שתף קטע נבחר

מובארק: נתניהו הציע יישוב פלסטינים בסיני במסגרת חילופי שטחים

נשיא מצרים לשעבר אישר פרסום מלפני כמה שנים שלפיו ראש הממשלה נתניהו הציע לו ליישב פלסטינים בחצי האי סיני: "אמרתי לו שאני לא מוכן אפילו לשמוע על זה". הוא הכחיש פרסום ב-BBC שלפיו הסכים ליישוב פלסטינים מלבנון בתחילת מלחמת לבנון הראשונה

 

מובארק ובנימין נתניהו בפגישה בשארם א-שייח. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
מובארק ובנימין נתניהו בפגישה בשארם א-שייח. ארכיון(צילום: AP)
 

נשיא מצרים לשעבר, חוסני מובארק, אישר היום (ד') את הפרסומים בעבר שלפיהם ראש הממשלה בנימין נתניהו הציע לו ליישב פלסטינים בחצי האי סיני במסגרת חילופי שטחים עם הרשות. לדבריו, הוא דחה את ההצעה מכל וכל. BBC בערבית דיווח כי מובארק הסכים ליישב פלסטינים במצרים, בתנאי שיגיעו להסכם על מסגרת עבודה ליישוב הסכסוך הישראלי-ערבי.

 

"ב-2010 הוצע לי על ידי ראש ממשלת ישראל ליישב פלסטינים בחלק משטחי סיני באמצעות חילופי שטחים", טען מובארק בתגובה לפרסום. "הדגשתי בפניו באופן מיידי באותה פגישה שאני לא מוכן אפילו לשמוע על הצעות כאלה במסגרת הזו".

ההצעה ליישב פלסטינים בסיני בתחילת מלחמת לבנון הראשונה (צילום: BBC) (צילום: BBC)
ההצעה ליישב פלסטינים בסיני בתחילת מלחמת לבנון הראשונה(צילום: BBC)
 

הודעתו של מובארק, ששוחרר לחופשי לפני שמונה חודשים אחרי שהות ארוכה בבית חולים צבאי ואחרי שזוכה מכל אישומיו, פורסמה בדף הפייסבוק "אנחנו מתנצלים, הנשיא" - עמוד שידוע כמקורב למשפחתו של מובארק - והיא צוטטה בכל כלי התקשורת במצרים.

 

לפי ה-BBC, מובארק קיבל הצעה דומה ליישוב פלסטינים בחצי האי סיני גם בתחילת שנות ה-80. מסמכים בריטיים העידו כביכול על כך שנשיא מצרים דאז הסכים עקרונית ליישב פלסטינים מלבנון בחצי האי סיני בהסתמך על בקשה אמריקנית. עמדתו של מובארק נחשפה בפגישה שקיים ב-1983 בלונדון עם ראש ממשלת בריטניה דאז, מרגרט תאצ'ר.

  

מובארק הסביר שבאותו הזמן התרחשה מלחמת לבנון הראשונה ומצרים איבטחה את יציאתם של הפלסטינים הנצורים בביירות ובראשם מזכ"ל אש"ף באותם הימים, יאסר ערפאת. לאחר מכן היא אפשרה להם לעבור דרך תעלת סואץ לתימן. "הטענות על כך שמצרים הסכימה או שאני הסכמתי ליישב פלסטינים במצרים, ובייחוד אלה שנמצאו בלבנון באותו זמן, חסרות שחר. היו מאמצים של חלק מהגורמים לשכנע אותי ליישב חלק מהפלסטינים שנמצאים בלבנון באותו זמן במצרים. סירבתי לכך בתוקף".

 

כאמור, הנשיא שהתפטר מתפקידו אחרי ההתקוממות נגדו בינואר 2011, אישר בגרסה מעט שונה את מה שפורסם לפני ארבע שנים בעיתון "אל-יום א-סאבע" לגבי הניסיון של נתניהו לשכנע אותו ליישב פלסטינים בסיני. "דחיתי את כל הניסיונות והמאמצים הבאים ליישב פלסטינים במצרים או אפילו רק לחשוב על זה", אמר.

 

 

בסיום ההודעה הבהיר מובארק כי הוא לא הסכים לעולם לוותר על אף פיסה מאדמתה של מצרים שהדור שלו נלחם למענה: "זה בא לידי ביטוי בנחישות שלנו להחזיר כל פיסת אדמה מאדמתנו שנכבשה ב-1967 באמצעות חזרה המלאה של טאבה לריבונות מצרית".

 

ברקע הדברים, אתמול תקף שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, את דבריה של השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, שקראה להקים את המדינה הפלסטינית בחצי האי סיני. בריאיון טלוויזיוני במצרים אמר שוכרי כי "אנחנו מתנגדים לכל עיסוק בנושא מצרי או בהצהרות שממעיטות מערכה של הריבונות המצרית על שטחה". שוכרי הכחיש את הדיווחים על זימון השגריר הישראלי בקהיר ואמר כי הפגישה התקיימה לבקשתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מובארק ונתניהו. ארכיון
צילום: AP
מומלצים