שתף קטע נבחר

ברגע האחרון ולאחר שיגור טיל המטרה: נעצר ניסוי חץ 3

הטיל שאמור להתמודד עם טיל ארוך טווח שנמצא בפיתוח איראני נותר על הקרקע: במערכת הביטחון עצרו ברגע האחרון את הניסוי המורכב בפלמחים, כיוון שטיל המטרה שכבר שוגר "לא התנהג כמצופה" וגרם לתקלת בטיחות. זה היה אמור להיות הניסוי בגובה הרב ביותר עד כה במערכת נשק ישראלית

 

מערכת חץ 3 של חיל האוויר (צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון) (צילום: מנהלת חומה במפא
מערכת חץ 3 של חיל האוויר(צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון)

הניסוי החשוב נעצר בדקה ה-90: במערכת הביטחון החליטו לעצור ברגע האחרון הבוקר (יום ב') ניסוי מורכב במערכת ההגנה האווירית חץ 3, כחלק מפיתוח הגרסה הבאה (בלוק) של מערכת הנשק, שאמורה ליירט טילים מטווחים של אלפי ק"מ, מחוץ לאטמוספירה.

 

טיל חץ 3 לא שוגר מבסיס פלמחים כמתוכנן ומערכת הנשק כלל לא הופעלה כיוון שטיל המטרה מסוג אנקור ששוגר לאטמוספירה לא התנהג כמצופה. זה היה אמור להיות הניסוי בגובה הרב ביותר שבוצע עד כה במערכת נשק ישראלית.

 

"המטרה לא עמדה בתנאי הבטיחות שהוגדרו מראש, ומהנדסי הפרויקט הכריזו על 'נו טסט'", אמרו במערכת הביטחון. "נבדוק כעת מדוע המטרה לא פעלה כפי שתוכנן, דבר שהיה מאפשר יירוט בטוח בגובה רב. ביירוט שכזה יש אפשרות של נפילת רסיסים, ולכן הבטיחות היא מעל לכול. הניסוי נעצר כי המשכו יכול היה לייצר בעיית בטיחות במרחב".

 

במערכת הביטחון בודקים את התנהגות טיל האנקור לאחר ששוגר ממטוס קרב של חיל האוויר. הטיל דימה מטרה בליסטית ארוכת טווח, שהיא בגדר איום עתידי על ישראל. במערכת הביטחון מעריכים כי הבחינה של ביטול הניסוי הבוקר תימשך כמה שבועות, ואז יוחלט על דרך ומועד ניסוי יירוט חדשים למערכת החץ 3, שגרסתו הנוכחית כבר נמסרה בתחילת השנה לחיל האוויר.

 

כדי להתכונן לניסוי חלו משעות הבוקר המוקדמות שינויים בנתיבי הטיסות במרכז הארץ. הטיסות היוצאות מישראל החלו את ההמראה לכיוון צפון במקביל לכביש 6 ובאזור השרון פנו מערבה לכיוון הים, והטיסות הנוחתות החלו את הנחיתה מצפון להרצליה עם איגוף מעל הרי השומרון עד לנחיתה בנתב"ג.

 

חץ 3 - ליירוט טילים תוצרת איראן

האיום העתידי שלו יועדה הגרסה הנוכחית של החץ הוא טיל ארוך טווח שנמצא כעת בפיתוח איראני. מערכת חץ 3 נועדה ליירט טילים בליסטיים ארוכי טווח, בעיקר מייצור איראני, שנושאים ראשי קרב, ובישראל חוששים כי בעתיד הם יישאו ראשים גרעיניים.

 

המערכת נמסרה לצה"ל בתחילת השנה, ובמשרד הביטחון ובתעשייה האווירית עמלו בחודשים האחרונים עם השותפים האמריקנים על שדרוג המערכת לגרסאות חדשות ומתקדמות יותר. זאת בעקבות האיומים העתידיים שמתפתחים ברפובליקה האיסלאמית.

 

עם קליטתה של המערכת בחיל האוויר הושלמה ההגנה בעלת ארבע השכבות על ישראל: חץ 3 מגינה על המעטפת העליונה מחוץ לאטמוספירה, חץ 2 חולשת על ההגנה בתוך האטמוספירה, "שרביט קסמים" מגינה על השכבה הבינונית שמאוימת מפני רקטות כבדות ומל"טים, ומערכת "כיפת ברזל" מגינה על השכבה הבינונית-נמוכה, במרחקים של 90-3 ק"מ. 

 

גם כיפת ברזל עוברת ללא הרף סדרות ניסויים להגדלת עקבת ההגנה שלה ולשיפור ההתמודדות עם מטחים כבדים של עשרות ומאות רקטות שמשוגרות בה בעת לכיוונים ולגבהים שונים. מלבד מערכות ההגנה פועלות גם סוללות הפטריוט הוותיקות, שעדיין מוכיחות את יעילותן בחיל האוויר, בעיקר נוכח האיומים של מטוסי אויב, דוגמת המל"טים שהתקרבו לרמת הגולן מכיוונה של סוריה.

 

במערכת הביטחון מסיימים בחודשים אלה את ההכשרה המבצעית לכיפת ברזל הימית, שתשלים את מערך ההגנה על אסדות קידוח הגז מפני ספינות טילים. שורת הניסויים למערכות ה"חץ" שילבו שיגור של טילי אנקור ששוגרו ממטוסי F-15 מכיוון הים התיכון. היירוט הגלוי של החץ נערך בחודש מרס השנה לאחר שסוללת חץ 2 יירטה טיל נ"מ סורי שנורה לעבר מטוסי חיל האוויר שתקפו בסוריה, ומחשש שהטיל יפגע בשטח ישראלי.

 

בועז לוי, סמנכ"ל התעשייה האווירית: "מייד עם שיגור המטרה הבנו שהמטרה לא מתנהגת כמו שרצינו בגלל ענייני בטיחות. מיירט החץ כלל לא נכנס לפעולה, והמערכת כלל לא באה לידי ביטוי. עצרנו את התהליך בשלב מוקדם, מדובר ב-'no test' קלאסי. לומדים את מה שקרה ברגעים אלו, ומייד כשנלמד נמשיך בתהליך ביצוע הניסוי. לא מדובר במשהו חריג אלא בנוהל רגיל בתהליכי ניסוי".


פורסם לראשונה 04/12/2017 10:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון
מערכת חץ 3
צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון
מומלצים