שתף קטע נבחר

תגלית במצרים: מסלול ריצה מלפני 2,300 שנה

התאמנו בעירום מלא וניהלו דיונים פילוסופיים: גימנסיום עתיק מהתקופה ההלניסטית אותר בחפירות ארכיאולוגיות 80 ק"מ מקהיר

 

התגלית בוואפטה (צילום: AP) (צילום: AP)
התגלית בוואפטה(צילום: AP)

מוסד ספורט יווני במצרים העתיקה: רשות העתיקות במצרים מסרה השבוע כי ארכיאולוגים גילו שרידים של גימנסיום עתיק מהתקופה ההלניסטית, כל הנראה מלפני 2,300 שנה. גימנסיום הוא מוסד חינוכי שבו הושם דגש על איזון בין הגוף (ענפי הספורט) והרוח (מוזיקה ואומנויות), ובאתר העתיקות וואטפה, שבה אותר הגימנסיום המדובר, הוא כלל מסלול ריצה.

 

לתגלית אחראית משלחת גרמנית-מצרית לוואטפה שבמחוז פיום, כ-80 ק"מ דרומית-מערבית לבירה קהיר. באתר זה שוכן הכפר העתיק פילותריס, שייסד המלך פטולמיי השני במאה השלישית לפני הספירה.

אורכו של מסלול הריצה בגימנסיום - פחות מ-200 מטר (צילום: AP) (צילום: AP)
אורכו של מסלול הריצה בגימנסיום - פחות מ-200 מטר(צילום: AP)

איימאן אשמאווי מרשות העתיקות המצרית אמר כי בגימנסיום היו אולם פגישות גדול שבעבר היה מעוטר בפסלים, חדר אוכל, חצר וכן מסלול ריצה באורך של כמעט 200 מטר. ביוון העתיקה מסלול הריצה הסטנדרטי היה 180 מטר, בניגוד ל-400 מטר באצטדיונים כיום. אשמאווי מוסיף כי גנים פורחים סבבו את המבנה.

 

קורנליה רומר, ראש צוות החפירות, אמרה לעיתון המצרי "אל-אהראם" כי התגלית מראה בבירור את השפעת החיים היווניים על מצרים, לא רק באלכסנדריה אלא גם ביישובים שאינם סמוכים לים התיכון. רומר הסבירה כי הגימנסיום מומן באופן פרטי על ידי עשירים שרצו שהכפרים שלהם ייראו עוד יותר יווניים. השם "גימנסיום" שאוב מהמילה היוונית גימנוס (עירום) - והאימונים בו נערכו בעירום מלא.

 

 

החוקרת הוסיפה כי הגברים הצעירים של האליטה דוברת היוונית נהגו להתאמן בגימנסיום בספורט, למדו שם קרוא וכתוב וניהלו בו דיונים פילוסופיים. בתחילה גרו בוואפטה 1,200 תושבים – כ-800 מצרים וכ-400 דוברי יוונית. בערים הגדולות של העולם ההלניסטי, כמו אתונה ביוון, פומפיי באיטליה ופרגמון ומילטון באסיה הקטנה, היו גימנסיומים דומים.

 

איתור הגימנסיום מצטרף לתגליות ארכיאולוגיות אחרות שהתגלו במצרים השנה, והדבר צפוי לאושש מעט את תעשיית התיירות במדינה, שהתקשתה להתאושש מפיגועי דאעש ומפיצוץ המטוס הרוסי בסיני. בשבוע שעבר גילו מדענים תא חבוי בתוך הפירמידה הגדולה של גיזה ולפני חודש התגלו שרידיו העתיקים של מקדשו של המלך רעמסס השני באתר הארכיאולוגי אבוסיר שבקרבת קהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הגימנסיום בוואפטה
צילום: AP
מומלצים