שתף קטע נבחר

קסם קולינרי: סיור טעים ברמלה

יהודים, מוסלמים ונוצרים יצרו ברמלה קסם קולינרי שאי אפשר למצוא באף עיר אחרת במרכז הארץ: סנדוויץ' טוניסאי, חומוס מהסרטים, קובה עיראקית, חאצ'פורי נדיר ועוד - יצאנו לסיור קולינרי ברמלה

 

 

את השוק ברמלה כמעט אין מי שלא מכיר, אבל גם מלבדו יש ברמלה קסם עדתי שנהפך לרב שיח קולינרי משגע. רמלה היא עיר במרכז הארץ שמורכבת מיהודים עולי מרוקו, עיראק ותוניס, ערבים נוצרים וערבים מוסלמים, ובשנים האחרונות גם מעליות מבוכרה, גיאורגיה ורוסיה.

 

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

 

קובה במיה אצל נאג'י (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קובה במיה אצל נאג'י(צילום: ירון ברנר)
כל הערבובייה הזאת, יחד עם אווירת השוק הסוחפת, מולידה את ה"מעורב" הכי טעים שאכלתם - תבשילים לצד בשר "על האש", מאפים ובורקס, שכל עדה מכינה אותו קצת אחרת - והכל בתוך אווירה חמה ומחבקת.

תאכלו חומוס אצל חליל עד שהקבב יהיה מוכן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
תאכלו חומוס אצל חליל עד שהקבב יהיה מוכן(צילום: ירון ברנר)
את הסיור בשוק כדאי לפתוח מוקדם בבוקר אצל חיים בוקובזה, שם במקום קפה תקבלו סנדוויץ' טוניסאי מעולה. את הפסקת העשר אנחנו ממליצים לכם לאכול בבורקס של "באבא חיים", צהריים בסגנון עיראקי אצל נאג'י, ואז תצאו מהשוק ותחלקו את זמנכם אצל כל השאר.

 

כדאי להגיע לשוק בימי רביעי, כי אז מתקיים שוק פשפשים מדליק בסמוך לשוק האוכל, וגם אם בסוף לא תקנו שום דבר - עצם החוויה שם שווה את הכל.

 

חיים בוקובזה ובניו

הדוכן הקטן הוקם לפני כארבעה עשורים על ידי חנון בוקובזה שעלה מתוניס, ופתח בפאתי השוק את הסנדוויצ'יה המדהימה הזו. ב-36 השנים האחרונות ממשיכים את דרכו הבן חיים ונכדיו. חיים מגיש סנדוויץ' תוניסאי טעים טעים עם רוטב לימונים ממכר, ממרח פלפלים חריף וממרח פלפלים לא חריף.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
יש בסנדוויץ' גם תפוח אדמה, ביצה קשה, אנשובי וצלפים ולאמיצים. כל הטוב הזה מאוחסן בבגט או ברבע לחם, שנחתך בצורה מדעית ממש.

אסתר המלכה 3 שוק רמלה, 08-9243690, ראשון, שני, רביעי וחמישי 18:00-7:00, שלישי ושישי 15:00-7:00, כשר

 

באבא חיים – בורקס טורקי אורגינל

דוכן הפועל כבר 31 שנים. באבא חיים, עולה חדש מטורקיה, היה זה שייסד אותו, ועד היום הוא בין הבודדים בארץ שמכינים את הבצק המדהים הזה על בסיס שמן ולא מרגרינה. והכל בנוסח טורקי ונאפה במקום, כמובן. יש שם בורקס במילוי תרד, גבינה, תפוח אדמה, תרד עם גבינה, ומומלץ ללוות אותו עם ביצים קשות ומיץ לימון תוצרת עצמית או איירן טורקי אורגינל.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
אפשר לקנות במקום גם בורקס קפוא וג'חנון בשביל להכין בבית. לקינוח תוכלו להזמין מלבי טורקי, שגם הוא אורגינל, כמובן. 

ז'בוטינסקי 3 שוק רמלה, 08-9255911, ראשון-חמישי 19:00-6:00, שישי 16:00-6:00, כשר

 

אצל נאג'י

באחת הסימטאות של השוק, כזאת שרק מדריך תיירים מוסמך או בן המקום יודעים למצוא, נפתחת דלת ברזל ומתגלה עולם חדש: את המקום, שקיים כבר 48 שנים, הקים קאבי פיטו שעלה מעיראק והחליט לבשל אוכל עיראקי לאנשים בסביבה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
כיום, ממשיכים את דרכו של קאבי פיטו מרים אחותו והנכד עדי, עם אותם המתכונים וללא כל שינוי. מנת הדגל שם היא הקבב העיראקי המושלם, מבחר שיפודים על האש כולל חלקי פנים, ותבשילים כמו קובה במיה, קובה סלק וקובה בורגול, תפוחי אדמה עם קציצות בשר, שעועית לבנה ואורז, ובימי רביעי - מעיים ממולאים. כל התוספות הן סלטים מהשוק הסמוך.

ז'בוטינסקי 9 שוק רמלה (בסמטה), 054-4215886, ראשון-חמישי 18:00-8:00, כשר ללא תעודה

 

חליל

מאחת מהסמטאות בשוק, שנראית יותר כמו סמטה באתונה, בקפריסין או באיסטנבול, מגיעים לרחוב שבו נמצאת המסעדה. חליל אלבלה הקים את המקום בשנת 1974, ועד היום המסעדה מתמחה בכל סוגי החומוס - ממסבחה ומחלוטה ועד פול ומשאוושה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אפשר למצוא שם גם קבב מעולה על גריל פחמים, חלקי פנים, מג'דרה, סלטים טריים ובימי שבת מגישים גם תפוח אדמה ממולא וקישואים ממולאים. זה המקום לחומוס ברמלה.

קהילת דטרויט 6 רמלה, 08-9222284, ראשון-שבת 17:00-6:30, לא כשר

 

חצ'אפורי

המקום הוקם לפני כשנתיים על ידי ממוקה פטרו וחמותו ננולי. כבר מגיל תשע ננולי הכינה מעדנים גיאורגיים, אותם למדה מאמה ומסבתה, והחליטה לפתוח ברמלה את מה שידעה לעשות הכי טוב לפני שעלתה לארץ.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
היא מכינה בצק עלים על בסיס שמן ולא מרגרינה, ובצקים על בסיס מים מהם היא מייצרת בעבודת יד אומנותית מאפים מסורתיים כמו חאצ'פורי ממולא גבינה, תפוח אדמה או לוביה, תרד או תרד עם גבינה גרוזינית; אצ'רולי – סירות מבצק עם ביצה וגבינה גרוזינית מלמעלה, שבשביל לאכול את זה צריך מדריך גיאורגי שיערבב את הביצה והגבינה יחד במזלג; אימרולי, שנראה כמו פיצה אבל ממש לא דומה בטעם – מעין פיתה גיאורגית ממולאת בגבינה גרוזינית, ומעל גבינת סולונגולי (מעין מוצרלה גרוזינית) מגורדת.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אפשר לאכול במקום את המאפים חמים או לקחת הביתה, ממש כמו שיוצאי העדה קונים את המאפים לאירועים כמו בריתות וחתונות, ואפילו לאבל.

שמחה הולצברג 16 (בניין פנורמה), 08-6767177, ראשון-חמישי 22:00-9:00, שישי 15:00-9:00, כשר (בד"צ בית יוסף)

 

מסעדת ירושלים

הוקמה לפני 25 שנים על ידי ברוך מרדכי, עולה חדש מבוכרה, שרצה לענג את תושבי רמלה והסביבה ואת יוצאי העדה הבוכרית במטעמים האופיינים לעדה. הוא בנה ממלכה בצביון ירושלמי, שם הוא מגיש עד היום אוכל בוכרי כמו אושפלו, באחש, שיפודים בוכרים, מאנטו (מאפים ממולאים), מאפים מאודים, סמבוסק בשר, תרנגול טאבקה, מרק דושפרא עם כיסונים, מרק איטריות, מרק שורפה עם בשר כבש, ודגי קרפיון מטוגנים בסגנון בוכרי עם רוטב שום, לימון וכוסברה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

ליד המסעדה יש מאפייה בוכרית שמייצרת את הלחם הבוכרי בטאבון מיוחד שנקרא ליפיושקה, וכמובן את הטוקי – אותו קרקר בוכרי עם זרעוני קימל. אפשר לרכוש במקום גם כלי בישול אותנטי על גחלים שמיובא מבוכרה.

דוד רזיאל 18 רמלה, 08-9213689, ראשון-חמישי 23:00-9:30, שישי 14:00-9:00, מוצ"ש-23:00, כשר

 

דרור פילץ, מנחה סדנאות לעישון בשר וסדנאות גריל ועורך סיורים קולינריים בארץ

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הסודות של רמלה. "חצ'אפורי"
צילום: ירון ברנר
מומלצים