שתף קטע נבחר

שנה לבחירות המקומיות - בצל שחיתויות ופלילים

תושבי רמת גן, אשקלון, בת ים וכפר סבא ייאלצו לבחור בעוד שנה ראשי עיר, כשעננה פלילית מרחפת במסדרונות העיריות שלהם. מי מתמודד, מי עדיין שוקל, ולאילו בעיות יידרשו המועמדים לתת פתרונות כדי לזכות בקולות הבוחרים. כתבה שלישית בסדרה

 

הערים שמתמודדות עם עננה פלילית: שנה לבחירות המקומיות ויש לא מעט ערים שראשיה היו או הינם מעורבים בפלילים. לקראת הבחירות שייערכו בשנה הבאה, לתושבי אותן ערים יש על מה לחשוב כשיגיעו לקלפי.
 
הבחירות המקומיות - כתבות קודמות:

שנה לבחירות המקומיות: מי ישמור על הראש

 

רמת גן

הבחירות המוניציפליות לראשות עיריית רמת גן, אחת הערים עם מאבקי אופוזיציה-קואליציה הקולניים ביותר באזור המרכז, מעמידה כשנה לפני הבחירות שורה ארוכה של מועמדים שמבטיחים בראש ובראשונה להילחם בשחיתות השלטונית. צבי בר, ראש העיר הקודם שכיהן בתפקידו 24 שנים והורשע בקבלת שוחד מקבלנים, זכה אומנם לחנינה אולם רוחו מרחפת מעל כל דיאלוג עם הטוענים לכתר ותושבי העיר.

 

המועמדים: 

  • ישראל זינגר, ראש העיר המכהן שנכנס לתפקידו בסוף 2013 לאחר פרישתו של צבי בר, מצוי תחת עננה כבדה של פלילים - אך עדיין מתכוון להתמודד על התפקיד הנכסף. המשטרה המליצה להעמידו לדין ובפרקליטות מיסוי וכלכלה הודיעו לזינגר כי יוגש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע לאחר שבחקירותיו עלה חשד שהבטיח לגורמים שונים משרות בעירייה בתמורה לסיוע לבחירתו לראשות העירייה. לפני שהחל את דרכו הפוליטית כיהן זינגר במשך 17 שנים כמנהל תיכון "בליך" בעיר. ב-2003 נבחר לראשונה למועצת העיר ובשנת 2010 קיבל מתנועת אומ"ץ עיטור על מאבקו נגד השחיתות בתחום המוניציפאלי. בן 69.
  • ליעד אילני, חבר מועצת העיר מטעם "הירוקים" ו"צעירי רמת-גן", עוסק בייעוץ אסטרטגי, ניהול משברים ולובינג. בן 34.

  • עו"ד שלומי הראל-סולימאן, תושב העיר שהקים תנועת תושבים א-פוליטית ששמה לה למטרה להעלות את איכות החיים בעיר. בן 45.

 

 

שוקלים להתמודד:

  • כרמל שאמה הכהן , שגריר ישראל ב-OECD ואונסק"ו ולשעבר ח"כ מטעם הליכוד, שוקל להתמודד על התפקיד למרות שבני משפחתו מתנגדים בתוקף. שאמה הכהן, שהפסיד בבחירות לראש העיר ב-2013, היה זה שחשף את החשדות נגד צבי בר וראש העיר המכהן זינגר. בשיחה עם ynet מפריז, אמר: "אני כבר 4 שנים בפריז ועדיין מקבל הצעות ממפלגות ארציות ומקומיות. יש המון פניות מתושבים שחשים עד היום שהעיר נשדדה מהם בבחירות האחרונות תרתי משמע". הוא ציין כי "במצב הדברים וכמי שזכה ל-40% מתמיכת התושבים בבחירות האחרונות, ומנצח בהפרש ניכר גם בסקרים הנוכחיים, טבעי שאתמודד. במיוחד לאור השפל אליו הגיעה העיר - שדורש ראש חזק שיגיע לעשות סדר ולנקות את העיר ואת מסדרונות העירייה". בן 44.

     

  • אביהוא בן משה, סגן ראש העיר ויו"ר סיעת הבית היהודי, החל בשבועות האחרונים בהקמת סיעה עצמאית שתתמודד בבחירות הקרובות. בסביבתו של בן משה אמרו כי הוא יתמודד על תפקיד ראש העיר וכי בשלב זה עדיין לא מדברים על שריונים והסכמים קואליציוניים עם שותפים אפשריים. "אביהוא הוכיח בשנים האחרונות שרק הוא יכול להזיז דברים ולהקשיב לתושבים", אמר גורם בסביבתו. בן 42. 

     

    בין הנושאים המרכזיים עמם יתמודדו המועמדים, עומדת השחיתות השלטונית בעיר. כניסתו לכלא של ראש העיר הוותיק הקודם של העיר, צבי בר, בגין עבירות של קבלת שוחד מקבלנים איששה את טענותיהם של רבים מתושבי העיר שקבלת ההחלטות נעשתה בעיר מאינטרסים אישיים. גם החשדות הכבדים נגד ראש העיר המכהן ישראל זינגר, המצוי בימים אלו בישורת האחרונה לפני שתקבע הפרקליטות האם להעמידו לדין, מעלים את נושא השחיתות גם במערכת הבחירות הקרובה.

    עוד יתמודדו המועמדים עם נושאי תחבורה. אחד הנושאים שמצליחים לאחד את המאבקים הפנימיים בין חברי המועצה ברמת גן הוא מאבק על שינוי מתווה הקו הסגול של הרכבת הקלה שצפוי לעבור במסלול עילי ברחוב אלוף שדה סמוך לכביש גהה. לטענת העירייה, שעתרה בשבוע שעבר לבג"ץ, הקו במתכונתו הנוכחית עלול לבתר את העיר לשניים, למנוע כניסה ויציאה מהעיר של תושבים בשעות העומס וייפגע בערכי טבע עירוניים בכניסה אל העיר. נציגי העירייה אף טענו שהדבר יגרום לפקקי ענק בתוך העיר ודרשו שחלק מהמתווה יעבור בתוך האדמה, כמו בחפירות שנעשות בתל אביב. 

    כרמל שאמה הכהן (צילום: משלחת ישראל לאונסק"ו) (צילום: משלחת ישראל לאונסק
    כרמל שאמה הכהן(צילום: משלחת ישראל לאונסק"ו)
    תושבי ר"ג מפגינים נגד התוואי הסגול של הרכבת הקלה ()
    תושבי ר"ג מפגינים נגד התוואי הסגול של הרכבת הקלה
     

    בנת"ע אמרו: "אנו מקיימים שיח עם גורמי עיריית רמת גן בהתאם להנחיית שר התחבורה מתוך מטרה משותפת של הקמת הקו הסגול לרווחת תושבי העיר והבאים בשעריה".

     

    עוד יתעסקו המתמודדים בשאלת הוצאתה של אוניברסיטת בר אילן מתחום השיפוט של רמת גן, והעברתה לתחום שיפוטה של מועצת גבעת שמואל. אגודת הסטודנטים באוניברסיטה טענה כי במשך שנים עיריית רמת גן הזניחה אותם, לא נפגשה איתם ולא הפכה את העיר לאטרקטיבית לסטודנטים. "יש להעביר את האוניברסיטה לגבעת שמואל", פסק בשבוע שעבר יו"ר אגודת הסטודנטים דניאל תייר במפגש הוועדה הגיאוגרפית לבחינת שטחי השיפוט של הערים. הוא ציין כי גורמי עיריית רמת גן סרבו להיפגש איתו במהלך השנים וכי הסטודנטים קבלו בעיר השכנה גבעת שמואל "דלת פתוחה ואוזן קשבת". תושבי רמת גן חוששים לאבד מוסד חינוכי כה חשוב ומודים כי במשך שנים לא נעשה דבר כדי לחבר את הסטודנטים לרמת גן.

     

    על הפרק עומדת גם סוגיית פיתוח מתחם הבורסה. במשך שנים סבל המתחם בעיר מפיצול אישיות: בבוקר היה משמש את אנשי העסקים, יהלומנים ועורכי דין ואילו בשעות הערב הפך למתחם מפוקפק שמשמש בעיקר את עולם הזנות והפשיעה, מתהדר במועדוני חשפנות, שירותי מין וסוחרי סמים. בשנתיים האחרונות ניהלה העירייה מלחמת חורמה עם אותם עסקים שפעלו בלילות והעירייה מצידה החלה בפיתוחו של המתחם במטרה להפוך אותו לאטרקטיבי לצעירים. בין היתר נבנו בו מסעדות יוקרה, מלונות ומתחמי בילוי ועסקים. בשנים הבאות תצטרך העירייה להמשיך בפיתוחו של המתחם כדי להצליח להעמידו בשורה אחת עם אתרי הבילוי הפופלריים מהעיר השכנה תל אביב.

    אוניברסיטת בר אילן. בלב המחלוקת (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    אוניברסיטת בר אילן. בלב המחלוקת(צילום: ירון ברנר)

     

    אשקלון

    מערכת הבחירות באשקלון צפויה להיות מעניינת, בעיקר בגלל מה שהתרחש במסדרונות העירייה בשנים האחרונות. פרשת ראש העיר הקודם איתמר שמעוני, שנאשם בקבלת שוחד והפרת אמונים ומיוחס לו כי חתם על הסכמי פיצויים סודיים עם שתי נשים ששלחו לו מכתבי דרישה בטענה לפגיעה מינית לכאורה מצדו, עדיין מהדהדת. שמעוני לא נאשם בעבירות מין ומכחיש את המיוחס לו. משפטו עדיין מתנהל והוא מושעה לעת עתה מהעירייה.

     

    למרות ההליך הפלילי שטרם הוכרע, החוק מאפשר לשמעוני להתמודד על ראשות העיר - עד למתן גזר הדין. אם לא יינתן גזר דין עד יום הבחירות, שמעוני ככל הנראה יגיש את מועמדותו. אם ינצח את הבחירות - יאלץ להשעות את עצמו עד מתן גזר הדין. אם יזוכה מכל אשמה - יוכל להכנס לתפקיד. כך או כך, ימים יגידו והמתח באשקלון עולה.

     

  • המועמדים:

  • איתמר שמעוני, כיהן כראש העיר

    • תומר גלאם - ראש העיר בפועל מאז התפוצצה פרשת שמעוני. איש מפלגת כולנו ונחשב למקורבו של שר האוצר משה כחלון.
    • רוני מהצרי, שהיה ראש העיר אשקלון בעבר
    • עו"ד אבי עייש, חבר מועצה
    • ויקטור בן-עמי, איש שב"כ בעברו

     

    המועמדים מתחרים על ליבם של 150 אלף תושבי עיר החוף שהולכת ומתפתחת - בימים אלו מיושם הסכם הגג שחתמה העיר הכוללת 33 אלף יחידות דיור שייבנו בעשור הקרוב. בשנים האחרונות העיר התפתחה בעיקר באזור המרינה, ולאחרונה נפתח בסמוך לה קניון וטיילת.

    מדובר בהתפתחויות חיוביות, אך המועמדים ייאלצו להתמודד עם בעיית פקקי הענק שמעסיקה את התושבים. בעיר קיימת בעיית תעסוקה ורוב התושבים עובדים מחוצה לה, והדבר בא לידי ביטוי בכבישים. "כדי לצאת מהעיר בשעות הבוקר אני נדרש לעמוד לפחות חצי שעה בפקקים שמתחילים ממש ממול הבניין שלי ועד היציאה הצפונית של העיר", סיפר רון אפרתי, תושב שכונת ברנע שעובד באזור רחובות. "בסך הכל אורח החיים בעיר הוא טוב מאוד, יש הרבה מה לעשות ואני מרוצה גם ממערכת החינוך, אבל רוב התושבים לא עובדים כאן, וזה יוצר בעיה. העיר צריכה לייצר מקומות תעסוקה באופן דחוף".

    איתמר שמעוני. עשוי להתמודד שוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    איתמר שמעוני. עשוי להתמודד שוב(צילום: מוטי קמחי)

     

    בת ים

    בת ים עברה בשנים האחרונות טלטלות פוליטיות סוערות לאחר שראש העיר המיתולוגי, שלומי לחיאני, נחקר בחשד לעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים. בשנת 2013 הוגש נגד לחיאני כתב אישום והוא הודח מתפקידו - אך למרות זאת בג"ץ איפשר לו להתמודד על ראשות העיר מחדש. בבחירות אלו זכה לחיאני לתמיכת 57.5% מקולות המצביעים והחל קדנציה שלישית בראשות העירייה, על אף העננה הכבדה שרחפה על ראשו.

     

    בחודש פברואר 2014, התפטר לחיאני. בספטמבר בותה שנה הוא הורשע ונידון לעבודות שירות והוטל עליו קלון. ב-2015 הוחמר עונשו בבית משפט מחוזי והוא נידון ל-8 חודשי מאסר בפועל. בבחירות מיוחדות שהתקיימו בתחילת 2015, נבחר במקומו של לחיאני מקורבו יוסי בכר.

     

    כשנה לאחר מכן נכנסה שוב העיר לטלטלה כשבית משפט המחוזי בתל אביב הורה על פסילת הבחירות וקיום בחירות חדשות, בעקבות עתירתו של המתמודד לראשות העירייה אלי יריב שעתר להורות על ביטול התוצאות, בטענה שנעשו מעשים פסולים בבחירות. בית המשפט המחוזי החליט אז לבטל את הבחירות וקבע כאמור כי יש לערוך בחירות חוזרות לנוכח החשש להשפעה על התוצאות, שהיו צמודות. אלא שראש העיר הנבחר בכר הגיש ערעור לעליון וטען כי ביטול בחירות הוא בבחינת "סעד קיצוני ונדיר שיינתן במשורה". בית משפט העליון הפך את ההחלטה וקבע כי תוצאות הבחירות בתוקף.

      

    המועמדים:

    • יוסי בכר, ראש העיר בפועל המכהן מאז פברואר 2014. החל את דרכו הציבורית במועצת העיר בשנת 2008 מטעם סיעת "בת ים בראש מורם" אותה הקים ראש העיר המודח לחיאני. בהכשרתו הוא סוכן מכס. בן 50.  
    • אורי בוסקילה, חבר אופוזיציה מטעם סיעת "גב לבת ים", שמייצגת את הציבור הציוני-דתי. בן 62.
    • קטי פיאסצקי, חברת סיעת מרצ ונחשבת לכוח עולה בפוליטיקה המקומית. בת 33.

     

    שוקל להתמודד:

    • אלי יריב, חבר אופוזיציה במועצת העיר מטעם מפלגת "העבודה", בה הוא מכהן מעל 27 שנים. במהלך השנים התמודד ארבע פעמים על ראשות העיר. בן 61.

     

    הנושא המרכזי שיעמוד על הפרק בבחירות המתקרבות הוא איחודה של העיר עם העיר השכנה מצפון תל אביב. ועדה מיוחדת של משרד הפנים קבעה כי יש לאחד את הערים כך שההכנות לאיחוד יחלו כבר בתקופה הקרובה עם הקמת מנהלת ממשלתית. האיחוד עצמו, כך הצהיר שר הפנים אריה דרעי, יתרחש הלכה למעשה בבחירות לעירייה המאוחדת בשנת 2023. ראש העיר שייבחר, אם האיחוד יצא לפועל, יהיה ראש העיר האחרון של בת ים כעיר עצמאית, ולכן יהיה עליו לדאוג לעתיד התושבים וזכויותיהם.

     

    עוד נושא שיעמוד על הפרק יהיה הגרעון התקציבי. בחודש אוגוסט מצא משרד הפנים בדו"ח השנתי שהגישה לו העירייה שהיא הולכת לחרוג בצורה משמעותית מהגרעון שהותר לה: מעל 100 מיליון שקלים במקום 83 מיליון. כחלק מניסיון להטיב את מצבה, סיכמו משרדי הפנים והאוצר עם העירייה על גיבוש תוכנית הבראה, במסגרתה ימנה לה משרד הפנים חשב מלווה ויוזרמו לקופתה 53 מיליון שקלים.

     

    בנוסף יתמודדו המועמדים עם פרויקטים של פינוי בינוי והקמת הקו האדום של הרכבת הקלה. כחלק מהתפתחותה של בת ים בשנה האחרונה הפקידה העירייה ארבעה פרויקטים להתחדשות עירונית שבה ייבנו 2,191 יחידות דיור, המהוות תוספת של כ 1,700 יחידות דיור חדשות לעיר. במקביל החלו בביצוע שני פרויקטים משמעותיים: בניית היכל המשפט ובניית האצטדיון הבינלאומי והוספת כ-50,000 מ"ר שטחי מסחר ובילוי. במקביל כבר החלו עבודות לבניית הקו האדום של הרכבת הקלה בתוך העיר. מדובר בקו שיעבור במפלס הרחוב ברחובות העצמאות, רוטשילד, ז'בוטינסקי, בלפור, בר אילן, יוספטל, כ"ט בנובמבר וניסנבאום. לדעת רבים במועצת העיר ישנו חשש אמיתי שבמידה והעיר לא תנוהל בצורה מחושבת ישנו חשש לעומסי תנועה כבדים ופקקי ענק.

     

    כפר סבא

    גם בכפר סבא מערכת הבחירות מתנהלת תחת עננת פלילים. ראש העיר המכהן בקדנציה שלישית, יהודה בן חמו, מורחק מבניין העירייה. המשטרה הודיעה בסוף יולי האחרון כי התגבשה תשתית ראייתית לכאורה נגדו, התיק עבר לפרקליטות ובן חמו עומד בפני שימוע שבסופו יוחלט אם להעמידו לדין בגין עבירות מתחום טוהר המידות. ככל הנראה יוגש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע.

    החקירה לא מונעת ממנו להתמודד בבחירות, והוא טרם הודיע אם יתמודד לקדנציה נוספת. בן חמו היה היורש של ראש העיר המיתולוגי יצחק ולד. בן חמו נחשב לראש עיר שהתושבים אוהבים, אך לאחר מעצרו והחקירה נגדו, לא ברור עד כמה אהדת התושבים עדיין נתונה לו.

     

    המתמודדים:

  • ניצב בדימוס יוסי סדבון, רץ מטעם רשימה עצמאית. שירת שנים רבות במשטרה ובמהלך שירותו שימש בין היתר מפקד משטרת מחוז תל אביב.

    • עילאי הרסגור, חבר מועצת העיר. 

    • עו"ד יובל לוי, חבר מועצת העיר בשתי הקדנציות האחרונות - בראשונה קיבל מנדט אחד ובקדנציה הנוכחית ברשותו שלושה. במשך כהונתו היה לוי באופוזיציה ונחשב לאופוזיציונר לוחם ושותף למאבקי התושבים.

    • רפי סער, בעבר כיהן כמנכ"ל העירייה לתקופה קצרה, בזמן כהונתו של ולד. כיהן כמנכ"ל עיריית הוד השרון. בשנים האחרונות התגורר בצור יגאל-כוכב יאיר, אך לפני כחצי שנה חזר לכפר סבא.


     

    שם בולט נוסף:

    • שאול דור, יו"ר ההסתדרות בכפר סבא והוד השרון, זכה במקום הראשון בסקר בחירות שערך אחד המקומונים. בעבר כיהן כנשיא מועדון הכדורגל הפועל כפר סבא.

     

    כפר סבא ידעה גם היא תנופת בנייה מסיבית בשנים האחרונות. תנופת הבנייה וקליטת תושבים הם נושאים שבמחלוקת בעיר וגרמו לבעיות תחבורה ופקקים

    בעיר, שמקשים על היציאה הכניסה והיציאה ממנה. המתמודדים ייאלצו לעמוד מול בעיית הפקקים, וכן מול בעיה של מחסור במקומות חניה. תושבים אומרים כי בעיות התחבורה הם בלתי נסבלות ועקב הבנייה החדשה כפר סבא היא העיר שיש בה צפיפות אוכלוסין הכי גבוהה באזור השרון.

     

    המועמדים יתמודדו גם עם בעיית מטרדי הריח הקשים שמגיעים משריפות חקלאיות ושריפות אשפה במזבלה של קלקיליה. כפר סבא בשנים האחרונות פועלת למתג את עצמה כעיר ירוקה, אבל תושבים אומרים כי מטרדי הריח פוגעים במיתוג וכי הבנייה המסיבית בעיר לא הותירו בה שטחים ירוקים רבים. בעיה נוספת בעיר היא החינוך: בעבר, שלא כמו היום, הייתה כפר סבא ממוקמת בראש רשימת הערים המובילות בישראל בתחום החינוך. התושבים מבקשים להגביר את ההשקעה בחינוך ולחזור לראש הרשימה.

  • פורסם לראשונה 26/11/2017 21:41

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים