שתף קטע נבחר

בית דין בישראל: לגרש את האריתריאים בחזרה לארצם

דיין בבית הדין לעררים בירושלים דן בערעור של אזרח אריתריאה שלא העניקו לו מעמד פליט. "סבל רב נגרם לתושבי ישראל הגרים בסמיכות למסתננים. אין מנוס מגירושם ישירות למדינת מוצאם, שאם לא כן, ראוי להעניק להם מעמד קבוע בישראל"

הפגנה נגד הגירוש של אריתראים בגינת לוינסקי בתל אביב (צילום: עמית הובר)
הפגנה של אריתראים נגד הגירוש מישראל(צילום: עמית הובר)

"הנני ממליץ לרשויות בישראל האמונות על הטיפול בהגירה והסתננות לבטל את 'מדיניות אי ההרחקה' הנוהגת כיום בעניין המסתננים מאריתריאה, ותחת זאת להורות על הרחקתם הישירה לאריתריאה, בשל הסבל הרב שנגרם מזה שנים לתושבי ישראל הגרים בסמיכות למסתננים". בית הדין לעררים בירושלים, שדן בסוגיות של הסדרת מעמד ושהייה בישראל, המליץ אתמול (ג') למדינה, בפסק דין חריג ויוצא דופן בחריפותו, לגרש את מבקשי המקלט מאריתריאה בחזרה לארצם "ללא קשר לעמדתם הפוליטית כתומכי או מתנגדי המשטר".

 

לפסק הדין המלא - לחצו כאן

 

פסק הדין של הדיין מנחם פשיטיצקי ניתן במהלך ערעורו של אזרח אריתריאה בן 44 על החלטת רשות האוכלוסין וההגירה שלא להעניק לו מעמד פליט. המערער הסתנן לישראל בשנת 2009 לאחר שערק משירות צבאי באריתריאה וביקש להכיר בו כפליט שנרדף על ידי השלטונות בארצו. רשות ההגירה דחתה את בקשתו לפני כשנה, בנימוק כי "עריקה או השתמטות משירות צבאי, כשלעצמן, אינן מבססות עילה לרדיפה פוליטית ועל כן אינן מהוות עילה להכרה כ'פליט'".

 


הפגנה נגד הגירוש של אריתראים בגינת לוינסקי בתל אביב (צילום: עמית הובר)
הדיין קבע שיש להחזרים לארצם ללא קשר לעמדתם הפוליטית(צילום: עמית הובר)

הפגנה נגד הגירוש של אריתראים בגינת לוינסקי בתל אביב (צילום: עמית הובר)
(צילום: עמית הובר)
 הדיין פשיטיצקי נימק את המלצתו ב"פשיעה המשתוללת ברחובות הערים מצדם של המסתננים ואוזלת ידה של המערכת המשפטית בכל הנוגע להעמדתם לדין פלילי". לדבריו, "הפתרונות שנוסו עד כה ('מתקן חולות', מדינה שלישית, חוק הפיקדון ומתווה האו"ם) לא צלחו". הדיין אמר כי "אין בדעתי לעסוק במסתננים מסודן במסגרת פסק דין זה".

 

פשיטיצקי הוסיף כי "מסקנה זו מתחזקת לאור שינוי נסיבות פוליטי/אזורי (הסכם השלום בין אתיופיה לאריתריאה שנחתם בחודש 7/18), הגבלת השירות הלאומי באריתריאה ל-18 חודשים ופסיקת בית המשפט הפדרלי בשוויץ (שניתנה ביום 10.7.18), הקובעת כי אין מניעה להרחיק מסתננים לאריתריאה". לדבריו, לנוכח "הדיווחים שהתקבלו אודות הסכם השלום שנחתם ביטול חובת השירות - נפתחה הדלת ובשלה השעה לשינוי מדיניותה של ממשלת ישראל שלא להרחיק מסתננים מאריתריאה ותחת זאת יש להורות על הרחקת האריתריאים למדינתם, ככל שבקשת המקלט שהגישו, נבחנה פרטנית ונדחתה".

 

הדיין קבע לגופו של עניין, כי מבקש המקלט שהגיש את הערעור לא הביא ראיות לכך שמתקיימת בו באופן אישי אחת מעילות אמנת הפליטים המוכרות ודחה את ערעורו. עם זאת, רשות האוכלוסין וההגירה הדגישה כי הוא ימשיך ליהנות מההגנה הקבוצתית הזמנית המוענקת לכלל אזרחי אריתריאה השוהים בישראל, לרבות עריקים ומשתמטים משירות לאומי, וזאת בהתאם לעיקרון 'אי ההחזרה', ועל רקע הכרה באריתריאה כמדינת משבר.

 

יונתן יעקובוביץ' (צילום: מורן חג'בי)
יעקובוביץ'. " אין הצדקה למדיניות אי הרחקה גורפת"(צילום: מורן חג'בי)

שפי פז. "הדיין העז לצאת נגד השקרים והתקינות הפוליטית" (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
שפי פז. "הדיין העז לצאת נגד השקרים והתקינות הפוליטית"(צילום: יריב כץ)

פשיטיצקי ציין כי אין מסמכותו להורות למדינה על שינוי מדיניות, אך הוא בחר בכל זאת להתייחס לסוגיה העקרונית של הימצאות מבקשי המקלט מאריתריאה בישראל. הדיין כתב כי "לאור השנים הרבות שחלפו (ממועד כניסת האריתריאי הראשון למדינת ישראל ועד היום), שבהן הוענקה למסתננים אשרת שהייה זמנית בלבד שחודשה מעת לעת, ובשל אי הצלחת הממשלה להרחיקם למדינה שלישית או לשכנע אותם לעזוב מרצונם, הרי שהדעת נותנת כי אין מנוס מגירושם ישירות למדינת מוצאם, שאם לא כן, ראוי להעניק להם מעמד קבוע בישראל או לכל הפחות אשרת א/5 (המעניקה תעודת זהות זמנית – א.א). אין ספק כי פתרון זה, אף שאינו מקובל עליי, עדיף על השארת המצב הקיים".

 

"מדובר בפסק דין חריג"

יונתן יעקובוביץ', מנהל הפעילות במרכז למדיניות הגירה ישראלית, ברך על ההחלטה ואמר כי "מדובר בפסק דין חשוב שמאשש את אשר ידוע לנו במשך שנים - אין הצדקה למדיניות אי הרחקה גורפת לאריתריאה ומרבית המסתננים יכולים לשוב לארצם. בנוסף, הדיין שובר שתיקה על כשלי מערכת המשפט בהתמודדות עם סוגיית המסתננים ויש לקוות כי פסק הדין יחזיר את השכל הישר למערכת המקלט של ישראל".

 

ארגוני זכויות אדם, בהם בין היתר המוקד לפליטים ולמהגרים והאגודה לזכויות האזרח, מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה. "מדובר בפסק דין חריג, שבו בחר הדיין לפרוש את משנתו הפוליטית ולצאת במתקפה חסרת תקדים נגד פסיקות בית המשפט העליון והממשלה. החלטותיו והמלצותיו של הדיין מבוססות על דיווחים כוזבים והשערות שטרם אומתו - המשטר באריתריאה טרם התייחס לפרסום על קיצור השירות. גיוס בכפייה ובכוח עדיין מתרחש באריתריאה, וכפי שהבהירה שגרירות שוויץ בישראל, בניגוד לפרסומים, שוויץ איננה מגרשת אריתריאים למולדתם. כפי שהבהירו בכנסת נציגי משרד החוץ והמשפטים וכן המועצה לביטחון לאומי - אין לישראל כל אפשרות לגרש אריתריאים למולדתם מחשש לביטחונם ולחייהם".

 

שפי פז מ"מטה המאבק של תושבי דרום תל אביב", אמרה בעקבות הפסיקה השבוע: "הדיין מנחם פשיטיצקי הוא בעיניי הילד שהעז לצאת נגד השקרים והתקינות הפוליטית ולהגיד שהמלך הוא עירום. כל כך הרבה שנים אנחנו אומרים בדיוק את זה - תבטלו את מדיניות אי ההרחקה ותחזירו אותם הביתה. במקום כל המניפולציות והתרגילים העקומים, במקום כל העתירות, במקום להפקיר אוכלוסייה חפה מפשע לטרור ואלימות. ב-30 באוגוסט, בדיוק ביום השנה להבטחות שנתן ראש הממשלה לתושבי דרום תל אביב ולאזרחי המדינה, נקיים הפגנה גדולה בדיוק באותו המקום".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית הובר
הפגנה נגד גירוש אריתריאים
צילום: עמית הובר
מומלצים