שתף קטע נבחר

הבן תבע: לא רוצה את שם המשפחה של אמא

ביהמ"ש למשפחה קבע שנער יישא בשני שמות המשפחה של הוריו הפרודים. הבן, שמסוכסך עם אמו, הגיש למחוזי ערעור באמצעות אביו. מה נקבע?

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל לאחרונה ערעור שהגיש אב בשם בנו בן ה-17 על החלטת בית המשפט למשפחה, ולפיכך נקבע שהנער לא יחויב להמשיך לשאת את שם המשפחה של האם, שעמה הוא מסוכסך. השופטים כתבו כי "מדובר במקרה קשה של נתק מוחלט בין אם לילדיה", אבל הבהירו שטובת הבן וגילו מחייבים התחשבות בעמדתו.

 

ההורים חיו כמה שנים כידועים בציבור והביאו לעולם שתי בנות ובן. הבנות קיבלו את שם המשפחה של האב ואילו הבן קיבל את שם המשפחה של אמו. לאחר זמן מה נפרדו בני הזוג והמשפחה התפצלה כך שהבנות עברו להתגורר עם אביהן בעוד שהבן נותר עם אמו. בחלוף השנים נותק לחלוטין הקשר בין הבנות לאם. ב-2014 עבר הבן (אז כבן 14) להתגורר עם אביו ומסיבה שלא צוינה ניתק גם הוא את הקשר עם אמו.

 

שנתיים לאחר מכן הגיש האב לבית המשפט למשפחה תביעה שבמסגרתה ביקש לשנות את שם המשפחה של הבן לזה שלו, הן משום שהנער לא מעוניין לשאת את שם האם והן שהדבר לא מקובל בעדה שאליה הם משתייכים. האם התנגדה לתביעה וטענה שהיא חוששת שהמטרה היא למחוק אותה מחיי בנה, ולכן ביקשה ששם המשפחה של האב יתווסף לשמה.

 

מאחר שהבן נחשב קטין, בית המשפט הנחה את גורמי הרווחה לבחון את השלכות שינוי השם על הקשר בין הבן לאמו. עמדתם הייתה דומה לזו של האם, ובדצמבר 2016 נפסק כי הבן יישא בשני שמות המשפחה של הוריו, ואם עדיין ירצה בכך, הוא יוכל לשנות את שמו לאחר שיהפוך לבגיר.

 

חודשיים לאחר מכן ערער האב למחוזי וטען שבית המשפט התעלם מרצון בנו, המעוניין לשאת רק בשמו. בתגובה חזרה האם על טענותיה בהליך הקודם והפנתה להמלצת גורמי הרווחה.

 

ואולם, בחינת פסק הדין שניתן בערכאה הקודמת ונסיבות המקרה הובילו את שופטי המחוזי – סגן הנשיא ישעיהו שנלר (אב"ד), סגן הנשיא ד"ר קובי ורדי והשופטת עינת רביד – לקבל את הערעור.

 

"מדובר במקרה קשה של נתק מוחלט בין אם לילדיה", כתבו וציינו כי הליכי הערעור החלו כשהבן היה קרוב לגיל 17 וכי העמדה שהציג בפניהם הייתה חד-משמעית ונחרצת.

 

השופטים הסבירו שמדובר בנער בוגר שלא ניתן להתעלם מרצונו כל עוד הוא לא פוגע בטובתו. במקרה הנוכחי הם התרשמו שזה רק הגיוני שהוא ירצה לשאת בשם משפחה זהה לזה של אחיותיו, ומלבד זאת – ממילא בקרוב ימלאו לו 18 כך שלא רחוק היום בו הוא יוכל לשנות את שמו בעצמו.

 

לפיכך נקבע שהבן יישא בשם המשפחה של האב בלבד. השופטים הביעו תקווה שהמשפחה תמצא את הדרך לאחות את הקרעים שנוצרו בתוכה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד איתן ליפסקר
מומלצים