שתף קטע נבחר

קרב ירושה: האב הגרוש תבע את שלושת ילדיו

בהסכם גירושים קיבלה האישה זכויות פנסיה ומניות של בעלה. אחרי מותה הוא ניסה למנוע מילדיו לקבל את הסכומים. מה נקבע בבית המשפט?

בית משפט למשפחה בחיפה דחה לאחרונה תביעה שהגיש אב כנגד ילדיו בניסיון למנוע מהם לזכות ברכוש שקיבלה אמם המנוחה בהסכם הגירושים. השופטת הילה גורביץ שינפלד קבעה כי כיורשים, הילדים זכאים לקבל את חלקה של האם בזכויות הפנסיה של האב ובמניות שבבעלותו, אף שנרכשו לפני הנישואים.

 

בני הזוג נישאו ב-1983. הבת של האישה מנישואיה הראשונים אומצה על ידי הבעל ובהמשך הזוג הביא לעולם שני ילדים נוספים. יחסיהם עלו על שרטון כעשר שנים לאחר מכן – אז פתחו בהליכי גירושים שהתארכו בשל מחלוקות בענייני הרכוש. במרס 2012 הם הצליחו לגבש הסכם גירושים שאושר בבית משפט, אך חמישה חודשים לאחר מכן הלכה האישה לעולמה ושלושת ילדיה ירשו את רכושה בחלקים שווים.

 

אולם מותה לא סתם את הגולל על מחלוקת הרכוש, שכן שנתיים לאחר מכן תבע האלמן את ילדיו בכדי למנוע מהם לזכות ברכוש שקיבלה אמם במסגרת הסכם הגירושים.

 

בהליך, שהוגדר "תביעה לאכיפת הסכם גירושים", הוא טען שילדיו לא זכאים לחלקה של אמם בזכויות הפנסיה שלו, שכן זכותה לקבל אותן פקעה עם מותה. בנוסף, הוא ציין כי מניות שרכש בחברה גדולה טרם הנישואים לא צריכות להיכלל בחלוקת הרכוש על פי הסכם הגירושים.

 

בתגובה הגישו הילדים תביעה נפרדת שבמסגרתה טענו כי הערכת הרכוש בהסכם הגירושים לא נעשתה כשורה ושאביהם העלים נתונים לגבי היקף רכושו. לשיטתם, כיורשים הם זכאים למחצית מהמניות (232 אלף שקל) וזכויות הפנסיה שלו. בנוסף, הם התעקשו שעל פי הסכם הגירושים התכוונו הוריהם לחלוק במלוא הרכוש שהיה ברשותם – כולל המניות - שכן האם השתתפה בתשלום עבורן באמצעות מכירת דירה שהייתה בבעלותה.

 

נכללים בהסכם הגירושין

ואכן, השופטת גורביץ שינפלד דחתה את תביעת האב. היא ציינה שהצדדים כללו בהסכם הגירושים סעיף שלפיו יחלקו ביניהם את "הזכויות הסוציאליות ו/או האחרות שצברו בתקופת נישואיהם", ולטעמה הסעיף חל בין היתר על מניותיו של האב.

 

אמנם רכוש שנצבר טרם הנישואים על פי רוב לא נכלל באיזון המשאבים, אולם בעניין זה ההלכה קובעת שהתנהלות הצדדים במהלך הנישואים יכולה ליצור "שיתוף ספציפי" ברכוש. הלכה זו, קבעה השופטת, חלה על רכישת המניות אף שרובן הגדול נרכש על ידי האב טרם הנישואים.

 

כמו כן נדחתה טענות האב לעניין הפנסיה ונקבע כי מותה של האם לא הפקיע את חלקה בפנסיה שלו, ובהתאם גם לא את זכות יורשיה.

 

מאחר שבמסגרת ההליך הודיע אחד הילדים כי הוא מוותר על חלקו במניות ובפנסיה, נקבע כי אחיו ואחותו יקבלו שליש מחלקה של האם ברכושו של אביהם. האב חויב בהוצאות משפט ובשכר טרחת עו"ד בסך 15,210 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
בני לפיד
עו"ד תמר (פיו) סוטיל
בני לפיד
מומלצים