שתף קטע נבחר

בספריית העתיד הענקית חסר דבר אחד – ספרים

התמונות המרהיבות מספריית הענק בעיר הסינית טיאנג'ין, שזיכו אותה בכינוי "הספרייה הטובה בעולם", לא מגלות לקוראים שעל רוב המדפים אין ספרים - אלא רק הדפסים של כריכות, כי לאדריכלים לא נשאר זמן. יש מי שרואה ב-fake-book הזה סימן לבעיה סינית נרחבת יותר

ספרייה עתידנית בסין הדהימה לאחרונה את חובבי הספרים ברחבי העולם כשבאירוע החנוכה שלה נחשפו מדפים לבנים וגליים-בצורתם המכסים את קירות הענק שלה. אבל כשקוראים בין השורות מגלים שמשהו חסר: הטורים הארוכים של ספרים עשויים ברובם מתמונות של כריכות ספרים שהודפסו על לוחות אלומיניום. אלה לא ספרים אמיתיים.

סכנה במדרגות. "ספריית העתיד" בטיאנג'ין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סכנה במדרגות. "ספריית העתיד" בטיאנג'ין(צילום: AFP)

הדפסים במקום ספרים. במדפי הספרייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדפסים במקום ספרים. במדפי הספרייה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תמונותיה של ספריית טיאנג'ין בינהאי נעשו ויראליות ברשת החברתית הסינית וברחבי העולם מאז נחנכה הספרייה בחודש שעבר. ברשתות ובעיתונים הכתירו אותה בזכותן בתואר "הספרייה הטובה בעולם" ו"חלומם של אוהבי הספרים". בסופי שבוע נוהרים לספרייה בת שש הקומות בטיאנג'ין כ-15,000 מבקרים.

 

את הספרייה תכננה חברת האדריכלות ההולנדית NVRDV. במבט מבחוץ נראה הבניין כמו עין. יש בו 200,000 ספרים ושאיפת מנהליו היא להגדיל את האוסף ל-1.2 מיליון ספרים, אבל הקוראים המצפים לשלוף ספרים כבדים ועבי כרס מהמדפים העליונים ייתקלו בהפתעה – רוב הספרים נמצאים בחדרים אחרים, עם מדפי ספרייה קלאסיים יותר. "יש הבדל די גדל בין מה שרואים בתמונות לבין המציאות", מודה ג'יאנג צ'ואה, סטודנט לרפואה בן 21 שבא לבקר בספרייה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חלק מהותי מהרעיון המקורי היה שלמדפים העליונים בספרייה יהיה אפשר להגיע דרך חדרים שימוקמו מאחורי ההיכל המרכזי של הבניין, אבל לוח הזמנים אילץ את האדריכלים לזנוח את הרעיון הזה במהלך הבנייה. בחברה מדגישים כי ההחלטה הייתה של מזמיני הבניין, ולא של החברה עצמה, אבל סגן מנהל הספרייה, ליו צ'ופנג, האשים כי העיצוב של המבנה אילץ אותם לפעול בניגוד לתוכנית.

 

לדברי ליו, התוכנית שאישרו הרשויות בסופו של דבר קובעת שההיכל המרכזי ישמש לישיבה, לקריאה ולדיונים – ולא לאחסון ספרים. "אנחנו יכולים להשתמש בהיכל רק למטרות שלהן אושרה בנייתו, אז אנחנו לא יכולים להשתמש בו כמקום לאחסון ספרים", צחק. הוא הוסיף כי סביר להניח שכנראה בקרוב לא תהיה ברירה אלא לפנות מההיכל גם את הספרים המוצגים בו באופן זמני.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ויש עוד הפתעה: המדרגות הלבנות הלא שגרתיות התבררו כמסוכנות לחובבי הסלפי שמבטם תקוע בטלפון או בתקרה המסוגננת. "אנשים מועדים כאן הרבה", סיפר אחד השומרים, שצעק לעבר מבקרים והזהיר אותם. "בשבוע שעבר החליקה אישה מבוגרת ונפצעה קשה בראש. ירד לה דם".

 

סין ידועה במנהגה להקים מתקני תרבות שעלותם אדירה ושנפתחים בקול תרועה – אך לבסוף נותרים ריקים מבלי שיתקיימו בהם מופעים או תוכניות מושכי קהל. לעת עתה הורים רבים באים לספרייה עם ילדיהם, אבל הרחבת מעגל המנויים עשויה להתברר כאתגר לספרייה. בסין הקוראים עוברים לקרוא יותר ויותר סיפורים ויצירות בסמרטפון במקום בספרים מודפסים. הפופולריות של אפליקציות לקריאת ספרים דיגיטליים יצרה תנופה גדולה בענף ההוצאה לאור הדיגיטלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כשקוראים בין השורות, מגלים שמשהו חסר
צילום: AFP
מומלצים