שתף קטע נבחר

SpaceIL: אם לא נגייס כסף עד ינואר - נסגור הפרויקט

העמותה הישראלית, שבונה חללית שאמורה להגיע לירח, נמצאת על סף סגירה בשל בעיות תקציביות. מנכ"ל העמותה: "לצערנו הרב, אם לא נצליח לגייס באופן מיידי 20 מיליון דולר, לא נוכל להמשיך את הפעילות ושבע שנות פיתוח ישראלי חלוצי ועבודה קשה ירדו לטמין". גם הפעילות החינוכית צפויה להיפסק

החללית הישראלית לא תגיע לירח? פרויקט בניית החללית הישראלית הראשונה נמצא על סף ביטול. בעמותת spaceIL אמרו בצהריים (יום ה') כי שלושה שבועות בלבד לפני השלמת בניית החללית, דרושים 20 מיליון דולר עד סוף השנה על מנת למנוע סגירת הפעילות. בעמותה אמרו כי המשמעויות של הסגירה הן ביטול שיגור החללית שתוכנן לשנת הבאה והפסקת כל הפעילות החינוכיות של העמותה.

 

 
אתמול פורסם ב"דה מרקר" כי המיליארדר מוריס קאהן, ששימש יו"ר עמותת SpaceIL, התפטר מתפקידו. בסך הכול, אמרו היום בעמותה הישראלית, דרושים עוד 30 מיליון דולר להשלמת הפרוייקט, מתוכם התחייב קאהן לתרום 10 מיליון דולר נוספים באם יגויס שאר הסכום - 20 מיליון דולר
 
ערן פריבמן, מנכ"ל עמותתSpace IL, אמר: "אנו מצויים בצומת קריטית בחיי הפרויקט. בתוך כשלושה שבועות נשלים את הרכבת החללית ונוכל להתקדם לשלב הניסויים. לצערנו הרב, אם לא נצליח לגייס באופן מיידי 20 מיליון דולר, לא נוכל להמשיך את הפעילות ושבע שנות פיתוח ישראלי חלוצי ועבודה קשה ירדו לטמיון. מעבר לכך, נאלץ להפסיק החל מינואר את פעילותה החינוכית של העמותה, הפועלת לקידום חינוך למדעים בקרב מאות אלפי ילדים".
 
פריבמן הוסיף: "למרות שהתחלנו כמיזם פרטי במסגרת תחרות של גוגל, הפרויקט כבר פרץ גבולות והפך לפרויקט לאומי, הן מבחינת ההישג הטכנולוגי של שיגור חללית ישראלית ראשונה לירח והן מבחינת הערכים והפעילות החינוכית הענפה שיצרנו. הפרוייקט מהווה הישג יוצא דופן למדינת ישראל והשראה לדור הצעיר. עד כה קיבלה העמותה התחייבות ממשרד המדע לתמיכה של 2.5 מיליון דולר".
 
הרבה תקוות וכספים הושקעו בחללית הישראלית, הנבנית בימים אלה בתעשייה האווירית. באוקטובר 2015 התארחו חברי עמותת spaceIL במשכן הנשיא בירושלים וזכו לברכתם של הנשיא ראובן ריבלין ושל שר המדע אופיר אקוניס. משרד המדע הודיע בחודש יוני האחרון כי סוכנות החלל הישראלית תשקיע 7.5 מיליון שקלים בשנתיים הקרובות במיזם החלל הטכנולוגי-חינוכי. ב-spaceIL ציינו היום כי על פי כללי התחרות, הממשלה יכולה לעזור ולהגדיל את תמיכתה עד לכדי 8.5 מיליון דולר.

 

שר המדע אקוניס והנשיא ריבלין עם דגם החללית (צילום: מור קומפני) (צילום: מור קומפני)
שר המדע אקוניס והנשיא ריבלין עם דגם החללית(צילום: מור קומפני)

 

 

מרכיבים את החללית בתעשייה האווירית (צילום: איבראספסיו) (צילום: איבראספסיו)
מרכיבים את החללית בתעשייה האווירית(צילום: איבראספסיו)

בלי כסף - החללית לא תגיע לירח. הדמיה ()
בלי כסף - החללית לא תגיע לירח. הדמיה

 

 

33 קבוצות מרחבי העולם נרשמו במקור לתחרות Google Lunar XPRIZE, שנפתחה בשנת 2007. התחרות היא, למעשה, מרוץ בינלאומי מודרני בין קבוצות פרטיות להנחתת חללית בלתי מאוישת על הירח. בתוך שנים ספורות נשרו רוב המתחרות, כשהבינו שמדובר במשימה מורכבת ומאתגרת וכך נותרו 16 קבוצות בלבד במירוץ. בהמשך, הודיעה הנהלת התחרות Google Lunar XPRIZE כי קבוצה שלא תצליח לחתום על חוזה שיגור עד סוף 2016 - תודח אוטומטית מהמרוץ.

 

בחודש ינואר הכריזו מארגני התחרות כי החברה הישראלית יחד עם חברות מיפן, ארצות-הברית, הודו והחברה הבינלאומית Synergy Moon העפילו לגמר.

 

עמותת SpaceIL הוקמה ב- 2011 על ידי שלושה מהנדסים צעירים: יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב שנענו לאתגר, כיום מועסקים בה כ- 50 עובדים בשכר ועוד כ- 200 מתנדבים בפעילות החינוכית בכל רחבי הארץ. 

 

החללית הישראלית היא הקטנה ביותר שאי פעם נבנתה במטרה לנחות על הירח, ומדובר בחללית ייחודית, שכאמור בנייתה כמעט הושלמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים