שתף קטע נבחר

טיפול תרופתי לאחר התקף לב מפחית התקפי לב חוזרים ותמותה

אירוע לב אינו אירוע חולף וטעות היא לחשוב שלאחר הצנתור, כאשר העורק כבר פתוח, אין צורך בטיפול נוסף. הטיפול ארוך הטווח שניתן לחולים שחוו התקף לב הינו חשוב לא פחות מפתיחת העורק ומטרתו להפחית את הסיכון להתקף לב חוזר ולהפחית מוות מסיבה לבבית

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ואסטרהזניקה

 

התקף לב הוא מצב שבו נגרם נזק לשריר הלב כתוצאה מהיצרות או חסימה בעורקים הכליליים המספקים דם לשריר הלב. הטיפול המיידי הניתן לאדם שמגיע לבית החולים עם התקף לב כולל בדרך כלל גם צנתור כלילי שמטרתו לפתוח את העורק החסום ולשפר או לחדש את זרימת הדם בו.

 

אירוע לב אינו אירוע חולף וטעות היא לחשוב שלאחר הצנתור, כאשר העורק כבר פתוח, אין צורך בטיפול נוסף. הטיפול ארוך הטווח שניתן לחולים שחוו התקף לב הינו חשוב לא פחות מפתיחת העורק ומטרתו להפחית את הסיכון להתקף לב חוזר ולהפחית מוות מסיבה לבבית.

 

קראו עוד בערוץ בריאות הלב

 

לא מדובר רק בהתמדה בנטילת הטיפול התרופתי, אלא בשילוב של כמה דרכי טיפול שונים הכוללים בין היתר שינוי אורחות חיים, הפסקת עישון, תזונה נכונה, פעילות גופנית, שיקום לבבי ועוד. כל חולייה בשרשרת טיפולית זאת חיונית והכרחית במניעה של תחלואה ותמותה עתידיים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בבסיס הטיפול התרופתי שניתן לאחר התקף הלב עומדת ההבנה כי מטופל שחווה התקף לב הוא בעל סיכון רב הרבה יותר, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, לחוות התקף לב נוסף או למות מסיבה לבבית. אמנם מדובר על סיכון מוגבר בעיקר בשנים הראשונות לאחר התקף הלב, אך למעשה הסיכון ממשיך להיות גבוה יותר במהלך כל החיים.

 

אנו יודעים כיום, כי לא מדובר רק בסיכון לחוות התקף לב עתידי עקב חסימה באותו העורק שגרם להתקף הראשון אלא, כי לפחות מחצית מהתקפי הלב החוזרים מתרחשים דווקא בעורקים כליליים אחרים. לאור זאת, כשמטופל אחרי התקף לב שואל: " לכמה זמן אצטרך לקחת את הכדורים האלה?", התשובה היא כי ישנם כדורים שהוא יוכל אולי להפסיק לאחר שנה או מספר שנים, אך בהחלט יש כדורים שילוו אותו לאורך כל חייו עקב היותו בסיכון גבוה.

 

טיפול תרופתי יעיל

בבית החולים, במהלך האשפוז עם התקף לב, נהוג להתחיל טיפול תרופתי אשר ילווה את המטופל לאורך זמן. אבן הפינה בטיפול התרופתי זה אספירין, תרופה המעכבת את טסיות הדם ("מדלל דם"). יחד עם אספירין, ניתנת תרופה נוספת ויעילה הנוגדת גם היא את פעולת הטסיות בדרך שונה מאספירין, כך שמדובר בטיפול מסוג נוגד טסיות כפול.

 

מטרת הטיפול המשולב של שתי תרופות המעכבות את טסיות הדם (dual antiplatelet therapy) היא למנוע לאורך זמן היווצרות קריש דם בתוך התומכן שהושתל בעורק במסגרת הצנתור לאחר התקף הלב, דבר היכול להוביל להתקף לב חוזר. מטרה נוספת ולא פחות חשובה, היא למנוע היווצרות של קרישי דם גם בעורקים כליליים אחרים וכך להפחית את הסיכון להתקפי לב חוזרים ולתמותה לבבית.

 

טיפול נוגדי טסיות כפול ניתן בדרך כלל למשך של כשנה לאחר התקף הלב וניתן אף להאריך את משך הטיפול בו , בהתאם להחלטת הקרדיולוג המטפל, תוך שקילת הסיכון להתקף לב חוזר מחד, אל מול הסיכון לדימום, מאידך, תופעת לוואי לא נדירה בטיפול בנוגדי טסיות.

 

תרופה חשובה נוספת המפחיתה את הסיכון להתקף לב חוזר הם תרופות ממשפחת הסטטינים להורדת כולסטרול. אלו מפחיתים את רמת הכולסטרול בדם ותרופה ממשפחה זו ניתנת לכל המטופלים לאחר התקף לב, גם לאלה שרמת הכולסטרול אצלם היא תקינה או נמוכה. זאת מכיוון שהיא בעלת ערך מוסף מעבר להפחתת הכולסטרול, כגון הפחתת דלקת וייצוב הנגעים הטרשתיים בעורקים ובכך הפחתת הסיכון להתקף לב חוזר.

 

אנו יודעים כיום, כי בקרב מטופלים שחוו התקף לב, רמת ה"כולסטרול הרע" (LDL-C) המומלצת היא נמוכה יותר ממה שחשבנו בעבר וכי ככל שערך "הכולסטרול הרע" נמוך יותר, כך הסיכון לאירוע לבבי עתידי קטן יותר.

 

לפיכך, בבסיס הטיפול עומד המשפט כי :lower is better ואף יש כאלה שיגידו lowest is best... חשוב לציין כי הערך המוסף של הסטטינים בהפחתת תחלואה לבבית עתידית הוא לאין שיעור גבוה הרבה יותר מתופעות לוואי אפשריות ולא שכיחות של תרופות אלה. בשנים האחרונות הצטרפו לארסנל הטיפולי בהורדת הכולסטרול תרופות שונות הניתנות דרך הפה או אף בזריקות ששילובן עם הסטטינים מאפשר להוריד את הכולסטרול אף לערכים נמוכים עוד יותר.

 

תרופות נוספות הניתנות בדרך כלל לאחר התקף לב כוללות את חוסמי הביטא אשר מפחיתות את הדופק ובכך את דרישת החמצן ועומס העבודה על שריר הלב. בנוסף, תרופות ממשפחת מעכבי ACE המפחיתות את היקף הנזק לשריר הלב, מקטינות את התרחבות שריר הלב לאחר התקף לב, מורידות את לחץ הדם ומשפרות את תפוקת הלב. שתי קבוצות התרופות האלו הוכחו כמפחיתות תחלואה ותמותה לאחר התקף לב.

 

הודות לטיפול התרופתי והלא-תרופתי העומדים לרשותנו כיום, אנשים רבים ממשיכים לחיות חיים פעילים ומלאים גם לאחר התקף לב ולעיתים גם אחרי יותר מאירוע אחד. עידן הטיפול התרופתי לחולים לאחר התקף לב מעולם לא היה מלהיב, מתקדם ויעיל יותר. עם זאת, התחלואה והתמותה הלבביים מהווים עדיין נטל משמעותי ומחקרים רבים ברחבי העולם מנסים לבחון דרכים להפחתה נוספת בתחלואה ותמותה זו.

 

הטיפול התרופתי לאחר התקף לב ימשיך ויהווה את הנדבך העיקרי, אם כי לא היחידי, בטיפול בחולים לאחר התקף לב. אין ספק כי בעתיד, בעזרת ידע מחקרי מצטבר אשר יאפשר רפואה מותאמת אישית, נדע להתאים ו"לתפור" כל טיפול תרופתי בצורה מיטבית ובאופן אישי לכל חולה וחולה לאחר התקף לב.

 

בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ואסטרהזניקה


ד״ר אלון אייזן הוא קרדיולוג בכיר במרכז רפואי רבין ומוביל פרויקט ״מנהיגים איכות״ באיגוד הקרדיולוגי בישראל.


פורסם לראשונה 25/10/2017 11:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופות היעילות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים