שתף קטע נבחר

מחר: המשק צפוי לשבות למען נפגעי תאונות העבודה; ביהמ"ש ידון בעתירת התעשיינים

ההסתדרות ממשיכה להיערך לשביתה כללית במשק על רקע גל הקורבנות בענף הבנייה. בין השובתים: התחבורה הציבורית, בתי החולים, נתב"ג ועוד, הרשימה המלאה בפנים. בינתיים: פועלים נפגעו הבוקר מנפילת פיגומים והפגנות תמיכה במאבק ההסתדרות ברחבי הארץ. בצהריים בית הדין לעבודה ידון בעתירה שביקשה להוציא צו מניעה נגד השביתה

  

 

ההסתדרות ממשיכה לאיים בשביתה כללית במשק מחר (ד'), על רקע משבר הבטיחות במקומות העבודה בכלל ובענף הבנייה בפרט. ברקע האיומים, הבוקר דווח על 4 פועלים שנפגעו באתר בנייה בפתח תקווה. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון נפגשו השבוע כדי לנסות להגיע לפיתרון, אך ניסנקורן קבע כי עד כה אין התקדמות במשא ומתן ולכן השביתה תתקיים. בצהריים יתקיים דיון בנוגע לעתירה שהגישה נשיאות הארגונים העסקיים במטרה למנוע את השבתת המשק. 

 

הפגנת הנוער העובד ותנועת דרור ישראל לקראת השביתה נגד תאונות הבנייה (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
הפגנת הנוער העובד ותנועת דרור ישראל לקראת השביתה נגד תאונות הבנייה(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

מי צפוי לשבות?

גופי התחבורה הציבורית הודיעו שיקחו חלק בשביתה, וביניהם אגד, דן, מטרופולין, רכבת ישראל והרכבת הקלה בירושלים.

 

בתי החולים הממשלתיים ישבתו גם הם, וגם בתי החולים איכילוב, כרמל, בני ציון, שערי צדק, הדסה עין כרם ועוד.

 

מעבר לכך, בשביתה צפויים לקחת חלק כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, נתב"ג, רשות שדות התעופה, הבנקים, הדואר, שירותי הכיבוי וההצלה, וכל המעסיקים המאורגנים במגזר הפרטי, באמצעות הארגונים החברים בנשיאות הארגונים העסקיים.

 

מכיוון שהסתדרות המורים וארגון המורים לא ישבתו, הלימודים בבתי הספר היסודיים והתיכונים יתקיימו. עם זאת הסייעות בגננים צפויות לשבות ולפיכך הלימודים בגני הילדים (גילאי 6-3) אינם צפויים להתקיים, על אף שהגננות מאוגדות בהסתדרות המורים שאינה שובתת (סייעות הגנים העירוניים מאוגדות בהסתדרות המעו"ף של ההסתדרות הכללית שכן צפויות לשבות).

  

>>לרשימה המלאה של מקומות העבודה שיושבתו

יו
(צילום: אורן כהן)
   

הבוקר: פועלים נפגעו מקריסת פיגומים

בעוד ההסתדרות נערכת לשביתה, שגרת תאונות העבודה המשיכה גם הבוקר, עם קריסת פיגום ונפילת 4 עובדים מגובה רב באתר בנייה בפתח תקווה.

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מסר בתגובה לארוע, כי "המקרה המצער הוא עדות נוספת למחדל הבטיחות החמור במדינת ישראל. כמעט מדי יום אנו עדים לעוד ועוד נפגעים, להרוגים חדשים ולתקריות בטיחות חמורות שהיה ניתן למנוע. ההמתנה לפתרונות גובה קורבנות נוספים ואי אפשר להמתין יותר להקצאת משאבים למניעת תאונות בעבודה.

 

"המאבק להבטחת בטיחות במקומות העבודה, ובענף הבנייה בפרט, הוא מאבק להצלת חיי אדם", הוסיף. "אם לא יימצא פתרון בשעות הקרובות, המשק ייכנס מחר לשביתה כללית, תוך החרפה קשה של המאבק".

זירת הארוע (צילום: דוברות כב
4 פועלים נפלו מפיגומים באתר בנייה בפתח תקווה(צילום: דוברות כב"ה מרכז)

זירת הארוע (צילום: דוברות כב
(צילום: דוברות כב"ה מרכז)

"שימוש לא מידתי בכלי השביתה"

נשיאות הארגונים העסקיים, שמייצגת את כלל המגזר העסקי במשק בראשותו של שרגא ברוש, הגישה אתמול (ב') עתירה לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, נגד השביתה הכללית במשק.

  

בעתירה דורש המגזר העסקי מבית הדין, להוציא צו מניעה זמני וקבוע נגד השביתה, ובמקביל לזמן את הצדדים המעורבים לדיון דחוף לשם פתרון המשבר.

 

"איש לא חולק על הצורך לפתור את בעיית תאונות העבודה אך השבתת המשק לא תפתור דבר ותגרום נזק כספי עצום למשק ולמגזר העסקי. אנו קוראים לבית הדין לקרוא לצדדים הרלוונטיים לשבת ביחד למשא ומתן, עד לייצור פתרונות אפקטיביים שרובם בסמכות הממשלה", מסר נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, שרגא ברוש.

 

לטענת העותרים, ההסתדרות עושה שימוש לא סביר ולא מידתי בכלי השביתה, תוך כדי פגיעה קשה בכלל המשק הישראלי ותושבי המדינה – שכלל אינם צד בסכסוך. בעתירה גם צוין כי במקום שהשביתה תשיג את מטרתה – קידום בטיחות בעבודה, היא תפגע בעיקר באוכלוסייה החלשה בישראל, כגון קשישים ונתמכי סעד, אשר זקוקים לתמיכה מהמדינה באמצעות ביטוח לאומי ושירותי בריאות.

 

בעתירה נטען בנוסף, כי "קיום השביתה המתוכננת ולו גם ליום אחד, או חלק ממנו, יגרום נזק בלתי הפיך למדינת ישראל, תושביה וכלכלתה. השביתה תוביל כבר מהיום הראשון לנזק כספי ישיר של מיליארד שקל, כאשר כל שתימשך השביתה, נזק זה רק ילך ויגדל".

 

הבוקר מאות חברי תנועת הנוער העובד והלומד ופעילי תנועת דרור ישראל יצאו להפגנות תמיכה במאבק ההסתדרות למען הבטיחות במקומות העבודה. המפגינים נשאו שלטי "עובדים כדי לחיות. לא כדי למות", וקיימו פעילויות הסברה לציבור.

אילוסטרציה תאונות בנייה (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

"ההפקרות המתמשכת בבטיחות"

לדברי ההסתדרות, ההשבתה הכללית של המשק מגיעה על רקע "ההפקרות המתמשכת בבטיחות במקומות עבודה": מניין הקורבנות בענף הבנייה עומד על 37 עובדים ועוד שני עוברי אורח - עלייה של כ-32% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

ניסנקורן אמר השבוע לאולפן ynet כי "אנחנו צריכים לראות שהנושא הזה עובר מסדר היום, לא יכול להיות שאנחנו ממשיכים עם החידלון הזה, עם הפגיעה באנשים, עם הזלזול בחיי אדם, עם האדישות הזאת. אם זה לא נפתר באמת תהיה שביתה קשה ביום רביעי".

 

לפני כחודש נעתרו מוסדות ההסתדרות לבקשתו של ניסנקורן ואישרו סכסוך עבודה כללי במשק. להכרזת הסכסוך קדמו פניותיו של יו"ר ההסתדרות לממשלה ולמעסיקים, בדרישה לפעול להסדרה מוסכמת של הבטיחות במקומות העבודה במסגרת קיבוצית, בדגש על בלימת הקטל בענף הבנייה. לנוכח העובדה שתקופת הצינון הנדרשת בחוק תמה, וטרם הוצעו צעדים אופרטיביים לשינוי המצב מצד מקבלי ההחלטות ומצד המעסיקים, ההסתדרות נערכת לקראת השבתה מלאה של המשק.

 

ניסנקורן אמר כי הדרישות של ההסתדרות "פורסמו בכל האתרים והועברו למדינה כבר לפני חודשיים. הן כוללות פיגומים חדשים, תקנים לפיקוח ואכיפה, הסדרת כל תחום המנופים, הקלה על מנהלי העבודה, אחריות מזמין ואחריות רשם הקבלנים. אנחנו מדברים על שורה של דברים שיפסיקו את הקטל הזה בתחום הבטיחות וענף הבנייה באופן ספציפי. 40 איש נהרגו השנה, 200 נפצעו קשה. אני אומר לכם, זה פשוט מצעד איוולת, אדם יוצא לעבוד וחוזר מת על כלום".


פורסם לראשונה 06/11/2018 10:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
הפגנת הנוער העובד ותנועת דרור ישראל לקראת השביתה נגד תאונות הבנייה
צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות
מומלצים