שתף קטע נבחר

מחקרים מגלים: עלייה מדאיגה בסרטן הפה בגברים מפפילומה

נתונים חדשים של המרכז לבקרת מחלות האמריקני מראים כי אחד מכל 9 גברים סובלים מזיהום בחלל הפה של נגיף הפפילומה הגורם לסרטן, פי 3 מנשים. בחלק מהמקרים מתפתח הווירוס לסרטן שנים אחרי ההדבקה הראשונית

ממצאים חדשים של המרכז לבקרת מחלות האמריקני מגלים שיעור גבוה של זיהומים בחלל הפה מנגיף הפפילומה הגורם לסרטן, דווקא בגברים. ההשערה היא כי מין אוראלי הוא שגורם להדבקה המשמעותית של גברים.

 

בקרב המבוגרים בגילאי 18 עד 69 בארצות הברית, קרוב ל-11 מיליון גברים ו-3.2 מיליון נשים סובלים מזיהום של הפפילומה בחלל הפה, כך מעריכים החוקרים שאחראים לפרסום הממצאים.

 

וירוס הפפילומה גורם למחלת המין השכיחה ביותר. מרבית הזיהומים לא גורמים לתסמינים כלשהם, ונעלמים מאליהם. אולם הנגיף עלול לגרום לסרטן הגרון, פי הטבעת, הפין, צוואר הרחם יחד עם יבלות ויראליות ונגעים במערכת הנשימה.

 

 קראו עוד:

עכשיו גם לבנים: להתחסן נגד פפילומה או לוותר?

חשוב לדעת: 13 נקודות על חיסון למניעת סרטן צוואר הרחם

 

עלייה בתחלואה בנגיף הפפילומה בגברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלייה בתחלואה בנגיף הפפילומה בגברים(צילום: shutterstock)

 

על פי הממצאים החדשים, גברים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר ללקות בסרטן בחלל הפה כאשר הם מקיימים יחסי מין עם גברים, או כאשר הם סובלים מנגעים באיברי המין.

 

החוקרים שפרסמו את הממצאים בחנו מידע מ- 4,493 גברים ו-4,641 נשים. הם מצאו כי 11.5% מהגברים ו- 3.2% מהנשים שנבדקו היו נגועים בזיהום של נגיף הפפילומה בחלל הפה.

 

זן הווירוס HPV16, שידוע כמסוכן מכולם, נמצא אצל 7.3% מהגברים ו- 1.4% מהנשים. מקרב אלה שדיווחו על יחסים חד מיניים, נמצאו נגועים 12.7% מהגברים ו- 3.4% מהנשים.

 

קרוב ל-20% מהגברים שהיו נגועים בנגיף באיבר המין, נדבקו בווירוס גם בחלל הפה, בהשוואה ל-4% בלבד מהגברים שלא היו נגועים בנגיף באיבר המין.

 

"העלייה בשיעור הזיהומים מפפילומה בגברים, מסבירה את העובדה שגברים סובלים יותר מסרטן של חלל הפה מאשר נשים", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אשיש דשמוך מאוניברסיטת פלורידה, "החיסון לפפילומה עשוי להפחית את שיעור הסרטנים מהנגיף בעתיד, אולם שיעור ההתחסנות הנמוך יחסית של בנים מדאיג".

 

נגיף חמקמק המתפרץ אחרי שנים

בעשור האחרון חלה עלייה בשכיחות ההידבקות בפפילומה בכ-1,000 אחוזים. מדובר כאמור במחלת המין הנפוצה בעולם. מחקרים הראו כי הנגיף נפוץ אצל כ-30% מהנשים ובשליש מהמקרים הוא עלול להתפתח לכדי גידול סרטני. עד היום זוהו כ-200 זנים של הנגיף.

 

על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, מאובחנות מדי שנה כאלפיים נשים עם שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם, מדי שנה מאובחנות כ-200 נשים בסרטן צוואר הרחם וכמאה נשים מתות מדי שנה מסרטן זה.

 

אין עדיין נתונים לגבי שיעור ההדבקה בגברים בישראל, אולם ההערכות הן שחלק נרחב מהנשים נדבקות מהגברים, הנושאים את הנגיף בעצמם. מכאן חשיבותו הגדולה של החיסון אצל הבנים.

 

נגיף הפפילומה אינו מראה כל תסמינים וכך, רבים מאלה שנדבקים בו כלל אינם יודעים על כך. הנגיף פולש לתאים גם מבלי לגרום לסימפטומים משך שנים רבות, עד שמערכת החיסון אינה מתגברת עליו והוא יוצר את היבלות האופייניות. גם עישון מגביר את הסיכון להופעת היבלות, ככל הנראה, משום שתוצרי הפירוק של הניקוטין תוקפים את מרכיבי מערכת החיסון באיברי המין.

 

כאמור, הנגיף מתפשט באמצעות מגע מיני כאשר בן או בת הזוג נושאים את הנגיף. היבלות אופייניות בחלק מהמקרים, מופיעות לרוב בתוך שלושה חודשים מרגע המגע המיני. עם זאת, לעתים כלל לא מופיעות יבלות, ובחלק מהמקרים גורמת המחלה לסרטן של איברי המין פי הטבעת או חלל הפה, בגברים ובנשים, גם שנים אחרי ההדבקה הראשונית.

 

האבחון נעשה באמצעות בדיקה של הנגעים בביופסיה. קולפוסקופית (בדיקה מיקרוסקופית של הרקמות). אבחון סופי לנוכחות הנגיף ולסוגו נעשה בבדיקת שכפול גנטי. זו בדיקה חדשנית שקובעת אם הנגיף עדיין נמצא, ואם הוא שפיר או בעל יכולת מסרטנת.

 

הטיפול היעיל

הטיפול ביבלות הפפילומה, אם הופיעו, מתחלק לשלוש קטגוריות:

משחות מקומיות ההורסות את רקמת היבלת

הסרה כירורגית באמצעות לייזר או חיתוך ניתוחי

תרופות ביולוגיות התוקפות את הנגיף.

 

עם זאת במידה שהנגיף עדיין מצוי בסביבה, גם לאחר הסרת היבלת הוא ישוב ויצור נגעים באיזור.

 

קיימים נסיונות בארצות הברית להזריק לאיזור היבלת את החומר אלפא-אינטרפרון, המהווה מרכיב חשוב של מערכת החיסון ומסייע לתקוף את הנגיף. עם זאת מדובר בטיפול יקר, שאינו מפחית את הסיכוי לחזרת היבלת.

 

במקרה שהביופסיה אישרה כי מדובר בגידול סרטני, מתבצע ניתוח לכריתת הגידול, בשילוב כימותרפיה והקרנות.

 

שימוש בקונדום לא נמצא כמסייע באופן ניכר במניעת התפשטות הנגיף. דרך המניעה הטובה ביותר היא באמצעות החיסו שכבר נכנס לשגרת החיסונים של בתי הספר לבנים ובנות בכיתה ח', ולהומואים עד גיל 26. על פי הנחיות משרד הבריאות, גברים אינם חייבים להעיד על אופי פעילותם המינית, אלא להצהיר בפני רופא המשפחה שהם מצויים בקבוצת סיכון, ובכך זכאים לקבלו.

 

החיסון יעיל ל-15 שנים לפחות, שזסה משך הזמן מאז החל השימוש בו. מחקרים מראים כי לנשים שחוסנו לפני 15 שנים יש עדיין רמת נוגדנים מגינה נגד הנגיף. המומחים צופים שהחיסון יעניק הגנה לשנים רבות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פפילומה. חשיבות החיסון לבנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים