שתף קטע נבחר

ארה"ב קבעה: "צבא מיאנמר מבצע טיהור אתני בבני הרוהינגיה"

בשבוע שעבר ביקר מזכיר המדינה טילרסון במדינה שממנה נמלטו 600 אלף בני המיעוט המוסלמי ונזהר מהשימוש בביטוי "טיהור אתני" כדי לתאר את הזוועות. היום נשמע אחרת והזהיר מסנקציות: "אי אפשר להצדיק הזוועות"

מאות אלפים נאלצו להימלט. בני הרוהינגיה בגבול בנגלדש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאות אלפים נאלצו להימלט. בני הרוהינגיה בגבול בנגלדש(צילום: רויטרס)

ארצות הברית כינתה היום (ד') לראשונה את המבצע של צבא מיאנמר נגד אוכלוסיית הרוהינגיה במדינה "טיהור אתני" ואיימה להטיל סנקציות נגד אלו האחראים ל"זוועות המחרידות" שבוצעות נגד המיעוט המוסלמי, שבשבועות האחרונים נסו מאות אלפים מאנשיו לבנגלדש השכנה.

 

"המצב במדינת ראחין הצפונית מהווה טיהור אתני של בני הרוהינגיה", מסר מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון בהודעה רשמית, והשתמש בתיאור החמור שממנו דווקא נמנע בעת ביקורו במדינה האסייתית בשבוע שעבר. "ארה"ב תפעל, דרך החוק האמריקני, להטיל אחריות על מי שצריך, לרבות על ידי סנקציות אפשריות" נגד אלו שמעורבים בהתעללויות המדווחות.

 

ארה"ב שינתה את יחסה לסכסוך הזה בין היתר כדי להגביר את הלחץ על הצבא במיאנמר ועל המנהיגים האזרחיים במדינה, שחולקים את השלטון בשנתיים אחרונות אחרי הסכם לא פשוט שהושג לאחר עשרות שנים של שלטון צבאי.

טילרסון במיאנמר בשבוע שעבר. נמנע מלהשתמש במונח "טיהור אתני" (צילום: AP) (צילום: AP)
טילרסון במיאנמר בשבוע שעבר. נמנע מלהשתמש במונח "טיהור אתני"(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ארגוני זכויות מאשימים את הצבא של מיאנמר, מדינה בודהיסטית ברובה, בזוועות נוראיות כלפי בני הרוהינגיה, לרבות רצח חסר הבחנה, אונס המוני והצתת כפרים שלמים על יושביהם, שנעשים במסגרת מה שמכונה "פעולות סיקול ותגמול" לאחר שחמושים המשתייכים למיעוט הזה תקפו בסוף אוגוסט 30 עמדות של המשטרה ובסיס צבאי.

 

יותר מ-600 אלף מוסלמים בני הרוהינגיה נמלטו מביתם במדינת רחאין בעיקר לעבר בנגלדש מאז החל המבצע הצבאי נגדם."המתקפות האלה שנעשות על ידי גורמים בצבא מיאנמר, כוחות הביטחון וגם אזרחים מקומיים הביאו לסבל אדיר וגרמו למאות אלפי גברים, נשים וילדים להימלט מבתיהם", הוסיף טילרסון.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בעוד שב וחזר על הגינוי האמריקני נגד המתקפה שביצעו בני הרוהינגיה בעצמם לפני שלושה חודשים, הוא הוסיף: "אין שום פרובוקציה שיכולה להצדיק את הזוועות הנוראות שהגיעו לאחריה".

 

הממשלה במיאנמר, שבהנהגתה עומדת זוכת פרס נובל לשלום און סן סו צ'י, ספגה ביקורות קשות מרחבי העולם בעקבות תגובתה הרפה למשבר, אף שבפועל אין לממשלה כל שליטה על הגנרלים שאיתם היא חולקת את השלטון במדינה. "זה לא מצב שלגמרי נמצא תחת הסמכות שלה, אבל אנחנו בהחלט סומכים עליה להראות מנהיגות ולעבוד יחד עם הצבא כדי להתמודד עם המשבר הזה", אמר גורם אמריקני בכיר על הממשלה במיאנמר במסיבת עיתונאים.

 

המונח "טיהור אתני" אינו מוגדר תחת החוק הבינלאומי או האמריקני ואינו גורר השלכות ספצפיות, כך הבהיר גורם אמריקני בכיר נוסף לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים