שתף קטע נבחר

נשיא קטלוניה השהה את הכרזת העצמאות לטובת מו"מ

הגרוע מכול מבחינת ספרד נמנע: נשיא קטלוניה התייצב אמנם בפרלמנט המקומי וביקש ממנו מנדט להכריז על עצמאות החבל - אך ביקש גם לעכב את המהלך "בכמה שבועות", ולקיים קודם לכן שיחות עם ספרד באמצעות מתווכים בינלאומיים. "מיליונים מאזרחי קטלוניה רוצים עצמאות", אמר, "השגנו את הזכות הזו. אפשר לפתור זאת במשא ומתן"

  

 

נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, ביקש אמש (יום ג') בנאום מיוחד בפרלמנט הקטלני מנדט מהפרלמנט להכריז על עצמאות קטלוניה בעקבות משאל העם שנערך לפני שבוע וחצי ושבו ניצחו תומכי העצמאות. עם זאת הוא ביקש מהפרלמנט גם לעכב "בכמה שבועות" את מתן המנדט הזה ואת כניסת ההצהרה לתוקף - כדי לקיים שיחות ולתת סיכוי למאמצי התיווך בין ממשלת קטלוניה לממשלת ספרד. הוא אמר כי נכון יהיה לבדוק את האפשרות של תיווך בינלאומי וכי את העימות עם ספרד אפשר לפתור במשא ומתן. לאחר הנאום הודיע דובר ממשלת ספרד כי השלטונות "דוחים את הכרזת העצמאות הטקטית" של קטלוניה.

 

כשעתיים אחרי הנאום מסרה ממשלת קטלוניה כי פוגד'מון חתם על המסמך המכריז על עצמאות קטלוניה - ועל השהייתה של ההכרזה הזו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא קטלוניה פוג'דמון נואם בפרלמנט הקטלני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא קטלוניה פוג'דמון נואם בפרלמנט הקטלני(צילום: AFP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

בנאומו אמר פוג'דמון כי מיליונים מאזרחי קטלוניה רוצים שהיא תהיה מדינה עצמאית והוסיף: "זכינו בזכות להיות מדינה עצמאית". הוא אמר כי מערכת היחסים הנוכחית בין קטלוניה לספרד אינה בת-קיימא וכי הוא רוצה לגבש "הבנות חדשות" עם ספרד. הנאום בא אחרי שעות מותחות שבמהלכן נדחה נאום פוג'דמון ודוֹבר ממשלתו טען שהדחייה נעשתה בשל מגעים של הרגע האחרון שמנוהלים עם מתווכים בינלאומיים כדי לפתור את המשבר. כשעתיים אחרי המועד שנקבע לנאום - עלה פוג'דמון לדוכן הנואמים בפרלמנט.

תומכי עצמאותה של קטלוניה ממתינים בברצלונה לנאום הנשיא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי עצמאותה של קטלוניה ממתינים בברצלונה לנאום הנשיא(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

נשיא קטלוניה פוג'דמון מגיע לפרלמנט (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא קטלוניה פוג'דמון מגיע לפרלמנט(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בפתח נאומו אמר פוג'דמון כי חשוב להפחית את המתח בקטלוניה: "איני מתכנן שום איום, שום מעשה תוקפנות. כולנו אחראים לזה. אנחנו צריכים להפחית את המתיחות, לא להוסיף שמן למדורה. אני רוצה לדבר עם כולם על הנושא. כולנו חלק מאותה קהילה ועלינו לצעוד קדימה יחד. לעולם לא נסכים על הכול, אבל הוכחנו פעמים רבות שהדרך היחידה לצעוד קדימה היא בדמוקרטיה ושלום. זה מצריך דיאלוג".

 

פוג'דמון תקף את משטרת ספרד על הכוח שהפעילה נגד המשתתפים במשאל העם, משאל שספרד הכריזה כי אינו חוקי: "מאז מותו של הדיקטטור פרנקו תרמה קטלוניה רבות לדמוקרטיה הספרדית. קטלוניה חשבה שחוקת ספרד מ-1978 יכולה להיות קרקע טובה לדמוקרטיה ושיתפה פעולה, אבל אחר כך הבנו ששלטונות ספרד ראו בזה את המטרה הסופית. עבורנו, לעומת זאת, זו הייתה תחנת מעבר. ב-2005 85% מהפרלמנט הקטלני אישרו מעמד חדש לקטלוניה וזה הוליד קמפיין נגד קטלוניה, קמפיין שאותו הובילו אנשים שרוצים לשלוט בספרד בכל מחיר". הוא הדגיש כי הוא רוצה לשלוח מסר של דיאלוג לשאר ספרד.

שוטרים בכניסה לפרלמנט בקטלוניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שוטרים בכניסה לפרלמנט בקטלוניה(צילום: EPA)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

רק בשבוע שעבר אסר בית המשפט החוקתי של ספרד על הפרלמנט בקטלוניה להתכנס לישיבה מיוחדת כדי להכריז על עצמאות החבל, והממשלה המרכזית במדריד איימה לשלול מהשלטון המקומי שם את סמכויותיו.

 

בשבוע שעבר, נזכיר, ערכה ממשלת קטלוניה משאל העם על עצמאות החבל. 90% מהמשתתפים במשאל הצביעו בעד התנתקות מספרד, אבל בפועל רוב המתנגדים למהלך כלל לא הגיעו לקלפיות והמצב בשטח שונה. רק 43% מבעלי זכות הבחירה בקטלוניה באו להצביע, ולפי סקרים רק 40% מכלל התושבים בחבל תומכים בפרישה מספרד. במהלך ההצבעה בשבוע שעבר שלחה ממשלת ספרד כוחות לסגור קלפיות, ובעימותים עם תומכי העצמאות נפצעו קרוב ל-900 בני אדם.

 

שוטרים ליד הפרלמנט

ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, הבטיח בימים האחרונים שוב ושוב שממשלתו לא תאפשר לקטלוניה לפרוש מספרד. הוא איים לנקוט צעדים "מיידיים" אם קטלוניה תכריז על עצמאות, ואלפי שוטרים נשלחו לחבל. אתמול נצפו שוטרים חמושים ברובים אוטומטיים בסמוך לפרלמנט של קטלוניה. רבים מהשוטרים שנשלחו לחבל הגיעו בשתי ספינות שנשלחו דרך הים ועגנו בנמל ברצלונה.

 

שעה קלה לפני המועד שבו היה אמור פוג'דמון להתחיל לנאום הודיעה ממשלת ספרד כי היא מתגברת כוחות בנמלי התעופה ובתחנות הרכבת בקטלוניה.

תומכי העצמאות מפגינים אתמול בברצלונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי העצמאות מפגינים אתמול בברצלונה(צילום: רויטרס)

הפרלמנט של קטלוניה. בית המשפט החוקתי אסר עליו להתכנס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפרלמנט של קטלוניה. בית המשפט החוקתי אסר עליו להתכנס(צילום: רויטרס)

אחרי שבועות שבהם קיימו תומכי העצמאות הפגנות ענק, בתחילת השבוע הפגינו במרכז ברצלונה מאות אלפי בני אדם נגד הכוונה להכריז על עצמאות החבל. המשטרה המקומית העריכה שכ-350 אלף בני אדם הגיעו למחות, ולטענת המפגינים הגיעו לא פחות מ-930 אלף בני אדם. המפגינים הניפו את דגלי ספרד וקטלוניה זה לצד זה. חלקם קראו "שלא יעבדו עליכם, קטלוניה היא ספרד" ו"יחד אנחנו חזקים יותר". הם קראו גם לשלוח את הנשיא פוג'דמון לכלא.

 

ראש העיר ברצלונה, אדה קולאו, יצאה שלשום בערב נגד הכרזת עצמאות חד-צדדית של ממשלת קטלוניה. קולאו אמרה כי "התוצאות של משאל העם אינן יכולות לשמש בסיס להכרזה על עצמאות", אך ביקשה מממשלת ספרד להסיג את כוחות המשטרה המתוגברים שנשלחו לאזור.

מתנגדי העצמאות בהפגנתם ביום ראשון. לפי הסקרים - יש להם רוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנגדי העצמאות בהפגנתם ביום ראשון. לפי הסקרים - יש להם רוב(צילום: AFP)

תומכי העצמאות של קטלוניה. 90% בקלפי - אבל המשאל משקף? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
תומכי העצמאות של קטלוניה. 90% בקלפי - אבל המשאל משקף?(צילום: MCT)

קטלוניה היא אזור עשיר שיש לו שפה משלו, תרבות משלו ותנועה פוליטית תוססת הקוראת להיפרדות מספרד. בשנים האחרונות התחזקה התנועה הזו. לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. בעשורים האחרונים היא נהנית מאוטונומיה לא מועטה, אבל עדיין נחשבת לחלק אינטגרלי מספרד.

 

פרישה יכולה למוטט את הכלכלה

משאל העם שנערך בשבוע שעבר גרם למשבר החוקתי הקשה ביותר שידעה ספרד זה עשרות שנים, וזהו מבחן פוליטי גדול לראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי, איש המפלגה השמרנית, שנקט עמדה נוקשה בעניין. מחוץ לקטלוניה רוב הספרדים מתנגדים בתוקף ליציאת קטלוניה לעצמאות.

פוג'דמון בהכנות האחרונות לנאומו (צילום: AP) (צילום: AP)
פוג'דמון בהכנות האחרונות לנאומו(צילום: AP)

מלך ספרד פליפה השישי נשא בשבוע שעבר נאום לילי מיוחד לאומה בעקבות המהומות סביב משאל העם. "המצב בקטלוניה רציני מאוד – מנהיגי קטלוניה הפרו את חוקי המדינה והפגינו חוסר נאמנות בלתי מתקבל על הדעת", אמר המלך. בנאומו האשים מלך ספרד את מנהיגי קטלוניה ב"התנהגות בלתי אחראית" ואמר כי היא עלולה לסכן את כלכלת ספרד.

 

אם קטלוניה תצליח לממש את שאיפתה לצאת לעצמאות היא לא תהיה חברה באיחוד האירופי בעתיד הקרוב, ועל רקע החשש מההתרחשויות העתידיות החלו בשבוע האחרון חברות גדולות להעתיק את מקום מושבן מהחבל לאזורים אחרים בספרד, ובראשם מדריד.

 

מעט לפני נאום פוג'דמון אמש קרא לו נשיא מועצת האיחוד האירופי, דונלד טוסק, שלא להכריז על עצמאות: "אני מבקש ממך לכבד את הסדר החוקתי ולא להודיע על החלטה שתמנע כל אפשרות לדו-שיח. הרצון בשונוּת אינו צריך להוביל לעימות, שהשלכותיו יהיה כמובן רעות לתושבי קטלוניה, לספרד ולאירופה כולה".


פורסם לראשונה 10/10/2017 17:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא קטלוניה פוג'דמון נואם בפרלמנט, אמש
צילום: AP
מומלצים