שתף קטע נבחר

ממזרח עד מערב: כך הגיב העולם להכרזת טראמפ

מההכרה הצ'כית בירושלים המערבית כבירת ישראל, דרך "הימים האפלים" של האיחוד האירופי ועד לאיומי חמאס כי "שערי הגיהינום" נפתחו. כך הגיבו מסביב לעולם להכרזת טראמפ שארה"ב מכירה בירושלים כבירת ישראל

 

 

צ'כיה

כמה שעות לאחר הכרזתו של טראמפ כי ארה"ב מכירה בירושלים כבירת ישראל פרסם משרד החוץ הצ'כי הודעה שלפיה הרפובליקה מכירה בירושלים המערבית כבירת ישראל.

 

נשיא צ'כיה, מילוש זמאן, אמר אמש (ה') כי "הדבר משמח אותי מאוד. בביקורי בישראל לפני ארבע שנים אמרתי כי אני תומך בהעברת השגרירות הצ'כית לירושלים. אולי נלך בעקבותיה של ארצות הברית במוקדם או במאוחר". הוא הוסיף כי "לכל מדינה הזכות להחליט איזו עיר תשמש כבירה".

 

שגרירות צ'כיה בתל אביב. "מכירים בירושלים בגבולות 1967 כבירת ישראל" ()
שגרירות צ'כיה בתל אביב. "מכירים בירושלים בגבולות 1967 כבירת ישראל"

"כיום, לפני חתימת הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים, הרפובליקה הצ'כית מכירה בירושלים שבגבולות 1967 כבירה למעשה של ישראל", נכתב בהודעה בצ'כיה. "המשרד יוכל להתחיל לשקול את העברת השגרירות מתל אביב לירושלים רק על בסיס תוצאות משא ומתן עם שותפים מרכזיים באזור ובעולם".

 

האיחוד האירופי

כשעה וחצי לאחר ההכרזה הוציא האיחוד האירופי הודעה שלפיה מדינות האיחוד מודאגות מאוד מהכרזת טראמפ ומהשלכותיה על הסיכוי לשלום. שרת החוץ של האיחוד, פדריקה מוגריני, אמרה בצהריים שלמחרת ההכרזה כי "היא עלולה להביא אותנו לימים אפלים עוד יותר".

מוגריני ואבו מאזן. "עלולה להביא אותנו לימים אפלים עוד יותר" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מוגריני ואבו מאזן. "עלולה להביא אותנו לימים אפלים עוד יותר"(צילום: EPA)

 

האו"ם ומועצת הביטחון

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הגיב גם הוא להכרזה: "תמיד יצאתי נגד כל מעשה חד צדדי שיסכן את מאמצי השלום. ירושלים היא סוגיה להסדר הקבע שצריכה להיפתר בין שני הצדדים על בסיס החלטות מועצת הביטחון ותוך לקיחה בחשבון של החששות הלגיטימיים של שני הצדדים".

 

מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס היום לדיון חירום בעקבות הכרזתו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. כחצי מחברות המועצה ביקשו לכנס דיון חירום בנושא. במקביל דווח כי הפלסטינים הגישו תלונה למועצת הביטחון נגד טראמפ בעקבות ההכרזה.

מועצת הביטחון של האו"ם. תתכנס היום לדון בהכרזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם. תתכנס היום לדון בהכרזה(צילום: AFP)

 

צרפת

הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון היה בין הראשונים להגיב להכרזתו של טראמפ, אמר שהיא מאכזבת והבהיר כי צרפת אינה תומכת בה. לדבריו, מעמדה של ירושלים צריך להיקבע במשא ומתן.

 

מקסיקו וקנדה

בתגובה להודעתו של הנשיא האמריקני טראמפ כי הוא הורה למחלקת המדינה האמריקנית להתחיל בהכנות להעברת השגרירות לירושלים, הודיע משרד החוץ של מקסיקו כי השגרירות המקסיקנית תישאר בתל אביב. משרד החוץ הקנדי פרסם הודעה שבה נכתב כי המחלוקת על מעמדה של ירושלים תיפתר רק במסגרת הפתרון הכולל למחלוקת הישראלית-פלסטינית.

השגרירות המקסיקנית בישראל. תישאר בתל אביב ()
השגרירות המקסיקנית בישראל. תישאר בתל אביב

 

בריטניה

שעתיים לאחר ההכרזה של טראמפ הגיעה התגובה הבריטית. "אנו לא מסכימים עם ההחלטה של ארה"ב להעביר את השגרירות שלה לירושלים ולהכיר בירושלים כבירת ישראל לפני הסכם הקבע", אמר הדובר של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. "אנו מאמינים שזה לא מועיל מבחינת הסיכויים לשלום".

 

גרמניה

הקנצלרית הגרמנית אנגלה מרקל אמרה כי גרמניה לא תומכת בעמדת ארה"ב שמכירה בירושלים כבירת ישראל. היא הוסיפה שמעמדה של ירושלים ייקבע במהלך משא ומתן במסגרת פתרון שתי המדינות.

 

רוסיה

משרד החוץ הרוסי הזהיר שההכרזה של הנשיא האמריקני עלולה להוביל להסלמה בסכסוך הישראלי-פלסטיני וקראו לכל הצדדים לנהוג באיפוק. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחח בנושא עם עימתו הטורקי והשניים סיכמו כי אין לאפשר הסלמה נוספת במזרח התיכון וכי הדגש צריך להיות על מציאת פשרות, כולל במעמדה של ירושלים.

 

 

אבו מאזן

נשיא הרשות הפלסטינית נשא נאום מיוחד לאחר ההכרזה של טראמפ שבו אמר: "החלטת טראמפ תוביל למלחמות שלא יהיה להן סוף. הצעדים המגונים האלה למעשה ממוטטים את כל המאמצים של תהליך השלום. ארה"ב למעשה הודיעה על נסיגתה מתפקידה כנותנת חסות למשא ומתן".

 

 

ירדן

עבדאללה מלך ירדן נפגש אתמול עם אבו מאזן בעקבות ההכרזה האמריקנית. המלך הדגיש את הצורך להגביר את המאמצים הערביים והאסלאמיים כדי להגן על זכויותיהם של הפלסטינים, הערבים והמוסלמים בעיר. בנוסף הוא קרא להסתמך על ההתנגדות הבינלאומית להכרזה שתמנע צעדים חד-צדדיים נוספים.

המלך עבדאללה ואבו מאזן נפגשים לאחר ההכרזה ()
המלך עבדאללה ואבו מאזן נפגשים לאחר ההכרזה

 

סוריה ולבנון

לשכת הנשיא הסורי בשאר אסד פרסמה הודעת גינוי בעקבות הכרזתו של טראמפ: "העתיד של ירושלים לא ייקבע על ידי מדינה או נשיא, אלא על ידי ההיסטוריה, הרצון והנחישות של אלו שנאמנים לסוגיה הפלסטינית, שתישאר חיה במצפון האומה הערבית עד להקמת המדינה הפלסטינית שבירתה ירושלים". נשיא לבנון, מישל עון, גינה גם הוא ואמר כי ההכרזה "מאיימת על תהליך השלום ועל היציבות באזור".

 

טורקיה

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר כי ההכרה של הנשיא האמריקני בירושלים כבירת ישראל "דורסת את החוק הבינלאומי". מאות הפגינו לאחר ההכרזה מול הקונסוליה האמריקנית באיסטנבול.

הפגנות באיסטנבול נגד החלטת טראמפ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנות באיסטנבול נגד החלטת טראמפ(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

חיזבאללה

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה נשא נאום מיוחד בתגובה להכרה האמריקנית: "אנחנו מרגישים שאנחנו עומדים מול הצהרת בלפור 2. האויב הישראלי ומנהיגיו לא מכבדים החלטות בינלאומית, זה מוכח. הם לא מכבדים הסכמים בינלאומיים, אפילו הסכמים שהם חתמו עליהם". נסראללה קרא למדינות ערב ולמדינות האסלאמיות לזמן את השגרירים האמריקנים ולמחות באופן רשמי על ההחלטה.

