת הלבנת כספים.

יפן מקבלת את המסחר בביטקוין בשמחה (צילום: AP) (צילום: AP)
יפן מקבלת את המסחר בביטקוין בשמחה(צילום: AP)
 

אחת מהחברות שקיבלו את הרישום המיוחל היא bitFlyer, הכוללת יותר מ-800 אלף משתמשים. מנכ"ל החברה, יוזו קאנו, אמר כי התקנות החדשות מבססות את יפן בתור המרכז העולמי של הביטקוין. "יפן מתפוצצת מרוב ביקוש לסחר בביטקוין ולשירותי מטבע וירטואליים". לדבריו, "האישור של ה-FSA, הסוכנות לשירותים פיננסיים של יפן, והפתיחות של הסוכנות והרגולציה מתוך מחשבה קדימה, מגיעים בדיוק בזמן". נציין כי זוהי ההחלטה האחרונה של יפן מבין שורת החלטות התומכות במטבע הוירטואלי. באפריל אושרה הצעת חוק להכרה בביטקוין בתור אמצעי תשלום חוקי.

 

על פי נתוני חברת Coindesk, נכון להיום המסחר בביטקוין בדולר אמריקני והין יפני עוקף את המסחר ביואן הסיני. למעשה, שער הביטקוין בסין נמוך יותר לעומת הביטקוין בשאר העולם.

 

דרום קוריאה בעקבות סין, אוסטרליה מכירה אבל רוצה שתעמדו בתקנות

הסוכנות לניירות ערך והשקעות באוסטרליה, ה-ASIC, פרסמה בשבוע החולף מסמך המספק הנחיות רגולטוריות בכל הנוגע לגיוס כספים באמצעות ביטקוין. הרשויות במדינה  הבדילו במסמך בין סוגים שונים של גיוסי כספים באמצעות המטבע הפופולרי, והסבירו כי חלק מהם יהיו כפופים לחוק החברות האוסטרלי. מדובר במהלך חיובי עבור מצדדי הביטקוין, משום שהוא מכיר באופן רשמי בשימוש במטבע בגיוס הון - כל עוד תעמדו בתקנות ובחוקים המקומיים.

 

בדרום קוריאה, לעומת זאת, מנסים להעלים את התופעה. הרשויות מדינה החליטו, בדומה לסין, על איסור גיוס הון באמצעות ביטקוין, מה שלמעשה אוסר על פעילות מסחר במבטע הוירטואלי. סוכנות השירותים הפיננסיים של דרום קוריאה, ה-FSC, מסרה כי להערכתה פעילות המסחר בביטקוין ובמטבעות וירטואליים אחרים נמצאת בצמיחה בעולם ובדרום קוריאה, וכי "ההחלטה לאסור על הנפקת חוב במטבע וירטואלי התקבלה על ידי הממשלה הרואה בכך סיכון שיוביל להונאות פיננסיות". בעקבות ההחלטות ונקיטת צד, הרשויות מבטיחות קנסות כבדים ומשמעותיים לכל גורם שייקח חלק בגיוס הון במטבע וירטואלי.

 

בבחריין הולכים עד הסוף: הנפקת אגרות חוב במטבע דיגיטלי

בעוד ממשלות אחרות מתלבטות האם לאסור או להתעלם מהתופעה, בבחריין שוקלים בחיוב לאמץ בחום את הביטקוין. הממשלה שואפת להפוך למובילה בתחום החדשנות הפיננסית.מנכ"ל המועצה לפיתוח כלכלי בבחריין, חאלד אל רומייחי, ציין כי המדינה בוחנת את התחום כבר זמן רב וכי הוא מקווה שבחריין "תוכל להנפיק אגרות חוב במטבע דיגיטלי".

מלך בחריין (צילום: AP) (צילום: AP)
מלך בחריין(צילום: AP)
 

על פי דיווחים במדינה, בחריין רוצה להקים "מגרש ניסויים" לטכנולוגיית הבלוקצ'יין, הנמצאת בבסיס הייצור של המטבעות הוירטואלים, בדומה למה שעשתה סינגפור לאחרונה ומה שבריטניה בוחנת. עד כה הגישו בקשה ארבע חברות שונות להשתתף בניסוי, ושתיים כבר קיבלו אישור מהבנק המרכזי לסחור במטבע וירטואלי.

 

גם בקרן המטבע העולמית ובבנק האירופי המרכזי כבר לא יכולים להתעלם

ראש קרן המטבע העולמית (IMF), כריסטין לגארד, אמרה בכנס בלונדון כי לדעתה "אני לא ממליצה לזלזל במטבעות וירטואליים". היא תיארה מספר תרחישים בהם מדינה, במיוחד כאלו עם "מוסדות חלשים ומטבעות לאומיים בלתי יציבים", עשויה לאמץ מטבע וירטואלי באופן ישיר. "במקום לאמץ מטבע של מדינה אחרת, כמו הדולר האמריקני, חלק מאותן כלכלות עשויות לרשום שימוש גובר במטבעות וירטואליים. קראו לזה דולריזציה 2.0".

 

לגארד הוסיפה כי "במובנים רבים, מטבעות וירטואליים עשויים לתת למטבעות הקיימים ולמדיניות המוניטרית חלופה של ממש. התגובה הטובה ביותר מצד הבנקים המרכזיים היא להמשיך להפעיל מדיניות מוניטרית אפקטיבית, ובמקביל להיות פתוחים לרעיונות ודרישות חדשים על רקע התפתחות הכלכלה".

 

למרות זאת, לגארד טענה כי המטבעות הקריפטוגרפיים הם נכון לעכשיו "תנודתיים מדי, מסוכנים מדי ועתירי אנרגיה, וזאת משום שהטכנולוגיה הנמצאת בבסיס שלהם לא ניתנת להגדלה מבחינת סדר גודל".

 

במקביל, נשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי, ציין כי לא ניתן לאסור על פעילות הביטקוין. בפגישה עם חברי הוועדה לנושאים מוניטריים וכלכליים של הפרלמנט האירופי. דראגי אמר כי הבנק האירופי המרכזי אינו בפוזיציה להכפיף מסגרת רגולטורית על ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים.

 

דראגי הוסיף כי למעשה לא ניתן לאסור או לפקח על ביטקוין ומטבעות דומים לו. לדבריו, רוב הבנקים המרכזיים מתחילים להבין כי השיטה הטובה ביותר לפקח על הביטקוין היא לספק מסגרות רגולטוריות ריאליסטיות למניעת המעבר של פעילות המסחר של ביטקוין מהשווקים המפוקחים. עם זאת, דראגי ציין כי ביטקוין הוא שוק צעיר שעדיין לא מחזיק בהשפעה משמעותית על השווקים הגלובליים ועל הכלכלות האמיתיות. שוק המטבעות הקריפטוגרפיים נמצא עדיין בשלבים מוקדמים של פיתוח והגדלת סדר גודל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים