שתף קטע נבחר

יוזמה בשירות הלאומי-אזרחי: נציבות קבילות המתנדבים

בדומה לנעשה בצה"ל, גם ברשות השירות הלאומי רוצים להקים גוף שיטפל בתלונותיהם של אלפי המתנדבים – רובם נשים דתיות. הנוהל לפעילות הנציבות, גוף ניטרלי שראשו ימונה על ידי שר, כבר גובש. מנכ"ל הרשות שר-שלום ג'רבי: "פועלים לתת את כל הדרוש למען שירות נעים ויעיל"

רשות השירות הלאומי-אזרחי יוזמת הקמת מוסד נציבות קבילות המתנדבים, בדומה לנציב קבילות החיילים בצה"ל, וכבר גיבשה נוהל לפעילותו. המטרה היא שנציב הקבילות יהווה גוף ניטרלי שישמש את כלל המתנדבים, יטפל בתלונותיהם באופן בלתי אמצעי ולא יהיה כפוף לרשות השירות הלאומי-אזרחי.

 

בשירות הלאומי מתנדבים כיום כ-18 אלף צעירים וצעירות שקיבלו פטור מהצבא מטעמים שונים, או כאלה שלא נקראו לשירות צבאי כלל. מקרב אלפי המתנדבים, כ-90% הן נשים, ורובן דתיות. בחודשים האחרונים עלו טענות מצד מתנדבות ובוגרות השירות על ניצול, חוסר ארגון, הכשרה לא מספקת ותמיכה כלכלית, נפשית ורפואית לקויה. מנכ"ל הרשות, שר-שלום ג'רבי, אף נפגש לאחרונה לדיון בנושא עם נציב קבילות החיילים, האלוף (מיל') יצחק בריק.

 

כיום, יכולים המתנדבים לפנות במצבים של קושי או של בעיות בשירות לגופים שבהם הם מתנדבים, לרכזים האחראים עליהם או אל מחלקת פניות הציבור ברשות השירות הלאומי-אזרחי, שמשמשת את המתנדבים מכל העמותות לכל צורך שהוא. הרקע להקמת מוסד נציבות הקבילות הוא למעשה תלונות ובקשות של מתנדבים שסיפרו כי הם חוששים לפנות לרכזים שלהם או לאחראים עליהם במקום השירות.

מנכ"ל הרשות, שר-שלום ג'רבי (צילום: שלומי אמסלם) (צילום: שלומי אמסלם)
מנכ"ל הרשות, שר-שלום ג'רבי(צילום: שלומי אמסלם)
 

על פי טיוטת הנוהל המתגבש, כל אדם הרואה עצמו נפגע ממעשה שנעשה לגביו בזמן היותו מתנדב, גם אם כבר אינו בשירות, יהיה רשאי להגיש קבילה, וכן הוריו, בן או בת זוגו ואחיו. הנציב יביא את הקבילה לידיעת האדם שקובלים עליו ולידיעת מנהל הגוף שבו הוא עובד, ויהיה רשאי לדרוש מהם כי ישיבו עליה תוך תקופה סבירה שיקבע ולברר אותה בכל דרך חוקית שיראה לנכון.

 

אם הנציב ימצא שהקבילה מוצדקת, הוא רשאי להצביע על הצורך בתיקון הליקוי ועל הדרך לתיקונו, ומנהל הגוף שבו עובד האדם שקובלים עליו יודיע לנציב עד חודשיים לאחר מכן על הצעדים שננקטו. אם הבירור העלה חשד לעבירה פלילית, הנציב יודיע על כך ליועץ המשפטי לממשלה.

 

"הזמנתי את כל המתנדבים והבוגרים המעוניינים למפגש פתוח ברשות כדי לשמוע על בעיות שבהן נתקלו בשירותם ולחפש פתרונות לבעיות", כתב ג'רבי לשר הממונה על השירות הלאומי-אזרחי, אורי אריאל, בבקשה לתמיכה בנושא. "במהלך הפגישה, עלתה בקשה מבוגרות השירות להקים 'מוסד-על' לקבלת קבילות ותלונות ממתנדבים ומבוגרי השירות. זאת הן עבור המתנדבים עצמם, כדי שימצו את מכלול זכויותיהם, והן עבור המתנדבים הבאים אחריהם, שלא ייתקלו בבעיות שעמן הם התמודדו במקומות השירות שיימצאו בעייתיים בקבילות שיוגשו".

 

בטיוטת הנוהל נקבע כי הנציב ימונה לתקופה של חמש שנים על ידי השר האחראי על השירות הלאומי-אזרחי באישור המועצה הציבורית המייעצת ובהתייעצות עם ראש הרשות. בסוף התקופה יהיה השר רשאי למנות את הנציב לתקופת כהונה נוספת. בטיוטת הנוהל מודגש כי אין על הנציב מרות בענייני מילוי תפקידו.

 

מנכ"ל רשות השירות הלאומי-אזרחי ג'רבי, מסר ל-ynet: "הרשות שמה לה למטרה להיות אוזן קשבת לכלל המתנדבים, כך שיוכלו להתנדב בצורה משמעותית, איכותית וממצה תוך תחושת שייכות ומעורבות. בתמיכתו של השר אריאל אנחנו פועלים לשפר את הקשר עם המתנדבים ולתת להם את כל הדרוש בשביל שהשירות הלאומי יהיה נעים, יעיל ותורם, הן למדינה והן למתנדבים, כאשר הקמת מוסד נציבות קבילות המתנדבים הוא אחת הדרכים שאנו מקווים שיסייעו למתנדבים בשירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בנות שירות אלוט"ף פתח תקווה תשע"ד
מתנדבות בשירות הלאומי. ארכיון
צילום: בנות שירות אלוט"ף פתח תקווה תשע"ד
מומלצים