נסראללה. "הצהרת בלפור 2" ()
נסראללה. "הצהרת בלפור 2"

 

קטאר ואיחוד האמירויות

שר החוץ של קטאר אמר על הכרזת טראמפ כי היא "הסלמה מסוכנת וגזר דין מוות לכל מי שרוצה שלום". איחוד האמירויות הערביות גינתה גם היא את החלטת הנשיא האמריקני: "מביעים דאגה עמוקה מהשלכות ההחלטה על יציבות האזור, בעקבות ערעור רגשות המוסלמים והערבים בשל מעמדה של ירושלים עבורם".

 

מצרים

משרד החינוך במצרים הורה לבתי הספר להקדיש את השעה הראשונה לדיונים בנושא ההכרזה בירושלים כבירת מדינת ישראל. מאות השתתפו בהפגנות שנערכו ברחבי המדינה. בקהיר אמרו שההכרזה האמריקנית לא תשנה את ההגדרה של ירושלים מבחינת מצרים.

 

 

 

עיראק, מרוקו ומלזיה

ממשלת עיראק קראה לארצות הברית לחזור בה מההכרזה כי היא מכירה בירושלים כבירת ישראל. במרוקו זימנו לשיחה את מיופה הכוח בשגרירות האמריקנית ברבאט בעקבות ההכרזה. ראש ממשלת מלזיה, נאג'יב רזאק, קרא למוסלמים בכל העולם להתנגד להכרה בירושלים כבירת ישראל: "טראמפ הפך את המדיניות האמריקנית בעשורים האחרונים. כל המוסלמים צריכים להשמיע את קולם ולהבהיר את התנגדותם להכרה בירושלים כבירתה הנצחית של ישראל".

 

סעודיה

סעודיה הודיעה שקיבלה את הכרזתו של הנשיא האמריקני בצער וכי היא מקווה שהממשל יבטל את ההכרה בירושלים בהתאם לדרישה הבינלאומית. בית הדין המלכותי בריאד הזהיר מפני ההשלכות של העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ומסר כי ההחלטה משקפת את האפליה האמריקנית כלפי העם הפלסטיני.

 

 

חמאס

ארגון חמאס הגיב מיד לאחר ההכרזה ואמר כי היא פתחה את "שערי הגיהינום". יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, קרא לאינתיפאדה נגד ישראל. "ההחלטה האמריקנית היא הכרזת מלחמה. ירושלים נחטפת ונגזלת מהמרחב הערבי והאסלאמי שלה. נפעל להצית אינתיפאדה נגד האויב הציוני", אמר הנייה. הוא הבהיר כי כל אנשי תנועת החמאס וזרועותיה הצבאיות הונחו להיות בכוננות מלאה לקראת קבלת פקודות נוספות שמטרתן להיאבק ב"סכנה האסטרטגית". הוא הוסיף וקרא ל"יום זעם" היום וטען: "טראמפ יתחרט על ההחלטה הזו".

 

איראן

במשרד החוץ של טהרן אמרו כי "הצעד יסית את המוסלמים, יצית אינתיפאדה חדשה ויעודד קיצוניות ואלימות – שהאחריות עליהן תהיה על ארה"ב והמשטר הציוני". דובר הצבא האיראני אמר: "הכובשים הישראלים לא ייהנו מיציבות אף פעם. הברירות היחידות של הכיבוש הן לנטוש את השטחים או חורבן".

 

הרשות הפלסטינית

מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת אמר בראיון לאולפן ynet: "נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, פסל את עצמו ואת מדינתו מלקחת חלק בתהליך השלום. לא יכולה להיות מדינה פלסטינית בלי ירושלים כבירתה. ירושלים היא ליבה ונשמתה של הפלסטינים".

 

הג'יהאד האסלאמי

סגן מנהיג ארגון הג'יהאד האסלאמי גינה את הצעד האמריקני: "החלטת ארה"ב היא הכרזת מלחמה. מדובר ביום אבל לאומה ועלינו לפעול נגד היהירות האמריקנית. עלינו לסמוך רק על אחדותנו".


פורסם לראשונה 07/12/2017 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דגלי ארה"ב וישראל על רקע חומות העיר העתיקה בירושלים
צילום: AFP
מומלצים