שתף קטע נבחר

השמדת המנהרה: "המוח" תכנן, 14 מחבלים הרוגים ונעדרים

מעבדה שכוללת מהנדסים, גיאולוגים וגורמי מודיעין הובילה את השמדת המנהרה. לפי צה"ל 5 מחבלים עדיין נעדרים, ייתכן שבשטח ישראל. הופסקו חלקית עבודות הקמת המכשול. צה"ל נערך לנקמה של הג'יהאד האיסלאמי: מטח רקטות, ירי צלפים בגבול עזה או פיגוע ביו"ש

 

 

"המוח" זיהה, המנהרה הותקפה - וחמישה פעילי טרור עדיין נעדרים: הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני יתקשה להבליג על פיצוץ המנהרה שלשום בגבול הרצועה. מבחינת צה"ל, באוגדת עזה נמשכת הכוננות הגבוהה מחשש לפעולת תגובה של הג'יהאד האיסלאמי - לאחר שעל פי צה"ל תשעה פעילי טרור נהרגו במנהרה, שחצתה לשטח ישראל והייתה במרחק כ-300-200 מטרים מאחד ממוצבי צה"ל בגזרת כיסופים. למנהרה עדיין לא היה פיר יציאה בישראל.

 

שניים מההרוגים הם בכירים בארגון - השני בגודלו ברצועה - מח"ט וסגנו. חמישה מחבלים נוספים עדיין נעדרים בהריסות - ייתכן שבשטח ישראלי. פעילי הטרור של חמאס, שירדו לחלץ פצועים ונהרגו, שייכים לקומנדו הימי של הארגון. הם ניסו להסתייע בציוד הנשימה שלהם בתוך המנהרה הקורסת.

הלוויית לוחמי הג'יהאד האיסלאמי בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויית לוחמי הג'יהאד האיסלאמי בעזה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קצין צה"ל בכיר בפיקוד הדרום אמר היום (ד') בשיחה עם כתבים: "אנחנו עדיין בתוך האירוע. אנו נזהרים מתחושת שאננות למרות שיש פה הישג גדול. אנחנו מסתכלים על הפיוס בחשדנות כי חמאס מנסה לרקוד על כל החתונות, עם הרש"פ וגם עם איראן. הפיוס לא בהכרח מבטא טובות עבורנו, אך הוא כן מבטא את הלחץ שבו נמצא חמאס".

 

בפיקוד הדרום מעריכים כי מלבד פעולות חילוץ הנעדרים שנמשכות בשטח, בג'יהאד האיסלאמי עדיין מתחבטים בדילמה לגבי תקיפת התגובה, עיתויה ואופייה. לא מן הנמנע שיחלפו עוד כמה ימים עד שהארגון יגיב, בדומה לאירוע בינואר 2015 שבו ירה החיזבאללה טילי הנ"ט נגד כוח גבעתי בהר דב. התקיפה ההיא בוצעה בתגובה לחיסול ג'יהאד מורניה, שיוחס לישראל. ייתכן אם כן שתגובת הג'יהאד האיסלאמי תגיע בהתאם להזדמנות המבצעית הטובה מבחינתו בשטח.

 

בין האפשרויות שנלקחות בחשבון בצה"ל: מטח רקטות משמעותי לעבר אחד מיישובי הדרום, ירי טיל נ"ט לעבר אתר עבודות המכשול החדש או נגד כוח צה"ל שפועל ליד הגבול, או ירי צלפים סמוך גדר נגד יעדים אלה. גם פיגוע של הג'יהאד האיסלאמי ביהודה ושומרון נלקח בחשבון.

סוללת כיפת ברזל שהציב צה"ל מחשש להסלמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוללת כיפת ברזל שהציב צה"ל מחשש להסלמה(צילום: EPA)

נערכים לתרחישי התגובה מצד הג'יהאד הפלסטיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נערכים לתרחישי התגובה מצד הג'יהאד הפלסטיני(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"הג'יהאד האיסלאמי חטף מכה קשה מאוד שאולי גם הגיעה לו, ובכל רגע יכול לקרות אירוע אצלנו", אומר הקצין. "זהו כישלון קשה לארגון, גם בכך שחשפנו את המנהרה וגם בדרך שבחר לחלץ הלכודים. הוא יטעה גם אם יבחר לתקוף בתגובה. ייתכן שככל שיחלפו הימים מהאירוע, כך יקטן הסיכוי שהג'יהאד האיסלאמי יגיב. מי שיפעל נגדנו ישלם מחיר יקר מאוד, ולמעגל ההסלמה ייכנס גם חמאס - שהוא הריבון בשטח.

 

"חמאס לא נקי מהאירוע הזה", המשיך הקצין, "שכן הוא אפשר את החפירה. עם זאת, חמאס רוצה להמשיך ברגיעה כדי להמשיך להתעצם ולטפל בבעיות אזרחיות ברצועה. הג'יהאד האיסלאמי לא מחויב לכללי המשחק כמו חמאס והוא יתקשה להבליג בגלל כמות ההרוגים הגדולה. אם חמאס לא ירסנו אותם, אז גם חמאס ייכנס למעגל הדמים. ידע כל חופר שיורד למנהרה - שהוא בסכנת חיים".

 

הייחודיות במנהרה הייתה בארגון שחפר אותה ותכנן להפעילה ביום פקודה: הג'יהאד האיסלאמי, שעד היום התמקד ביכולות רקטיות מתקדמות, לעיתים טובות משל חמאס. לג'יהאד האיסלאמי יש כעשרת אלפים לוחמים ברצועה, והוא מצויד במאות רקטות לטווחים בינוניים של כ-40 ק"מ וכמה עשרות בודדות של רקטות חדשות יחסית וקצרות טווח, לעוטף עזה, אך אלה נושאות ראש קרב אדיר המכיל מאות ק"ג חומר נפץ. רקטות אלו מקבילות בעוצמת ההרס שלהן ל"בורקאן" של חיזבאללה בצפון. הארגון פועל בתיאום עם חמאס אך נחשב לעצמאי, ועמדתו בנוגע לפיוס טרם הובהרה.

 

בעקבות המתיחות הוחלט להפסיק חלקית את עבודות הקמת קיר המכשול התת-קרקעי נגד מנהרות, וזאת לאור הערכות מצב יומיות ולפי החשיפה לצלפים שנשקפת לעובדים והכוחות המאבטחים אותם. בצה"ל לא שוללים אפשרות שטהרן, המממנת ומובילה את הארגון הקיצוני, תראה במצב שנוצר הזדמנות לפגוע בפיוס בין חמאס לרשות הפלסטינית, שקהיר היא השושבינה שלו, ותאיץ בג'יהאד האיסלאמי לתקוף את ישראל כדי לדרדר את הרצועה להסלמה. "מפקדת הג'יהאד האיסלאמי יושבת בסוריה ושם מתקבלות ההחלטות, כאשר הארגון מתואם עם איראן", ציין הקצין.

 

גילויים חדשים על המנהרה שהופצצה

היום התגלו פרטים נוספים על המערכה של צה"ל נגד מנהרות הטרור ברצועה: באוגדת עזה פועלת זה כשנה מעבדת מומחים, שכונתה על ידי הקצין הבכיר "המוח" - וכל ייעודה הוא איתור והשמדת המנהרות.

פטריית עשן מפיצוץ המנהרה (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
פטריית עשן מפיצוץ המנהרה(צילום: בראל אפרים)

 

במעבדה בפיקודו של קצין השייך לאוגדה פועלים סביב השעון מהנדסים, גיאולוגים, קציני הנדסה וגורמי מודיעין, שמתיכים את כל הנתונים המופקים מהמערכות הטכנולוגיות הפרוסות בשטח, בהן רשת החיישנים שהביאה לגילוי פורץ הדרך של המנהרה שהופצצה השבוע. המנהרה הופצצה במסגרת מבצע שבו השתתפו עשרות קצינים ולוחמים - ובזכות עבודת המומחים היה הפיצוץ מדויק ביותר. המבצע כלל היערכות מקדימה בגזרה, חיזוק ההגנה מול הגבול ובידוד המרחב.

 

בחלק מהמקרים מתמודדים המומחים עם אתגרים קשים במיוחד, בדמות מנהרות בעומק של עשרות מטרים מתחת לאדמה.

 

מטרת המעבדה היא לא רק לפעול נגד מנהרות חודרות, אלא גם לתרגם את היכולות החדשניות לטובת הכוחות שיתמרנו ברצועה במלחמה הבאה. המידע יסייע לחיילים להתמודד עם מנהרות הלחימה הרבות והמשודרגות של חמאס, שבאמצעותן רשם הארגון את הישגו העיקרי בצוק איתן: חטיפת גופות החללים אורון שאול והדר גולדין ז"ל.

 

"אנו משלבים טכנולוגיה, מבצעיות, מודיעין והנדסה באופן שמשלים אחד את השני", הסביר הקצין הבכיר. "כך שאם לעולם תוכן אחד יש חולשה מסוימת, התחום האחר מחזק אותו. אנחנו מתקדמים במקביל בהקמת קיר המכשול וברגע שנסיים את הפרויקט בכל הגבול (בעוד כשנתיים, י"ז) זו תהיה הגיליוטינה שתחתוך את כל המנהרות הקיימות, אם קיימות, ותגדע כל מנהרה שתיחפר.

 

"בצד השני מתחילים לעכל את זה ומבינים שהם בבעיה", אומר הקצין. "הם מבינים שלמנהרות שלהם לא תהיה תקומה. נייצר מאזן אימה אחר לגמרי בעולם התת-קרקעי, והאתגר שלנו הוא בעומקים העמוקים ולא הרדודים. אנחנו בדרך לעקוף את האויב. לא מדובר השבוע באירוע אקראי".

 

חופרים מטעם הג'יהאד האיסלאמי עמלו על המנהרה במשך כשנה, וחמישה מהם חפרו ממש בזמן שהיא הופצצה. ייתכן שזה מוכיח כי הארגון כלל לא הבחין בכך שצה"ל גילה את המנהרה ונערך להשמדתה. המנהרה עצמה נחשבת לסטנדרטית ביחס למנהרות חודרות אחרות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים