שתף קטע נבחר

תהיה שביתה? "ניסיון לעשות ספין על פועלי הבניין"

היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה מפקפק אם השביתה באמת תצא לפועל, וחושש מסיכומים אליהם עשויים להגיע יו"ר ההסתדרות ושר האוצר: "ההסתדרות נכנסה לדבר הזה בלי להתייעץ עם גורמים שאולי יותר בקיאים ממנה בתחום הזה", אמר בראיון לאולפן ynet. "השאלה היא האם בסוף התהליך הזה בטווח הארוך לא יגרום לנו יותר נזק מאשר תועלת"

 
בעוד ההסתדרות מאיימת לפתוח מחר (ד') בשביתה כללית במשק, על רקע משבר הבטיחות בענף הבניין - שגרת תאונות העבודה המשיכה גם הבוקר, עם קריסת פיגום ונפילת 4 עובדים מגובה רב באתר בנייה בפתח תקווה.  

 

יו"ר ההסתדרות: כדי למנוע שביתה ביום רביעי - צריך לקרות משהו חריג

ביהמ"ש ידון בעתירת התעשיינים נגד השביתה

ניסיונות למנוע את השביתה? ניסנקורן וכחלון נפגשים

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מסר בתגובה לארוע, כי "המקרה המצער הוא עדות נוספת למחדל הבטיחות החמור במדינת ישראל. כמעט מדי יום אנו עדים לעוד ועוד נפגעים, להרוגים חדשים ולתקריות בטיחות חמורות שהיה ניתן למנוע. ההמתנה לפתרונות גובה קורבנות נוספים ואי אפשר להמתין יותר להקצאת משאבים למניעת תאונות בעבודה.

 

"המאבק להבטחת בטיחות במקומות העבודה, ובענף הבנייה בפרט, הוא מאבק להצלת חיי אדם", הוסיף. "אם לא יימצא פתרון בשעות הקרובות, המשק ייכנס מחר לשביתה כללית, תוך החרפה קשה של המאבק".

 

"חושש מתוצאות שהן לא ממש טובות לפועלי הבניין"

בינתיים, עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, הפועל כבר שנים ארוכות בתחום - טוען בראיון לאולפן ynet הבוקר (ג'), כי איומי השביתה של ההסתדרות - הם לא יותר מספין.

 

"המאבק הזה למניעת תאונות העבודה נמשך כבר כמה שנים", אמר. "למה רק אחרי כל כך הרבה זמן של מאבק, פתאום ההסתדרות נזכרה להיכנס ולהשבית את המשק? כמו שאני רואה את הדברים, כפי שהם מתנהלים, אני מאוד מאוד סקפטי שתהיה בסוף שביתה".

 

"כמובן שאם בסוף זה ייצא לפועל אנחנו מאוד נשמח, אבל יש לנו קצת תחושה, בפורום לתאונות עבודה, שאולי יש פה איזשהו ניסיון לעשות ספין על פועלי הבניין", הוסיף. "הנושא הזה מאוד מאוד חם בתקשורת ועכשיו, אחרי שנתיים כשאנחנו דוחפים ועושים ולוחצים, פתאום אנחנו רואים את ההסתדרות מצטרפת".

 

עו
עו"ד אסל. "לא נעשתה עבודת הכנה מספיק טובה לקראת השביתה"

אסל מתח ביקורת על דרישות ארגון העובדים לשיפור המצב, וטען כי הן עמומות ולא ברורות. "אני לא רואה רשימה מסודרת מול הגורמים הרלוונטיים, שבאמת תביא למצב של הטבה בבטיחות הפועלים", אמר. "אני חושש, שדווקא בגלל שלא נעשתה פה עבודת הכנה מספיק טובה לקראת השביתה, אולי ההסתדרות תגיע בסוף לתוצאות שהן לא ממש טובות לפועלי הבניין".

 

כך שהתוצאות יגרמו יותר נזק מתועלת?

 "יש לי מין תחושה כזאת, בגלל שאני לא רואה שנעשתה עבודה מאוד מעמיקה. ההסתדרות נכנסה לדבר הזה בלי להתייעץ עם גורמים שאולי יותר בקיאים ממנה בתחום הזה. בגדול אנחנו מברכים על ההצטרפות, אבל השאלה היא האם בסוף התהליך הזה בטווח הארוך לא יגרום לנו יותר נזק מאשר תועלת".

 

אסל הוסיף כי "השביתה אינה יכולה להיות פתרון קסם לבעיה שורשית ועמוקה של נושא הבטיחות בעבודה בכלל ובענף הבניין בפרט. אנו סבורים שיש לפעול לשינוי כל תפיסת עולם שלמה ביחס לתחום הבטיחות. תחילה על המדינה להפנים שהיא אחראית לביטחון העובדים ולפעול באופן מיידי - לתגבר את מספר מפקחי הבנייה במנהל הבטיחות בעבודה, לפעול ולפתוח מחלקה משפטית נפרדת במנהל הבטיחות בעבודה שתפעל להגיש באופן עצמאי כתבי אישום כנגד קבלנים שמפרים את פקודת הבטיחות בעבודה.

זירת הארוע (צילום: דוברות כב
הפגיומים שקרסו הבוקר בפתח תקווה(צילום: דוברות כב"ה מרכז)

"בנוסף יש לפעול לאלתר להוצאת הפיגומים הקיימים בארץ משימוש, לקבוע סטנדרט לפיגומים כפי שנהוג באירופה וכן הגיע העת לתקן את חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים באופן כזה שלא יחול על פועלי בניין שנפגעים באתרי בנייה מרכבים דו יעודים, כמו מנופים להעמסה עצמית, מערבלים ומשאבות בטון, ולהפסיק את המצב האבסורדי שבתאונות אלו משפחות עובדי הבניין מקבלות פיצוי זעום".

 

אין התקדמות במו"מ

נכון לעכשיו ההסתדרות ממשיכה להיערך לשביתה הכללית הצפויה להפתח מחר במשק, בדרישה למצוא פתרון לקטל בענף הבניין. ההשבתה מתוכננת לחול הן על המגזר הציבורי והן על המגזר הפרטי, כשברקע נמשכים הנסיונות למנוע אותה: בית הדין לעבודה ידון היום בצהריים בעתירת נשיאות הארגונים העסקיים, שביקשה להוציא צו מניעה נגד השביתה.

 

בתוך כך, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון קיימו השבוע פגישות והדברות במטרה להגיע לפיתרון, אך בראיון אתמול לאולפן ynet אמר ניסנקורן כי בינתיים אין התקדמות במשא ומתן ולכן השביתה תתקיים כמתוכנן.

 

 
 

"יש מו"מ, אבל כרגע זה לא מתקדם לשום כיוון", אמר. "אנחנו צריכים לראות שהנושא הזה עובר מסדר היום, לא יכול להיות שאנחנו ממשיכים עם החידלון הזה, עם הפגיעה באנשים, עם הזלזול בחיי אדם, עם האדישות הזאת. אם זה לא נפתר באמת תהיה שביתה קשה ביום רביעי".

 

מי צפוי לשבות?

בשביתה צפויים לקחת חלק כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, נתב"ג, רשות שדות התעופה, הבנקים, הדואר, שירותי הכיבוי וההצלה, וכל המעסיקים המאורגנים במגזר הפרטי, באמצעות הארגונים החברים בנשיאות הארגונים העסקיים.

 

>>לרשימה המלאה של מקומות העבודה שיושבתו

 

גופי התחבורה הציבורית הודיעו שיקחו חלק בשביתה, וביניהם אגד, דן, מטרופולין, רכבת ישראל והרכבת הקלה בירושלים. בתי החולים הממשלתיים ישבתו גם הם, וגם בתי החולים איכילוב, כרמל, בני ציון, שערי צדק, הדסה עין כרם ועוד.

 

זירת הארוע (צילום: דוברות כב
תאונת עבודה הבוקר - פועלים נפלו מפיגומים(צילום: דוברות כב"ה מרכז)

מכיוון שהסתדרות המורים וארגון המורים לא ישבתו, הלימודים בבתי הספר היסודיים והתיכונים יתקיימו. עם זאת הסייעות בגננים צפויות לשבות ולפיכך הלימודים בגני הילדים (גילאי 6-3) אינם צפויים להתקיים, על אף שהגננות מאוגדות בהסתדרות המורים שאינה שובתת (סייעות הגנים העירוניים מאוגדות בהסתדרות המעו"ף של ההסתדרות הכללית שכן צפויות לשבות).

 

עתירה נגד השביתה

בעתירה שהגישה נשיאות הארגונים העסקיים, שמייצגת את כלל המגזר העסקי במשק, לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, נגד השביתה הכללית במשק, דורש המגזר העסקי מבית הדין, להוציא צו מניעה זמני וקבוע נגד השביתה, ובמקביל לזמן את הצדדים המעורבים לדיון דחוף לשם פתרון המשבר.

 

"איש לא חולק על הצורך לפתור את בעיית תאונות העבודה אך השבתת המשק לא תפתור דבר ותגרום נזק כספי עצום למשק ולמגזר העסקי. אנו קוראים לבית הדין לקרוא לצדדים הרלוונטיים לשבת ביחד למשא ומתן, עד לייצור פתרונות אפקטיביים שרובם בסמכות הממשלה", מסר נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש.

 

לטענת העותרים, ההסתדרות עושה שימוש לא סביר ולא מידתי בכלי השביתה, תוך כדי פגיעה קשה בכלל המשק הישראלי ותושבי המדינה – שכלל אינם צד בסכסוך. עוד צוין, כי במקום שהשביתה תשיג את מטרתה – קידום בטיחות בעבודה, היא תפגע בעיקר באוכלוסייה החלשה בישראל, כגון קשישים ונתמכי סעד, אשר זקוקים לתמיכה מהמדינה באמצעות ביטוח לאומי ושירותי בריאות.

 

בתוך כך, הבוקר מאות חברי תנועת הנוער העובד והלומד ופעילי תנועת דרור ישראל יצאו להפגנות תמיכה במאבק ההסתדרות למען הבטיחות במקומות העבודה. המפגינים נושאים שלטי "עובדים כדי לחיות. לא כדי למות", ומקיימים פעילויות הסברה לציבור.

הפגנת הנוער העובד ותנועת דרור ישראל לקראת השביתה נגד תאונות הבנייה (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

דרישות ההסתדרות

לפני כחודש נעתרו מוסדות ההסתדרות לבקשתו של ניסנקורן ואישרו סכסוך עבודה כללי במשק. להכרזת הסכסוך קדמו פניותיו של יו"ר ההסתדרות לממשלה ולמעסיקים, בדרישה לפעול להסדרה מוסכמת של הבטיחות במקומות העבודה במסגרת קיבוצית, בדגש על בלימת הקטל בענף הבנייה.

 

בהסתדרות ציינו השבוע, כי ההשבתה הכללית של המשק מגיעה על רקע "ההפקרות המתמשכת בבטיחות במקומות עבודה". בתוך כך, מניין הקורבנות בענף הבנייה עומד מתחילת השנה על 37 עובדים ועוד שני עוברי אורח - עלייה של כ-32% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

בהסתדרות מדגישים כי יסוגו מהשביתה, רק אם יקבלו "חבילת" מענה כוללת לרשימת הדרישות הארוכה שפרסמו בחודש שעבר, לשיפור הבטיחות בענף. בין הדרישות הבולטות כלולים הקצאת כספים מצידו של משרד האוצר לתוספת תקנים למפקחי בטיחות. נכון להיום, מועסקים 22 מפקחים בכפיפות למשרד העבודה והרווחה, שמתפקידם לוודא את הבטיחות באלפי אתרי הבנייה הפזורים בארץ.

 

דרישות בולטות נוספות נוגעות להסדרת סוגיית הפיגומים ואימוץ התקן האירופאי לנושא, תיקון תקנות רשם הקבלנים כך שיתווסף נספח בטיחות למכרזי ממשלה באופן שימנע מחברות שבולטות בעבירות בטיחות לגשת למכרזים, וכן הסדרת הטיפול בכל הקשור לעבודות המנופים. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן כהן
יו"ר ההסתדרות מכריז בשבוע שעבר על מועד השביתה
צילום: אורן כהן
מומלצים