שתף קטע נבחר

לוקה באספרגר תבע: לא רוצה את אבא כאפוטרופוס

לבן 31 מונו שני אפוטרופוסים – אביו ואישה נוספת – שיהיו אחראים לגופו ולכספו. הצעיר תבע לבטל את המינוי שלהם, ובקשתו התקבלה חלקית

בית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל לאחרונה באופן חלקי תביעה של גבר בן 31 הלוקה בתסמונת אספרגר, והורה לבטל האפוטרופסות שמונתה על גופו. עם זאת, השופטת רונית גורביץ סברה שיש לשמור עליו מפני הידרדרות כלכלית ולכן השאירה את האפוטרופסות על התנהלותו הכספית. "עלי לשקול האם בעניינו של התובע ונסיבותיו האישיות יש מקום להעדיף את חירותו, חופש הבחירה והאוטונומיה שלו על פני הצורך להגן עליו מניצול, מהזנחה ומנזק וכל זאת על רקע הסדרי האפוטרופסות החדשים", כתבה.

 

לפני כשנה וחצי מינתה השופטת באופן זמני שני אנשים כאפוטרופסיים לגופו ולרכושו – אביו ואישה נוספת. הצעיר הגיש תביעה לביטול המינוי שלהם ומנגד ביקשו הוריו למנותם כאפוטרופוסים, כלומר - להותיר את האב ולמנות את האם במקום האפוטרופא הנוכחית (ההורים גרושים שנים רבות, אך משתפים פעולה בטיפול בבן לאחר שהאם יצרה איתו קשר בתום שנים של נתק).

 

התובע התנגד למינוי אפוטרופוס בכלל ולמינויו של אביו בפרט. בהקשר זה הוא טען שאביו התעלל בו מאז שהיה קטן, וגם כיום יש להם יחסים מורכבים. לדבריו הוא מתנהל באופן עצמאי ותקין, מחפש עבודה, ונמצא בקשר מתמיד עם הגורמים המטפלים בו. הוא הוסיף שאביו ממדר אותו בענייני כספים, אך פסיכיאטר שבדק אותו הגיש חוות דעת שלפיה הוא נזקק לסיוע בקבלת החלטות כלכליות.

 

מנגד טען האב שהוא דואג לבנו לאורך שנים ומרכז את הטיפול בו, גם בתקופות בהן סירב בנו להיות איתו בקשר.

 

השופטת רונית גורביץ הזכירה שלאחרונה בוצע שינוי בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות (שייכנס לתוקף באפריל 2018), ולפיו ניתן יהיה למנות לחסויים "תומך החלטות" – כלי משפטי חדש בדמות אדם שילווה ויעזור לחסוי לקבל החלטות בעצמו, בשונה מאפוטרופוס המקבל החלטות במקום החסוי. עם זאת, על רקע חוות הדעת השונות בתיק, היא השתכנעה שלפי שעה נדרש אפוטרופוס שיקבל החלטות בענייניו הכלכליים של התובע.

 

בהקשר זה היא ציינה כי יש חשש שאם תבוטל האפוטרופסות בבת אחת, ירדו לטמיון ההישגיים של הבן אשר הושגו בעבודה קשה ומאומצת. לאחר ששמעה את התנגדותו הנחרצת של התובע להמשך מינויו של אביו, ועיינה בתסקירי גורמים סוציאליים, סברה השופטת גורביץ שאין מקום למינויים של הוריו כאפוטרופסיים.

 

במהלך הדיונים הסכים הבן למינויו אדם מסוים שאמין בעיניו לאפוטרופוס על רכושו (שמו של האיש לא צוין בפסק הדין), תוך שמירה על זכותו למינוי תומך החלטות בהמשך. לעניין זה השופטת הוסיפה כי ייתכן שמעז יצא מתוק, שכן ניתוק ההורים מההתנהלות הכלכלית של התובע, ישמור על הקשר החם שנוצר בין התובע לבין אמו לאחר שנים של נתק, ויסייע בבניית יחסי אמון עם אביו.

 

בנוגע לאפוטרופסות על גופו של התובע סברה השופטת שמאז החלטתה הקודמת הוכיח התובע התנהלות תקינה בענייניו האישיים והרפואיים.

 

בסיכומו של דבר היא הורתה על ביטול האפוטרופסות על גופו של התובע, ועל מינויו של אותו אדם כאפוטרופוס לעניינים רכושיים, תוך בחינה נוספת של מינוי "תומך החלטות" בתוך שנה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד משפחה שלומית ברנס (זערור)
  • ב"כ הנתבע 1 (היועמ"ש לממשלה): עו"ד שירי זרחיה-אלוני
  • ב"כ הנתבעים 2: עו"ד עדי סולומון-וייס
  • עו"ד יזהר מאירוב עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
רן רליף
עו"ד יזהר מאירוב
רן רליף
מומלצים