שתף קטע נבחר

מהאישה עד לנהג: כל מקורבי ביטן שבחקירה

על חגית ביטן נאסר לדבר עם בעלה, הנהג והעוזר הפרלמנטרי נחשב ל"איש סודו" של הח"כ, פעיל הליכוד וסגן ראש העיר כופרים במיוחס להם - ושמה של המקורבת הצעירה שחשודה טרם הותר לפרסום. רשימת המקורבים החשודים

האישה, הנהג, פעיל הליכוד, המקורבת הצעירה - והם לא היחידים. אתמול (ג') הותרו לפרסום שמות חשודים נוספים בפרשת השחיתות בראשון לציון, והחוט המקשר בין רבים מהם הוא הקשר ליו"ר הקואליציה, האיש החזק בכנסת עד יום ראשון - דוד ביטן. חבר הכנסת מהליכוד חשוד בשוחד, במרמה, הפרת אמונים והלבנת הון - ואיתו נחקרו גם רבים המקורבים אליו.

 

 

ביטן שימש במשך 28 שנה כחבר מועצה בראשון לציון, ולפני שנתיים נכנס לכנסת. אבל חקירתו קטעה את הזינוק שלו לצמרת. "מרבית מה שיש לנו בפרשה עוד לא נחשף", אמר אתמול בדיון הארכות המעצר נציג המשטרה. מרבית שמות מקורביו שנחקרו פורסמו, אך שמה של אחת מהמקורבים - צעירה ששוחררה לאחר חקירתה - עדיין אסור בפרסום. זו, לפיכך, הרשימה המלאה של מקורבי ביטן החשודים נכון לעכשיו - והיא עשויה להתעבות ולהתארך בימים הקרובים.

 

האישה

אתמול הותר לפרסם כי חגית ביטן, רעייתו של חבר הכנסת, נחקרה ביומיים האחרונים במשרדי להב 433 ונשלחה למעצר בית בבית אחותה עד ליום חמישי. נאסר עליה לשוחח עם בעלה מחשש לתיאום גרסאות. חוקרי המשטרה הציגו לביטן תדפיסי חשבון מהתקופה שבה על פי החשד פעל בעלה לכיסוי חובותיו לשוק האפור, שהוערכו במיליונים. בתדפיסים הופיעו הפקדות של כ-2 מיליון שקלים שהופיעו בתאריכים שונים לפני כ-8-7 שנים.

דוד ביטן ואשתו חגית (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דוד ביטן ואשתו חגית(צילום: מוטי קמחי)
 

ביטן הכחישה את הגרסאות שהטיחו בה החוקרים ואמרה כי "מי שניהל את החשבון זה בעלי והוא העביר את הכספים. לי אין מושג מה קרה בחשבון". היא האשימה את החוקרים והוסיפה: "אתם סתם מכפישים את בעלי. כבר נחקרנו בעבר והתיק נסגר". החוקרים התעקשו שהתדפיסים אותנטיים והציעו לה לבדוק אותם בעצמה.

 

באמצעות עורך דינו פנה דוד ביטן לבית משפט ודרש להסיר את אחת ההגבלות שהוטלו עליו - איסור להתראיין לכלי התקשורת. "מכפישים אותי ואת אשתי. עומד חסר אונים מול שצף ההדלפות שמקורן ביחידה החוקרת", כתב. "כאיש ציבור אני נמנע מלנקוט בטקטיקה הבזויה כפי שעושים אחרים בלהעביר תגובותיי בצינור המכונה 'הדלפה'".

  

הנהג 

מקורב נוסף לביטן שחשוד בפרשת השחיתות הוא נהגו, שאול הכנעני. אתמול בערב הוארך מעצרו של הכנעני בבית משפט השלום בראשון לציון ביומיים. הכנעני, שציין כי הוא גם משמש כעוזרו הפרלמנטרי של ביטן, חשוד בסיוע לשוחד. במשטרה אמרו כי הוא "שוחה עד צוואר בעסקי מעסיקו, מעורב במעשיו באופן אישי ואיש סודו".

נהגו האישי של ביטן. שאול הכנעני (צילום: מתן טורקיה) (צילום: מתן טורקיה)
נהגו האישי של ביטן. שאול הכנעני(צילום: מתן טורקיה)

נציג המשטרה אמר כי "אין מדובר בעוזר פרלמנטרי במובן הקלאסי, אלא הנהג. אצטט מדברי החשוד בחקירה - 'בעניין של הכנסת אני כמעט לא מתעסק. לשאלתך, אני גם נהג'. האמירה בהיותו עוזר שקיבל תלוש מהכנסת עדיין לא הופכת אותו כזכאי להגנה על שמו הטוב יותר מאחרים". החשוד, שהיה בעבר פעיל פוליטי, טען מנגד: "אני העוזר הפרלמנטרי שלו. אני עושה פוליטיקה". במשטרה ציינו כי תפסו את הסלולרי של הכנעני.

 

המקורב

חשוד אחר שנעצר ומקורב לביטן הוא איש העסקים משה יוסף, שחשוד במתן שוחד לאישי ציבור. יוסף, שנחשב למעורב מרכזי, חשוד בשוחד ומעצרו הוארך ב-12 יום. הוא נעצר ביום ראשון, עם התפוצצות הפרשה ומעצרם של קרוב ל-20 איש, בהם אישי ציבור ובני משפחת הפשע ג'רושי.

 

עורכי דינו גיל דחוח וגלית רוטנברג מסרו בתגובה: "מרשנו נקלע שלא בטובתו למאבק כוחות בין רשויות האכיפה לאישי ציבור שהיו אמורים להכריע בחוק ההמלצות, בניגוד לאינטרס של רשויות האכיפה. מרשנו משתף פעולה באופן מלא למרות שעד עתה בחרו החוקרים לא לעמת אותו עם הראיות נגדו וגם לא עם מרבית החשדות הנטענים. אנחנו מאמינים שכשתתפזר העננה והאינטרסים החיצונים לפרשה הזו ינוטרלו, הפרשה הזו תיראה שונה לחלוטין והציבור יידע את המציאות לאשורה".

   

הבוס בעירייה

פרט לביטן, המוכר והבכיר ביותר מבין הנחקרים הוא ראש העיר ראשון לציון, דב צור. ביטן היה סגנו של צור בעת שזה נבחר לראש העיר לפני שמונה שנים. צור, שמעצרו הוארך עד היום (ד'), חשוד בפרשת אולמי LAGO ונטען כי אפשר מכירת קרקע ליזם שהוא מקורב אליו.

ביטן עם ראש העיר ראשל"צ דב צור (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
ביטן עם ראש העיר ראשל"צ דב צור(צילום: קובי קואנקס)

חשד החוקרים הוא שהקרקע שעליה נבנה האולם נקנתה במחיר זול יותר וצור, שלא השתתף בישיבות בשל ניגוד עניינים, תמך מאחורי הקלעים במכירת הקרקע ליזם שהוא חברו של ראש העיר. קודמו של צור בתפקיד, ראש העיר המיתולוגי של ראשון לציון מאיר ניצן, אמר עליו באולפן ynet: "הוא וביטן נפגשו עם קבלנים, אני יכול לדמיין מה היה שם".

 

רואה החשבון

צור אינו היחיד מעיריית ראשון לציון שנשלח למעצר בפרשה 1803. יחד איתו נעצר גם המשנה שלו בעירייה, אייל מושיוב, ושלשום הותר לפרסום כי סגן ראש עיריית ראשון לציון יוסי חממי נעצר אף הוא בפרשה. חממי, חבר סיעת הליכוד שצולם לא פעם עם ביטן, חשוד במרמה והפרת אמונים בפרשת השחיתות.

יוסי חממי ודוד ביטן (מתוך דף הפייסבוק של דוד ביטן) (מתוך דף הפייסבוק של דוד ביטן)
יוסי חממי ודוד ביטן(מתוך דף הפייסבוק של דוד ביטן)

חממי הוא רואה חשבון במקצועו. עורך דינו, אורי בר-עוז, מסר בתגובה: "מרשי מחכיש את כל העבירות המיוחסות לו. הוא מעולם לא פעל בניגוד עניינים ובכל ישיבה בה היה חשש כזה הוא יצא מן הישיבה. הוא כופר חד משמעית במיוחס לו".

 

פעיל הליכוד

מקורב אחר לביטן שחשוד בשוחד הוא שפי ששון, פעיל ליכוד מרכזי בראשון לציון. גורמים אמרו ל"כלכליסט" בחודש שעבר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו נוהג לבקר בביתו של ששון והשניים אף צולמו יחדיו. ששון נחשב לאחד מאנשי העסקים המוכרים בראשון לציון ובבעלותו כמה תחנות דלק ונכסי נדל"ן.

 

פרקליטיו של ששון, עו"ד זיוה אגמי כהן ועו"ד קובי סבג, מסרו: "מדובר באדם נורמטיבי ללא עבר פלילי. זה שהוא מכיר את ביטן ועוד אנשים נוספים בעיר לא הופך אותו לעבריין. אנו מעריכים שככל שתתקדם החקירה החשדות יופרכו. הוא משתף פעולה עם החוקרים".

 

עדכון: בדצמבר 2020 נודע ל-ynet כי התיק נגד ששון נסגר מחוסר אשמה.

 

בשנים האחרונות פרסם מבקר המדינה שורה של דו"חות הנוגעים לראשון לציון. בין היתר פרסם דו"חות על חריגות בנייה, ליקויים בהעסקת יועצים וכן ליקויים בתפקוד העירייה בעסקי כריית חול בעיר. דו"ח שפרסם המבקר ב-2016 שעסק בסוגיית כריית חול העלה כי בשנים 2007-2014 פעלה בתחומה חברה קבלנית לפינוי עודפי עפר, שקיבלה מדי פעם בפעם היתרי בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה וכן הרשאות מרשות המקרקעין לביצוע עבודות במתחם. כבר מתחילת העבודות התברר לעירייה כי החברה כורה חול במתחם ובקרבתו שלא כדין. העירייה לא בדקה לפני חידוש ההרשאות לחברה את כמויות עודפי העפר שיש לפנות כצעד ראשון וחיוני, ולא בדקה את סבירות הכמויות שבהן נקבה החברה בבקשותיה להאריך את ההרשאות, זאת על אף שבפועל לא היה עוד צורך בפינוי עודפי העפר מהמתחם ולא היה צידוק להישארותה של החברה בו. אף על פי כן אפשרו הרשות למקרקעי ישראל והעירייה לחברה לפעול במתחם עוד כשנתיים וחצי.

 

הדו"ח מצביע על התנהלות תמוהה של העירייה, שעצרה את העבודות במתחם חמש פעמים ותבעה את החברה בגלל כריית חול שלא כדין ובגין עברות על חוק התכנון והבניה, אך בד בבד אפשרה לחברה לעבוד במתחם גם לאחר שהיתר הבנייה שנתנה לה פקע באמצע שנת 2013.


פורסם לראשונה 05/12/2017 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים