שתף קטע נבחר

ליצמן התפטר: "הפכו את השבת ליום השיפוץ הלאומי"

שר הבריאות הגיש את התפטרותו מהממשלה, תקף את רכבת ישראל ואמר: "בעולם רכבות עובדות 24/7 ואף פעם לא צריך לשבש את התחבורה. רק כאן עושים זאת, דווקא להכעיס". נתניהו לשרים: תיק הבריאות יישאר בינתיים אצלי

 

ח"כ יעקב ליצמן מיהדות התורה הגיש הבוקר (יום א') את התפטרותו מתפקיד שר הבריאות למזכירות הממשלה, על רקע המחלוקות סביב עבודות הרכבת בשבת. בכך מימש ליצמן את איומו, שנמסר בלחץ של פטרונו, האדמו"ר מגור. "עבודות השבת - בניגוד להלכה, בניגוד לסטטוס קוו", אמר ליצמן לאחר הודעת ההתפטרות. זמן קצר לאחר מכן הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרי הליכוד כי כרגע ישאיר אצלו את תיק הבריאות. יו"ר ש"ס, אריה דרעי, החרים את ישיבת הממשלה שהתקיימה לאחר מכן.
 

ליצמן אמר כי הגיש את התפטרותו "בעקבות עבודות חילולי שבת ברכבת ישראל, אתמול וגם בתקופה האחרונה. בכל הדורות ידענו שהשבת שומרת עלינו, ידענו שזה יסוד הברית בין עם ישראל והקב"ה. לצערי רכבת ישראל עשתה לאחרונה את יום השבת יום השיפוץ הלאומי. כל השיפוצים שלהם ברכבות הם עושים בשבת, שלא לצורך".

 

 

"העובדה היא שבכל המדינות בעולם כל הרכבות עובדות 24 שעות ביום, שבעה ימים, ואף פעם תחנות רכבת לא סגורות, אף פעם לא צריך לשבש את התחבורה", הוסיף ליצמן - שלא הזכיר שהחרדים הם אלו שמתעקשים על איסור תחבורה בשבת. "רק כאן עושים את זה דווקא להכעיס. אני פורש מהממשלה, הדבר הזה בניגוד להסכם הקואליציוני, בניגוד לסטטוס קוו, לא מדבר שזה גם נגד ההלכה. אני בטוח שבעזרת השם את הרפורמות שהצלחתי לעשות וברוך השם הצלחתי ימשיכו להיות".

 

ליצמן הדגיש כי לא תמיד נהגו לעבוד בשבת, "אבל בחודשיים האחרונים כן". לדבריו, "אני מאוכזב מעצמי שלא יכולתי למנוע חילולי שבת. השבת יקרה לכולם, אני שליח ציבור של גדולי התורה, לא של פוליטיקאים, של אף אחד. עשיתי מה שקיבלתי הוראות לעשות, מה שאני חושב שנכון לעשות, אני לא נכנס לאחרים", הוסיף ביחס להתנהלותם של שותפים חרדים אחרים בממשלת נתניהו.

 

בפנותו לאזרחי ישראל מסר ליצמן: "לאורך כל הדורות ידע עם ישראל לשמור על יום השבת כערך עליון, למסור נפשו עליו. שבת קודש היא יום מנוחה לאומי ואנו חונכנו לשמור למניעת חילול השבת. לצערי ונוכח הכאב הגדול, בעקבות עבודות ממשלתיות שבוצעו בשבתות בפרהסיה בידי רכבת ישראל מזה תקופה ארוכה, החלטתי להתפטר מתפקידי כשר הבריאות. כשר בישראל, איני יכול לשאת באחריות מיניסטריאלית, שנעשו בפרהסיה וחילול שבת ממלכתיים, בניגוד לערכים המקודשים לעם היהודי, לסטטוס קוו ולהסכם הקואליציוני.

 

"אני שמח על הזכות שנפלה בחלקי לקדם וליעל את מערכת הבריאות בישראל. פעלתי בכל דרך לטובת ציבור החולים, ללא הבדל בין כלל האוכלוסיות והמגזרים. הגענו להישגים רבים, ברוך השם זכיתי לעשות הצלת חיים עם סיוע רבבות אנשים בתחומי הבריאות. אני מתפטר מתפקידי בראש מורם, בתחושת שליחות ערכית ויהודית. אמשיך לעשות ככל יכולתי למען עם ישראל בכל מקום ובכל דרך. תודה".

השר יעקב ליצמן (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
השר יעקב ליצמן(צילום: יואב דודקביץ')
 

ראש הממשלה נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה: "אני מצטער על החלטתו של השר יעקב ליצמן לפרוש מהממשלה. ליצמן הוא שר בריאות מצוין. הממשלה הלאומית בראשות הליכוד היא הטובה ביותר למדינת ישראל. אני חושב ויודע שכל חברי הקואליציה לא רוצים בפירוקה". לדבריו, "השבת חשובה לנו וגם הצרכים של כלל אזרחי ישראל, לתחבורה ציבורית בטוחה ורציפה. אני מאמין שנמצא פתרון מוסכם. אנחנו כבר עובדים על זה יחד".

 

הודעת ההתפטרות של ליצמן נמסרה לאחר הודעת שר העבודה והרווחה חיים כץ בעניין היתרי העבודה לרכבת בשבת הנוכחית. כץ הודיע כי לאחר בדיקה מעמיקה שערך, אישר לבצע רק עבודות חיוניות לשמירה על בטיחות תנועת הרכבות ושאי ביצוען יכול להוביל לפיקוח נפש. "החלטה זו משקפת התחשבות מלאה ברגשות הציבור הדתי מחד ושמירה על שגרת הנסיעה של משתמשי הרכבת ביום ראשון מאידך", נמסר מטעם כץ.

 

חקיקה לטובת שומרי השבת

במקביל החלו לקדם מהלך של זירוז מהלכי חקיקה שישביעו את רצונם של החרדים - במטרה לבלום את החרפת המשבר. הצעת החוק הראשונה שאמורה לעלות לדיון נוגעת למתן סמכויות ייחודיות לשר הפנים לבטל חוקי עזר עירוניים. מדובר למעשה בתשובה לסוגיית פתיחת המרכולים בשבת ולמאבק שמנהל שר הפנים, אריה דרעי, מול רשויות בהן עיריית תל אביב, המתירות פתיחת מרכולים ביום המנוחה. ההצעה השנייה היא של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) והיא עוסקת בתיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה ואוסרת על העסקה בשבת. ואולם בהמשך הודיעו בליכוד כי לא ייענו לדרישות הללו, כדי לא ליצור את הרושם שנכנעו לחרדים.  

 

אף שלפחות הצעתו של ח"כ גפני מיהדות התורה מופיעה על סדר היום והצעה נוספת של השר חיים כץ אמורה היתה להיכנס ברגע האחרון ולעלות לדיון בוועדת השרים לממשלה, הנחו בכירים בליכוד את שרת המשפטים איילת שקד, העומדת בראש ועדת השרים לחקיקה, שלא להעלות את ההצעות. מדובר בהחלטה שעשויה להיות דרמטית מאוד עבור החרדים, שממילא מערכת היחסים בינם לבין הליכוד נפיצה בימים האחרונים.

 

ליצמן אמנם הגיש את התפטרותו, אבל לפחות כרגע מפלגתו יהדות התורה אמורה להישאר בקואליציה. בעקבות זאת מנסים בקואליציה לפתור את הפלונטר שמונע לעת עתה מנתניהו לשמש כשר הבריאות ומליצמן לכהן כסגנו וכשר למעשה, עקב החלטת בג"ץ לפני שנתיים.

 

במשרד המשפטים פועלים לתיקון חקיקה שיאפשר לליצמן לכהן בתפקיד שר הבריאות במתכונת של סגן שר. מדובר בתיקון לחוק יסוד הממשלה שמקודם ביוזמת ראש הממשלה נתניהו, ובעצם נותן מענה לפסיקת בג"ץ שחייבה את ליצמן להתמנות לשר. התיקון לחוק מקנה למעשה לראש הממשלה להעניק סמכויות שר גם למי שמכהן כסגן שר.

 

בתוך כך, גובר הלחץ גם על ש"ס לנקוט במהלך דומה לשל ליצמן. שר הפנים דרעי בלט בהיעדרו בישיבת הממשלה שהתקיימה לאחר התפטרות ליצמן, לאחר שאתמול התייעץ בעניין עם הרב שלום כהן. רועי לחמנוביץ', מנכ"ל קואליציית "שבת שוויון", עמותה המייצגת בעלי עסקים ופעילים חברתיים, דרש מדרעי "להופיע בפני מועצת חכמי התורה של ש"ס הרה"ג כדי להביא בפניה את הקול מהשטח ולשקף עד כמה נמנע מרבים מלערוך שולחן שבת במובן הפשוט ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן
ליצמן, הבוקר
צילום: אמיל סלמן
מומלצים