שתף קטע נבחר

הפילוסוף שהפך לרוצח: סיפורו של הגנרל שרדף המונים והתאבד בשידור חי

בהאג עדיין מנסים להבין איך הצליח סלובודן פרליאק להכניס לבית הדין את הרעל ששתה לעיני העולם והביא למותו. הגנרל לשעבר, שהורשע בניסיון להקים מדינת-בת קרואטית בבוסניה והיה אמון על כוחות שרצחו ורדפו מוסלמים, בילה שנים באקדמיה ובקולנוע לפני שפנה לזירת הקטל. הסוף המטלטל לבית הדין המיוחד שדן מאז 1993 בפשעים ביוגוסלביה

 

 

 

שניות לאחר שהתבשר שערעורו נדחה, וכי 20 שנות המאסר שנגזרו עליו בגין פשעי מלחמה נותרו על כנן, זעק אתמול (ד') הגנרל הקרואטי לשעבר סלובודן פרליאק "אני לא פושע מלחמה!" בלב אולם הדיונים בבית המשפט בהאג, אל מול מצלמות ששידרו את הדיון למדינות אירופה, ושתה משקה שהצהיר שהוא רעל. השופט ההמום עצר מיד את הדיון ופרמדיקים הוזעקו למקום, אך תוך שעות כבר נמסר על מותו של פרליאק, שהורשע בין היתר בפשעי מלחמה, רצח ורדיפה של מוסלמים במהלך מלחמת בוסניה בשנות התשעים.

פרליאק שתה רעל בהאג. "אני לא פושע מלחמה" ()
פרליאק שתה רעל בהאג. "אני לא פושע מלחמה"
    

בכל העולם פורסמו בתוך זמן קצר התמונות הדרמטיות של הגנרל בן ה-72, שהיה בעברו פילוסוף, סופר, מרצה ובמאי סרטים, לוגם בבית הדין הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר, לעיני בית המשפט ובשידור חי, את הרעל שכנראה גבה את חייו אחרי שעות ספורות.
 

תושבי בוסניה צופים בשידור מבית המשפט בהאג, שבו שתה הגנרל הקרואטי לשעבר רעל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תושבי בוסניה צופים בשידור מבית המשפט בהאג, שבו שתה הגנרל הקרואטי לשעבר רעל(צילום: EPA)

 

"שופטים נכבדים, סלובודן פרליאק הוא לא פושע מלחמה ואני דוחה את פסק הדין שלכם בבוז מוחלט", הכריז פרליאק ושתה מהכוס. "הרגע שתיתי רעל. אני לא פושע מלחמה, אני מתנגד להרשעה הזו". הייתה זו סיומת דרמטית ביותר למשפט האחרון שנדון בבית הדין הפלילי ליוגוסלביה לשעבר, שיסגור את שעריו בחודש הבא. מאז הקמת בית הדין ב-1993 הועמדו לדין 161 נאשמים. 90 מהם הורשעו.

 

מהאקדמיה והתיאטרון לזירת הקרב

פרליאק נולד בשנת 1945 בעיירה הקטנה צ'פליינה, שהיום נמצאת בבוסניה-הרצגובינה. בתחילת שנות השבעים סיים בזגרב לימודים אקדמאיים בהנדסה, פילוסופיה, סוציולוגיה ודרמה, ומאז ועד לסוף שנות השמונים לימד סטודנטים לפילוסופיה, עבד כמנהל תיאטרון, וכן ביים והפיק תוכניות טלוויזיה רבות וסרטים דוקומנטריים.

 

אבל בשנות התשעים חלה תפנית דרמטית בחייו המקצועיים. הוא הצטרף בשנת 1991 לצבא הקרואטי בזמן שפרצו מלחמות ביוגוסלביה, וקודם במהרה, אפילו שלא היה לו כל עבר צבאי, לדרגה המקבילה לדרגת אלוף. בשנת 1993 הוא כבר פיקד על המטה של הכוחות הבוסנים-קרואטים (HVO), שלמעשה היו הצבא הרשמי של "הרפובליקה הקרואטית של הרצג-בוסניה" – ישות מדינית בלתי מוכרת שהתקיימה בשנים 1994-1991.

מרצה לפילוסופיה שהועלה לדרגת אלוף תוך שנה מגיוסו לצבא הבוסני-קרואטי. פרליאק בשנת 1999 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרצה לפילוסופיה שהועלה לדרגת אלוף תוך שנה מגיוסו לצבא הבוסני-קרואטי. פרליאק בשנת 1999(צילום: EPA)

עם סיומה של מלחמת בוסניה פנה פרליאק לעולם העסקים, אך עברו במלחמה המשיך לרדוף אותו, ובשנת 2004 הסגיר את עצמו לבית הדין בהאג בעקבות אישומים חמורים בגין פשעי מלחמה שהוגשו נגדו אך הצהיר שהוא כופר באשמה. במהלך הדיונים ניתן לו שחרור על תנאי, וב-2012 הורה בית המשפט להביאו למעצר בהולנד. בשנת 2013 נגזרו עליו 20 שנות מאסר בעקבות מעשיו והוא נמצא אשם בכל הסעיפים.

 

"סייע לרצח וטיוח רצח של המוני מוסלמים"

פרליאק הואשם יחד עם חמישה פוליטיקאים ואנשי צבא בכירים בוסנים-קרואטים נוספים שהיו כולם חלק מהמאמצים האלימים להקמת מדינת-בת עצמאית בתוך בוסניה בתחילת שנות התשעים, שכאמור הייתה ישות בלתי מוכרת שהחזיקה מעמד רק שנים בודדות. הוא נמצא אשם בשורה ארוכה של פשעים, בהם רצח, רדיפה ומעשים בלתי-אנושיים במסגרת המאמצים לדחוק החוצה את הקהילה המוסלמית ממה שהיה אמור להיות בעצם שטח קרואטי בבוסניה.

 

המשפט החל באפריל 2006 ונתן לעולם תזכורת שהמתיחות האתנית המורכבת באזור עדיין מורגשת גם היום. ראש הממשלה הקרואטי אמר כי ההנהגה של המדינה במהלך המלחמה בבוסניה "בשום אופן אינה קשורה לעובדות ולפרשנויות" של בית המשפט הבינלאומי בהאג.

פרליאק בנמל התעופה בזגרב לפני נסיעתו להאג ב-2004 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פרליאק בנמל התעופה בזגרב לפני נסיעתו להאג ב-2004(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לצדו של פרליאק הואשמו גם ג'דרנקו פרליק, המנהיג הפוליטי של "הרפובליקה הקרואטית", וכן אנשי צבא ומשטרה בכירים: ברונו שטויק, מיליבוי פטרוביץ', ולנטין קוריץ' ובריסלב פוסיץ'. כולם קיבלו עונשים הנעים בין 10 ל-25 שנות מאסר ללא אפשרות ערעור.

 

לפי רישומי בית המשפט הבינלאומי, בקיץ 1993 ידע הגנרל פרליאק שחיילים החלו לבצע מעצרים המוניים של מוסלמים בעשרות עיירות, אך לא עשה דבר כדי לעצור זאת. כמו כן לא עצר תוכניות לרצוח חלק מאותם מוסלמים, וגם לא מנע מתקפות נוספות שתוכננו ובוצעו נגד גורמים בארגונים בינלאומיים ומסגדים.


נוסף על כך, פיקד פרליאק על השמדת הגשר העתיק המפורסם מהמאה ה-16 בעיר מוסטר ב-1993 – שהפך לאחד מסמלי המלחמה. במשפטו המקורי של פרליאק נקבע כי עם המעשה הזה הוא הביא ל"נזק בלתי מידתי לאוכלוסייה המוסלמית בעיר", אך בערעור דווקא התקבלה טענתו של הגנרל לשעבר שמדובר היה במטרה צבאית לגיטימית.

 

"פרליאק סייע לרציחתם של מוסלמים שלא היו שייכים לשום ארגון חמוש וכן סייע לניסיונות הטיוח של הרציחות", נקבע בבית המשפט.

 

הרגע שבו שתה פרליאק את הרעל בבית המשפט (צילום: AP) (צילום: AP)
הרגע שבו שתה פרליאק את הרעל בבית המשפט(צילום: AP)

הפרמדיקים רצים להיכל הדיונים בהאג (צילום: AP) (צילום: AP)
הפרמדיקים רצים להיכל הדיונים בהאג(צילום: AP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

השופט כרמל אגיוס אמנם הפך חלק מההרשעות של פרליאק, אך דחה את הערעור על הרשעות רבות אחרות והותיר את עונש המאסר שנגזר עליו לפני ארבע שנים על כנו. כמו כן קבע בית המשפט כי הנשיא הקרואטי המנוח, פרניו טוג'מן, גם היה חלק מהמזימה להקים מדינת-בת קרואטית בבוסניה. ההחלטה הזו הכעיסה מנהיגים רבים בקרואטיה, אך מותו של פרליאק הוא שעמד בלב השיח במדינה האירופית.

 

המשפט הזה עוד לפני כן עורר מהומה לא קטנה בקרואטיה, מסיבות ברורות. עבודת הפרלמנט הושהתה כדי שהמחוקקים יוכלו גם הם לראות בשידור חי את פסק הדין של בית המשפט הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר. ראש ממשלת קרואטיה, אנדריי פלנקוביץ', שלח את תנחומיו למשפחתו של הגנרל פרליאק. "המעשה שלו, שלצערנו כולנו ראינו אותו, נוגע בעיקר לחוסר הצדק העמוק כלפי שישה קרואטים מבוסניה וכלפי העם הקרואטי... אנחנו מביעים את מורת רוחנו מפסק הדין".

 

איך הוא השיג את הרעל? "בקלות"

ההתאבדות הפתאומית בשידור חי של פרליאק כאמור היוותה סיום דרמטי במיוחד לבית הדין הפלילי ליוגוסלביה לשעבר שיסגור את שעריו בחודש הבא, והתיק הנוכחי הוא האחרון שהוא דן בו. חדר הדיונים הפך במהרה ל"זירת פשע", כפי שהגדיר זאת השופט כרמל אגיוס, והמשטרה ההולנדית פתחה מיד בחקירה. "אל תיקחו את הכוס", אמר השופט אגיוס לאחר ששתה פרליאק את החומר הלא ברור.

 

בסוכנות הידיעות AP דיווחו כי פרליאק היה במעצר בבית המשפט לפני הדיון. בעוד הוא אכן מת שעות ספורות לאחר ששתה רעל לכאורה בבית המשפט, סיבת המוות עדיין לא נקבעה רשמית והרשויות בהולנד מסרבות בינתיים להצהיר אם באמת היה זה רעל קטלני שהביא למותו.

פרליאק בבית המשפט בהאג, זמן קצר לפני ששלח יד בנפשו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרליאק בבית המשפט בהאג, זמן קצר לפני ששלח יד בנפשו(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

נוסף על כך, בהולנד עדיין מנסים לברר אם ואיך בכלל הייתה לו גישה לחומר קטלני כזה, ואיך היה יכול להבריח אותו לתוך חדר הדיונים. עורך הדין הסרבי טומה פילה, שייצג נאשמים רבים בבית המשפט הבינלאומי, הסביר ל-AP כי זה לא קשה מדי להבריח פנימה רעל.

 

"הבדיקה הביטחונית זה כמו בשדה תעופה", אמר. "הם בודקים חפצים מתכתיים ולוקחים טלפונים, אבל גלולות וכמויות קטנות של נוזלים זה לא בעיה", כך לפי פילה.

 

פרליאק שתה את מה שהוא הגדיר כרעל מיד לאחר ששמע שגזר הדין שלו, 20 שנות מאסר, לא ישתנה. השופט אגיוס עצר מיד את הדיון והרחיק את כולם מאולם הדיונים. הדיון המשיך אחרי שעתיים וחצי, וגם עונשיהם של חמשת המורשעים האחרים נותרו כפי שהיו.

 

בעבר נטלו שני סרבים את חייהם בזמן שהיו במעצר בבית הדין הבינלאומי. בשנת 1998, סלבקו דוקמנוביץ', סרבי-קרואטי שהואשם במותם של יותר מ-200 אסירי מלחמה, נמצא מת בתאו בהאג. מילאן באביץ', גנרל סרבי ששיתף פעולה עם התביעה, נטל את חייו בתא מעצר של בית המשפט במרס 2006.

פורסם לראשונה 29/11/2017 23:48

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים