שתף קטע נבחר

נדקרה בדרכה הביתה. ביהמ"ש: זו תאונת עבודה

צעירה שירדה ממונית שירות ברמלה הותקפה על ידי אדם הלוקה בנפשו. ביטוח לאומי סירב להכיר בה כנפגעת עבודה, אז שופטת חייבה אותו לעשות כך

 

זירת הדקירה ברחוב הרצל ברמלה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
זירת הדקירה ברחוב הרצל ברמלה(צילום: ירון ברנר)

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגישה צעירה נגד הביטוח הלאומי, והורה להכיר בה כנפגעת תאונת עבודה משום שנדקרה על ידי אדם הלוקה בנפשו כשהייתה בדרכה הביתה. ביטוח לאומי התנגד בטענה שהיא סטתה מדרכה הקבועה, אבל השופטת אסנת רובוביץ-ברכש חשבה אחרת.

 

המקרה התרחש ביוני 2015. התובעת סיימה את יומה האחרון כמנהלת הפצה ב"ידיעות אחרונות" ובדרכה הביתה מתל אביב – אחרי שהחליפה כמה מוניות שירות - המתינה ברמלה למונית לביתה. בזמן שחיכתה היא נדקרה על ידי בן מיעוטים והובהלה עם מברג בגבה לבית החולים "אסף הרופא". לימים נקבע כי לא היה מדובר בפיגוע לאומני מאחר שהדוקר מעורער בנפשו, ולכן היא לא הוכרה כנפגעת פעולת איבה.

 

המוסד לביטוח לאומי דחה את בקשתה להכיר באירוע כתאונת עבודה. לדבריו, הדקירה התרחשה שהצעירה הייתה בדרך לסידורים אישיים, והחוק קובע אירוע לא ייחשב תאונת עבודה אם הוא קרה תוך כדי "הפסקה של ממש" או "סטייה של ממש" מהדרך המקובלת לעבודה או ממנה.

 

בעקבות זאת הגישה הצעירה תביעה לבית הדין, ובה טענה שאת החלפת מוניות השירות עשתה פעמים רבות בעבר. לדבריה היא הבחינה בחנות תכשיטים סמוכה וחשבה להיכנס אליה כדי לתקן שרשרת, אולם בכל מקרה היא נדקרה לפני שעשתה זאת, כך שלא סטתה מדרכה.

 

השופטת אסנת רובוביץ-ברכש הסבירה שכדי לקבוע אם הייתה "הפסקה או סטייה של ממש" יש לבחון את מהות ההפסקה, אורכה ומטרתה. כך למשל, כוס מיץ אינה הפסקה של ממש. כמו כן, יש לתת את הדעת לשאלה האם ההפסקה היא מקרית (למשל, ארוחה קלה במסעדה שבדרך) או במטרה מוגדרת ומתוכננת מראש.

 

"שוכנעתי כי הירידה ברחוב הרצל לצורך לקיחת מונית שירות נוספת הייתה מסלול הדרך המקובלת של התובעת וכי לא נסעה לרחוב הרצל במיוחד לצורך ביצוע סידורים אישיים אלא זה היה מסלול חזרתה הביתה", נכתב בפסק הדין.

 

השופטת רובוביץ-ברכש שוכנעה כי מטרת ההליכה לחנות ותיקון השרשרת לא תוכננה מראש, אלא באופן מקרי ספונטני, ובכל מקרה לא מומשה בפועל.

 

"החנות נמצאת בתוואי הדרך של התובעת מהעבודה למעונה, ולפיכך לטעמי מדובר בסטייה 'קלה' או 'מקובלת' להבדיל מ'סטייה של ממש'", הוסיפה השופטת.

 

בסיכומו של דבר התביעה התקבלה והאירוע יוכר כתאונת עבודה. המוסד חויב לשלם לתובעת הוצאות משפט בסך 4,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד גל בוטבול
מומלצים