שתף קטע נבחר

על רגל אחת ועם לב ענק

עדי דויטש, נכה צה”ל בן 58, סיים את מרתון שיקאגו. סיפור השראה אדיר

זהו סיפור מיוחד על אדם ששמו עדי דויטש והוא בן 58. בהיותו בן 20, בשנת 1979, בעת פעילות מבצעית חרישית בלבנון, דרך דויטש על מוקש רב עוצמה ואבד את רגלו הימנית עד מתחת לברך. "ממצב של לוחם ביחידה קרבית, בסיירת גולני שמאומה לא מפריע לו, הפכתי בבת אחת ל-“קטוע, נכה צה”ל’. הפציעה המציאות משתנה מיד, החיים עומדים מלכת. בטיסה בת ארבעים דקות מלבנון לביה"ח רמב"ם אתה עובר מעולם אחד לעולם מושגים אחר".

ואף על פי כן מבין 45,000 הספורטאים שהשתתפו ב"מרתון שיקאגו" (42 ק"מ) בשלהי הקיץ האינדיאני בעיר, הגיע לקו הסיום דויטש, הספורטאי היחיד קטוע הגפיים, שעבורו השמיים הם הגבול. הוא פשוט הרים את תקרת הזכוכית מעל לראשו והיווה השראה לכל הצופים וזכה לתשואות מהקהל. זהו המרתון השישי בו השתתף.

 

את הקריירה הזו פיתח דויטש בזכות תכנית Strides של ארגון ידידי צה"ל בארה”ב,FIDF, שנוסדה לפני שש שנים. יעדי תכנית זו הם תמיכה בספורטאים נכי צה"ל, שיפור איכות חייהם ויכולותיהן הספורטיביות. לספורטאים קטועי הגפיים מותאמות פרוטזות ייחודיות המאפשרות להם לעסוק בסוגי ספורט שונים. עד עתה מימן FIDF את רכישת התותבות המיוחדות עבור ארבעים נכי צה"ל קטועי גפיים. דויטש קיבל שתיים: רגל לריצה ורגל לרכיבת אופניים. "גיליתי ארגון המטה אוזן קשבת ומענה לכל הבקשות והצרכים. הקשר עם FIDF שינה את כללי המשחק ופתח עולמות שהיו סגורים בפניי. לראשונה מזה 33 שנים שיכולתי לרוץ. החיבור לפרוטזה זו טענה אותי באנרגיות חדשות”, סיפר בשמחה.

 

דויטש החל להשתתף בתחום חדש ומאתגר – מרוצי טריאתלון. שש פעמים השתתף בתחרויות איש הברזל בישראל, באירופה ובארה"ב המורכבות משלושה תחומים בסדר זה: 3.8 ק"מ שחיה, 180 ק"מ של רכיבה על אופניים וריצת 42.2 ק"מ ביום אחד ללא הפסקה. לעיתים דויטש הוא הקטוע היחידי המשלים מסלול כה מאתגר. לפני חודשיים, באוסטריה, עבר מרחק זה של 226 ק"מ ב-12 שעות ו-43 דקות.

 

עדי דויטש במרתון שיקגו. גיבור צילום: ניר עמוס ()
עדי דויטש במרתון שיקגו. גיבור צילום: ניר עמוס

 

סדר יומו כולל אימון בוקר בן שעתיים המתחלק לשני ענפים עיקריים: ריצה ורכיבת אופניים. בערב, לאחר העבודה, הוא מתאמן בשחייה במלוא התנופה לקראת תחרות איש הברזל בקופנהגן בשנה הבאה.

"על קו הסיום בתחרות הברזל יש תחושת סיפוק, ניצחון אישי, הגשמת חלום והרמת ידיים באוויר. מעבר להישג האישי אני מרגיש אחריות בפריצת דרך וקידום הרעיון של שילוב ספורטאים בעלי מוגבלויות בכל תחומי הספורט, לטובת הספורטאים ולשינוי הקהילה והפיכתה לסובלנית ומכילה יותר".

 

הסיפור של דויטש מתחיל ב-1979, כשבעקבות אירועי הטרור כנגד ישראל שיצאו מדרום לבנוןופיגוע "אוטובוס הדמים"בכביש החוף בשנת 1978 בו נהרגו 35 ישראלים, יצא צה”ל לבמצע ליטני."נכנסנו ללבנון ברכבים משוריינים, תפסנו רצועה בתוך השטח וביצענו סיורים, מארבים והצבת מחסומים על מנת לבדוק את המקומיים ולוודא שאין מחבלים באזור”, נזכר דויטש.

 

באחת הפעילויות לאחר מבצע ליטני, יחידתו חדרה לדרום לבנון, הם ירדו בדממה במדרונות הליטני מצפון, כשלפתע רעש אדיר קרע את הדממה, דויטש עלה על מוקש והרגיש בכאב המפלח את כל גופו. הוא לא איבד את ההכרה והבין שאיבד את רגלו. הוא פונה במסוק לבית החולים רמב"ם בחיפה.


"די מהר החלטתי לקבל את הקטיעה כעובדה ולא לקטר ולשאול ‘למה זה קרה דווקא לי?’. הייתי רק בן 20 והפציעה נתנה לי סוג של מוטיבציה להוכיח לעצמי שהמגבלה לא תעצור אותי מלטרוף את החיים וליהנות מהם. החלטתי שהנכות לא תמנע ממני להגשים את חלומותיי לטיול אחרי הצבא ולימודים".

 

אחרי השיקום יצא לטיול גדול עם התותבת לארה"ב ודרום אמריקה לשנה וחצי. עם שובו ארצה השלים תואר שני במנהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת תל-אביב, התחתן עם חברתו לספסל הלימודים התיכוניים דאז והקים משפחה לתפארת. לזוג שלוש בנות. דויטש עבד בניהול חברה למתנ"סים בישובים שונים בעשרים השנים האחרונות. לאחרונה התפטר ועובד למחייתו בהנחיית סדנאות מוטיבציה למגוון גופים ממשלתיים ופרטיים בנושא: העצמה, העשרה והגשמת מטרות.

 

 

 

לאורך כל השנים הספורט זרם בעורקיו. דויטש השתתף בנבחרת הכדורעף של נכי צה”ל ובשנת 2000 שינה כיוון ונכנס לעולם האופניים והחל להתאמן עם קבוצת ספורטאים רגילה. "התרגלתי לחיים עם מגבלה בתוך הקהילה והבנתי שהמגבלה אינה בהכרח מכשלה. הקטיעה לא היוותה חסם עבורי, להיפך, יכולתי להוכיח לסביבה שאני יכול להתמודד עם המגבלה הזו ככמעט שווה בין שווים". דויטש השתתף באליפויות עולם ואליפויות ישראל וזכה במדליות רבות.

 

הקריירה הבינלאומית של דויטש הסתיימה ב-2007 כשלא הצליח להעפיל לאולימפיאדת בייג'ין. הוא הבין שהשעון הביולוגי ושעון ההיסטוריה עשו את שלהם. ואז כבמטה קסם בשנת 2011 הוזמן למסע בניו-יורק להצטרף לתכנית סטריידס, נענה בשמחה והשתתף באימונים.

 

לפני שלושה חודשים הגיע לשיקאגו לסייע לתמיר אופנהיים, מנכ"ל FIDF בקידום תכניתו “מסע אופנים בישראל”, שקרמה עור וגידים לפני שלוש שנים. במסע זה שלושים וחמישה חובבי רכיבה יהודים אמריקאים ועשרה נכי צה"ל רוכבים בצוותא 350 מייל מאילת עד ירושלים. המסע יחל ב-22 באוקטובר עד ה-26 כשיומו האחרון שליוקדש לאירועים לזכרו של אל"ם פינקי זוארץז”ל, מייסד תכנית סטריידס, בהשתתפות סגן הרמטכ"ל אביב כוכבי, שאול מופז ובוגי יעלון. עדי דויטש המרשים והמפעים ירכב עם הקבוצה ויספר את סיפורו האישי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דויטש במרתון שיקאגו. צילום: ניר עמוס
מומלצים