שתף קטע נבחר

המנוף של אסד על פוטין ורוחאני

המעורבות של רוסיה ואיראן שינתה את פני המלחמה בסוריה, ונראה שאסד היה קורס בלי סיוע מפוטין ומרוחאני. היום זקוקים המנהיגים לאסד לא פחות משהוא זקוק להם. זו הסיבה להזמנה הבהולה של נשיא סוריה לסוצ'י. פרשנות

 

 

ולדימיר פוטין וחסן רוחאני זקוקים כיום לבשאר אסד לא פחות משהוא זקוק להם. זו הסיבה שהנשיא הסורי הוזמן בבהילות כזאת להיפגש עם פוטין והצמרת הביטחונית-צבאית של רוסיה בסוצ'י.

 

לכאורה, משטר אסד יתמוטט אם לא יקבל את תמיכת הרוסים והאיראנים, ולכן הוא כביכול תלוי בהם לחלוטין ומנגד הם אינם צריכים להתחשב בדעתו בשום דבר ועניין. אלא שלאסד יש לאחרונה קלפים חזקים ביד. רוסיה, איראן וגם טורקיה זקוקות לו כדי לממש את הנכסים שצברו כתוצאה ממעורבותן הצבאית בסוריה. אסד מעניק להן לגיטימיות משפטית ובינלאומית להישאר בארצו, ולהרוויח מפרויקטים כלכליים הקשורים לשיקומה. אסד גם מאפשר לרוסים, לאיראנים ולטורקים לממש את המטרות האסטרטגיות שלהם באמצעות המשך נוכחותם בסוריה.

 

קבלת פנים חמה בסוצ'י ()
קבלת פנים חמה בסוצ'י

   

כדי להבין זאת ראוי להיזכר בעובדה שגם האיראנים בשעתם, חיזבאללה וגם הרוסים נזקקו להזמנה פורמלית מצד בשאר אסד כדי להכניס את כוחותיהם הצבאיים לסוריה ולעזור לו. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ציין את העובדה הזו לפני כמה ימים, במטרה להבהיר שבניגוד לאמריקנים הנוכחות של הרוסים היא לגיטימית בסוריה מפני שהוזמנו רשמית על ידי משטר אסד להילחם בדאעש על אדמת סוריה.

נשיא איראן רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא איראן רוחאני(צילום: AFP)

עכשיו, משחוסלה הנוכחות של דאעש באדמת סוריה, לרוסים ולאיראנים יש לגיטימציה משפטית ובינלאומית להימצא על אדמתה. לאמריקנים אין לגיטימציה כזאת. הנוכחות הרוסית והאיראנית בסוריה מאפשרת לפוטין ורוחאני להיות נוכחים בבסיסים צבאיים באופן שמאפשר להם לשלוט בנקודה אסטרטגית – חוף האגן המזרחי של המזרח התיכון – וגם להתחרות על פרויקטים כלכליים לשיקום התשתיות ההרוסות כליל בסוריה ולקבל עדיפות על מתחרים אחרים מהעולם. גם טורקיה רוצה נתח מהרווחים הכלכליים האלה, ורוצה להמשיך בנוכחות צבאית על אדמת סוריה כדי להבטיח שהכורדים הסורים לא יקימו מדינה בצפון סוריה, על גבול טורקיה.

ספינה רוסית משגרת טילי שיוט למטרות דאעש מהים התיכון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספינה רוסית משגרת טילי שיוט למטרות דאעש מהים התיכון(צילום: רויטרס)

פוטין זקוק לרצון הטוב של אסד כדי לקדם את ההסדר הפוליטי שיסיים את מלחמת האזרחים. עד כמה שזה יראה מוזר, אסד מתעקש גם היום לבחור את קבוצות האופוזיציה שהוא מוכן לדבר איתן, ולא מוכן לראות בשלטון המעבר המשותף קבוצות אופוזיציה שמציעים הרוסים. פוטין רוצה שאסד יסכים לדבר עם כולם. כדי לרכך את אסד הוא הזמין אותו לסוצ'י, יומיים לפני הפגישה בין פוטין, רוחאני וארדואן – שבה ידונו השלושה בחלוקת השלל בסוריה.

 

כדי לזכות בשיתוף הפעולה הזמין פוטין לפגישה אמש בסוצ'י את הגנרלים שהשתתפו במערכה בסוריה - אותם גנרלים שלהם בשאר אסד חייב את הישרדותו בשלטון. אסד הבין את הרמז, והודיע שהוא אכן מתכוון לדבר עם כל ארגוני האופוזיציה בסוריה, בדיוק כפי שדורשים הרוסים.

משאית של צבא רוסיה מחלקת אספקה לפליטים בסוריה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
משאית של צבא רוסיה מחלקת אספקה לפליטים בסוריה(צילום: MCT)
  

פוטין מצדו הודיע שהוא מתכוון להוציא את כוחותיו מסוריה. את ההודעה הזו יש לקחת בערבון מוגבל. פוטין כבר הודיע בעבר על הוצאות הכוחות מסוריה, אבל השאיר מספיק כוחות כדי לשמור על האינטרסים שלו – הנמל הצבאי הרוסי בטרטוס, ושדה התעופה בחמיימים. פוטין יעשה זאת גם אם יושג הסכם בסוריה, אז יצמצם עד למינימום את הכוחות הרוסיים שהוא מחזיק שם כדי לקיים נוכחות אסטרטגית. האיראנים מבקשים לעשות אותו דבר, אולם ספק אם הרוסים ואסד יתנו להם את מלוא מבוקשם לנוכח התנגדות האמריקנים וישראל.

 

מחר, כשיגיעו נשיאי איראן וטורקיה לסוצ'י, יוכל פוטין להגיד שהוא יודע מה סוריה רוצה, ושהוא מדבר גם בשמו של אסד. העיקר שבשאר אסד יהיה מרוצה ויסכים שרוסיה ואיראן, ואולי גם טורקיה, יקבלו גמול הולם על הצלת משטרו מקריסה מוחלטת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים