שתף קטע נבחר

המכשול החדש: חוות הדעת שתקשה על קידום חוק חקירת רה"מ

יו"ר הקואליציה דוד ביטן נתקל במשוכה חדשה. לידי ynet הגיעה חוות דעת של יועמ"ש הכנסת איל ינון לבקשת ח"כ יואל חסון, ולפיה הטלת מגבלות על חקירת ראש ממשלה מחייבת שינוי של חוקי יסוד, ולכן לא ניתן להעבירה כחוק רגיל, כפי שקיווה ביטן. אתמול אמר השר כחלון: "החוק הזה מאחורינו"

יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, שב והצהיר בימים האחרונים כי למרות ההתנגדות של חלק משותפיו לקואליציה, "החוק הצרפתי", שאוסר על חקירות כנגד ראש ממשלה מכהן, יעבור לבסוף. אולם אמש (יום ב') ספגה יוזמתו של ביטן מהלומה נוספת. לידי ynet הגיעה חוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, קובע כי לא ניתן להעביר את החוק כחוק רגיל, אלא רק כחוק יסוד.

פנה ליועמ"ש הכנסת. ח"כ יואל חסון ()
פנה ליועמ"ש הכנסת. ח"כ יואל חסון

יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן(צילום: עמית שאבי)

ביום ראשון הודיע ביטן כי יביא לאישור את החוק במתכונת של חוק רגיל. כוונתו של ביטן היתה להתגבר על הווטו שהטילו סיעות הקואליציה (כולנו והבית היהודי) מתוקף ההסכם הקואליציוני, שמאפשר להם לעכב את חקיקה של חוקי יסוד. ביטן קיווה שאם "החוק הצרפתי" יוגש כחוק רגיל, תוטל משמעת קואליציונית והשותפות לא יוכלו להתנגד. יו"ר סיעת המחנה הציוני ומרכז האופוזיציה, ח"כ יואל חסון, פנה ליועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון וביקש לברר את הסוגיה. אמש השיב עו"ד ינון כי יש לחוקק את החוק במתכונת של חוק יסוד - ובכך בלם את ניסיונו של ביטן להעביר את החוק כחוק רגיל.

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון(צילום: עידו ארז)

בחוות-דעתו כתב ינון: "מאז 1995, הנחת המוצא במשפט החוקתי הישראלי היא כי קיים מדרג נורמטיבי המעניק לחוקי היסוד מעמד גבוה יותר מזה המוענק לחוקים 'רגילים'. בהתאם לכך, תיקונו של חוק יסוד צריך להיעשות בחוק יסוד, וחוק 'רגיל' אינו יכול לשנות חוק יסוד, גם אם הוא מאוחר לחוק היסוד".

 

בהתייחסו לחוק המגן על ראש הממשלה מפני חקירות בזמן כהונתו, כלומר החוק הצרפתי, הסביר עו"ד ינון כי לפי חוק יסוד: הממשלה, "לא תיפתח חקירה פלילית נגד ראש הממשלה אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה". מנוסח זה, הסביר ינון, עולה כי מותר לחקור את ראש הממשלה ביחס לכל עבירה, והתנאי היחיד לכך הוא הסכמת היועץ המשפטי לממשלה. לכן, חקיקה שמבקשת להטיל מגבלות נוספות על האפשרות לחקור את ראש הממשלה מהווה שינוי של ההסדר החוקתי הקיים. ולפיכך, לפי ינון, הדבר מחייב תיקון של חוק היסוד.

 

 

בחוות דעתו התייחס עו"ד ינון גם להצעת החוק שהייתה אמורה להיות מעין "פרס ניחומים" לסיעות הקואליציה - ובייחוד לשר האוצר משה כחלון - כדי שאלה ייעתרו לבסוף להעביר את החוק הצרפתי. עו"ד ינון כתב כי לפי חוק יסוד: הממשלה "משיש לכונן ממשלה חדשה יטיל נשיא המדינה את התפקיד להרכיב ממשלה על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך".

 

מכיוון שבחוק היסוד אין בפני הנשיא מגבלה על בחירת חבר הכנסת שעליו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה, כך לפי עו"ד ינון, הרי שקביעת הגבלה כלשהי גם היא מחייבת תיקון של חוק יסוד, כדי שלא תהיה סתירה בין חוק היסוד לחוק רגיל. מכאן, ששתי היוזמות שניסה להעביר ח"כ ביטן מחייבות תיקון של חוק יסוד: הממשלה, ואינן יכולות לעבור כחוקים רגילים.

 

ח"כ חסון אמר: "בכנסת הזו ראינו אין סוף תרגילים ונסיונות של תרגילים מצד הקואליציה ויו"ר הקואליציה ביטן ולכן אני מאמין שצריך להקדים תרופה למכה ולמנוע מראש תרגילים חוקתיים. חוות דעת של היועמ"ש היא ברורה ואם הממשלה תרצה לייצר שינויים כל כך קיצוניים הדרך היא רק שינוי חוק יסוד ואין שום קיצורי דרך. זו שעתם הגדולה של סיעות הקואליציה, מלבד הליכוד, שבידם לעצור את היוזמות של אנשי הליכוד שמרוכזים בלהציל את נתניהו במקום לטפל בבעיות שמטרידות את אזרחי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מליאת הכנסת
צילום: מוטי קמחי
מומלצים