שתף קטע נבחר

תיעוד משייטת 13: מכשיר הצלילה החדש ופריצת הדרך הישראלית

הצצה נדירה לענף לוחמה זעירה בחיל הים: "פרוגס", המכשיר החדש שיקבלו בקרוב לוחמי השייטת, יאפשר צלילה חשאית ובטוחה של כ-4 שעות. בפיתוח: תרכובת כימית שתגדיל דרמטית את זמן השהייה במים. "מי שאומר שהאויבים שלנו קיקיוניים, מוזמן להצטרף למבצע של השייטת"

 

 

  

מכשיר הצלילה החדש ללוחמי שייטת 13 ופריצת הדרך העולמית שתאפשר שהייה ארוכה מאוד מתחת למים - פרי פיתוח של לוחמי יחידת העילית. אחרי 20 שנה שבהן השתמשו לוחמי שייטת 13 במכשיר הצלילה הוותיק אוקסי אנ.ג'י, יצוידו בשנה הקרובה הלוחמים במכשיר "פרוגס", תוצרת צרפת, שמאפשר זמן שהייה ממושך יותר מתחת למים ותפעול קל יותר.

 

מדובר במכשיר צלילה במעגל סגור (החמצן שהלוחם פולט ממוחזר בתוך המכשיר) וחשאי (אינו משגר בועות כלפי קו המים) שמכיל 100% חמצן, מדי לחץ שונים שמאפשרים צלילות במספר תנוחות ולעומק של 6-5 מטרים, ואף למים עמוקים יותר. "הריאה" של המכשיר, שמחיר המדף שלו הוא כ-50 אלף שקל, ובה נמצא בלון החמצן, ניתנת לפירוק מהיר בדומה ליתר חלקי המכשיר. הודות לכך, לוחם יוכל לרענן את המכשיר ולמלאו מחדש במהלך משימה, ובכך יתארך השימוש בו, גם בשטח אויב.

תיעוד תת-מימי עם אנשי השייטת (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
תיעוד תת-מימי עם אנשי השייטת(צילום: דובר צה''ל)

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)
 

שמו של המכשיר - בשל צורתו הצפרדעית. ה"פרוגס" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
שמו של המכשיר - בשל צורתו הצפרדעית. ה"פרוגס"(צילום: עידו ארז)

"היתרון - גמישות מבצעית במשימות מורכבות יותר" (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
"היתרון - גמישות מבצעית במשימות מורכבות יותר"(צילום: דובר צה''ל)

 

"המכשיר מאפשר בטיחות מקסימלית ללוחם. זה עלול להיות קטלני אם יחדרו מים לאזור החומרים שסופחים את החמצן", הסביר ראש מדור לוחמה זעירה בתווך התת-מימי בענף לוחמה זעירה בחיל הים, רב-סרן מיכאל, ששירת כלוחם ומפקד בשייטת. "הליך בחינת המכשיר נמשך אצלנו מזה שלוש שנים. בפני הלוחם יש במהלך המשימה מקרים ותגובות שונות, סיטואציות בלתי מתוכננות, לכן בחרנו ב'פרוגס' שמעניק גיבוי בטיחותי רחב ללוחם מתחת למים".

 

"מדובר במכשיר הידרו-דינאמי, נוח לתפעול וכזה שמקל על הלוחם. הוא מאפשר שהייה של ארבע שעות בתוך המים - חצי שעה יותר מהמכשיר הישן. מדובר ביתרון שמבטא גמישות מבצעית במשימות מורכבות יותר. הלוחם יכול לתפעל את המכשיר לבדו מבלי לטעות. גם יכולת התנגדות הנשימה שודרגה, ויש במכשיר כפתור להזרקה ישירה של חמצן לכלי הנשימה במקרה קיצון של חוסר אספקת חמצן", הוסיף רס"ן מיכאל.

 

,גם האיראנים פועלים כדי להתחבר לעולם הצלילה" (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
,גם האיראנים פועלים כדי להתחבר לעולם הצלילה"(צילום: דובר צה''ל)

 

בנוסף ל"פרוגס", שקיבל את שמו בהתאם לצורתו הצפרדעית, גם מכל החמצן שנרכש עבור שייטת 13 הוא חדש וקומפקטי יותר - ומאפשר צלילה עמוקה יותר. קציני ענף לוחמה זעירה בחיל הים לא מסתפקים רק בחידוש מכשירי הצלילה, ועמלים בימים אלא על פיתוח חומר מהפכני שעשוי לבצע שינוי דרמטי ביכולת הצלילה: הכנת תרכובת כימית חדשה על בסיס גרגרי הסודה סיד - אותו חומר שסופח את החמצן שנושם הצולל ומאפשר את מחזורו במעגל סגור.

 

"למעשה נוכל מכל גרגר שכזה לספוח הרבה יותר חמצן, כך שבאותה כמות גרגרים נגדיל את זמן הצלילה פי כמה וכמה", הסביר רס"ן מיכאל. "אם נצליח, זו תהיה פריצת דרך עולמית, כחול-לבן, כי זה דבר שלא קיים בעולם ומתאים מאוד לפרופיל המשימתי של שייטת 13. תחום הצלילה הוא מאוד שמרני בעולם וקשה לפרוץ אותו מבחינה פיזיולוגית בגלל כמות הנשימות ביחס לגודל מיכל החמצן. עולם הצלילה הוא קודש הקודשים של הקומנדו הימי".

 

לדברי מפקדו, ראש ענף לוחמה זעירה במחלקת אמל"ח בחיל הים, סא"ל דודי, "יש מעט יצרניות של מכשירי צלילה בעולם, רובן באירופה ובארה"ב, אבל גם הרוסים והאיראנים פועלים כדי להתחבר לעולם הזה".

 

הגרגרים שיאפשרו את מחזור החמצן בתוך המכל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הגרגרים שיאפשרו את מחזור החמצן בתוך המכל(צילום: דובר צה"ל)

 

המפגש עם מיכאל וחבריו לענף מתקיים על החוף בבסיס יחידת הקומנדו של חיל הים, ליד המצודה ההיסטורית. בענף המיוחד משרתים למעשה קצינים ששירתו כלוחמים ומפקדים ביחידה, כך שפיתוח אמצעי הלחימה שעליהם הם אחראיים מתנהל בזיקה ישירה לצרכי ובקשות הלוחם, ובהתאמה מדויקת יותר למאפייני המשימות.

 

החלק המעניין ביותר בשיחה מגיע דווקא מתגובתו של רס"ן מיכאל, לטענה שעולה לא פעם: כיצד צבא מתקדם, גדול וחזק כמו צה"ל, לא מנצח בקלות אויבים קיקיונים בדמות ארגוני טרור. מיכאל פורץ בצחוק: "מי שטוען את זה, אני מזמין אותו להצטרף אלינו לאחד המבצעים של השייטת".

 

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)

 

"אנחנו הופכים כלים ימיים למטוסי קרב קטנים - רק על המים"

חברו, ראש מדור אמצעים משולבים, סרן זיו, מסביר: "אנו יכולים לזהות בעיות בתחום החשאיות ולתפור להן פיתרון מיוחד. האויב שלנו הוא לא קיקיוני וצריך לחשוב מולו מחוץ לקופסא". ראשי המדורים בענף, שחלקם עדיין לא בני 30, מנסים כמה שיותר להקל על הלוחם שמוצא עצמו לפעמים מול מערכות לחימה, איסוף ותצפית מדינתיות, של אויב רחוק, הרחק משטח הארץ, שעלולים לגלותו.

 

 

רב-סרן עמרי אחראי למשל על עולם הכלים העל-מימיים, שלמרות שמם, גם הם חייבים להיות רואים ובלתי נראים: "הכל נהיה קטן יותר ודברים שאנו מפתחים, עם כמות אמצעים טכנולוגיים, הופכים כלים ימיים שלנו למטוסי קרב קטנים, רק על המים. היום לוחם בשייטת הוא הרבה יותר הייטקי, גם בציוד האישי שעליו". חלק מאמצעי הלחימה שמפתחים הרמ"דים וחייליהם כה בוטיקיים, שאחרי מבצע או שניים הם נשארים במחסני היחידה - ולא נעשה בהם שימוש יותר.

 

למרות התחרותיות מול יחידות עילית מקבילות אחרות בצבא, כמו סיירת מטכ"ל ושלדג, במהלך המפגש עימם קיבל אחד הרמ"דים שיחה מחבר ביחידת הקומנדו של חיל האוויר. "אנחנו מחליפים מידע ורעיונות, נעזרים זה בזה, ולפעמים גם משאילים אמצעים מיוחדים", מבהיר ראש הענף, סגן אלוף דודי ומוסיף: "צריך להבין שבצד השני יש מעצמות ושאתה פוגש אויב יותר מצויד שפועל בחסות אותן מעצמות, כל זאת כשאתה צריך להביא מודיעין מסוים, ממקום מסוים ובצורה מסוימת. לכן התאמנו לזה אמצעים מיוחדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה''ל
בתרגיל של השייטת
צילום: דובר צה''ל
מומלצים