שתף קטע נבחר

היתרונות הבריאותיים של תרגול יוגה

מחקרים רבים מרחבי העולם מראים כי לתרגול יוגה רציף יש יכולת להעניק יתרונות בריאותיים רבים, ובכלל זה מניעת מחלות ואף טיפול בהן. מה צריך כדי להתחיל לתרגל יוגה ואיך התרגול משפיע עליו ישירות, פיזית ומנטלית כאחד? מדריך

1.4 מיליון פאונד יוענקו לאוניברסיטאות הבריטיות בניוקאסל וביורק, לצורך מימון מחקר מקיף ביחס ליתרונות הבריאותיים של תרגול יוגה. מימון המחקר מתבצע על ידי ה-NIHR, המוסד הממלכתי למחקר רפואי בבריטניה.

 

קיראו עוד

יוגה: כשתרגול הופך לדרך חיים

יוגה ב-38 מעלות: 7 שיטות יוגה חדשות לנסות

הכניסו יוגה לחיים: התרגולים היומיומיים שיעשו הבדל

 

ההשקעה הזאת מלמדת על הכרה הולכת וגוברת של המדע בכך שתרגול יוגה, ביחד עם שינויים מסוימים באורח החיים ובתזונה יכולים להחליף באופן יעיל את הטיפול הרפואי הקונבנציונלי.

 

מחקרים קליניים רבים אשר פורסמו בשנים האחרונות, מוכיחים את ההשפעות הפיסיולוגיות והמנטליות החיוביות והיתרונות הבריאותיים של תרגול יוגה רציף. כך, חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת שפילד פרסמו סקירה של 40 מחקרים על היתרונות הבריאותיים של יוגה, וסיכמו כי תרגול יוגה קבוע יכול למנוע ואף לרפא מחלות רבות.

 

יוגה (צילום: shutterstock)
מניעת וריפוי מחלות. יוגה(צילום: shutterstock)
 

 

  ( )

המונח יוגה מגיע משפת הסנסקריט העתיקה, ובהתאם לספר "היוגה סוטרה" של מחבר עלום בשם פטאנג'אלי, משמעותה - השקטה של תנודות המיינד או התודעה. את ההשקטה הזאת של הפעילות המנטלית, משיגים באמצעות תרגול יוגה קבוע. בהקשר זה, יוגה כוללת, בין היתר, תרגולי "אסאנות" (רצף של תנוחות שונות), תרגולי "פראניאמה" (אימון נשימות מגוון) וישיבה במדיטציה.

 

למעשה, כל אחד יכול לתרגל יוגה ולא נדרש יותר מדי, רק מזרן יוגה, ידיעה נכונה של התנוחות, ורצון להתמסר לתרגול. כפי שהוכח במחקרים, תרגול רציף של יוגה, בה מושגת אותה השקטה של תנודות התודעה, מביא עמו בריאות ומזור לכל איבר ותא בגוף.

 

  ( )

ביוגה יש מגוון תנוחות והן מחולקות לתנוחות עמידה, כפיפות קדימה, כפיפות לאחור, פיתולים, תנוחות ישיבה, ותנוחות הפוכות. כך למשל בכפיפות קדימה מושפעת מערכת העצבים ולחץ הדם יורד. בנוסף, כפיפות קדימה טובות לשיפור תפקודה של מערכת העיכול ומקלות על מצבי חרדה ומתח.

 

דוגמה מעולה להשפעות המיטיבות של היוגה היא בפיתולים. בתנוחות של פיתול ישנה זרימת דם מואצת אל האיברים הפנימיים כתוצאה מסחיטת אברי הבטן והאגן.

 

הפיתולים משפרים את תנועת עמוד השדרה והסרעפת ומקלים על בעיות בעמוד שדרה והאגן. הפיתולים מפחיתים כאבי גב, כאבי ראש ומקלים במצבים של נוקשות בצוואר ובחגורת הכתפיים.

 

יוגה (צילום: shutterstock)
יוגה. הפיתולים משפרים את תנועת עמוד השדרה והסרעפת ומקלים על בעיות בעמוד שדרה והאגן(צילום: shutterstock)

 

  ( )

בעידן שבו אנו נמצאים כיום ובמיוחד לאור הפיתוחים הטכנולוגיים, מתקיים פרדוקס בריאותי. המחשבים והטלפונים הניידים אשר מאפשרים לנו חיים מתקדמים, גורמים לנו להיות מחוברים ותלותיים כל הזמן בחברים, אירועים ועבודה.

 

בשל עובדה זאת, אנו עשויים לפספס משהו חשוב, והוא היכולת המובנית למקד את תשומת ליבנו במה שקורה בגופנו ונפשנו. הפיתוחים הטכנולוגיים בתחום הרפואה מאפשרים לנו לרפא סימפטומים ולהמשיך בחיים "רגילים", ובכך אנו מפספסים את ההזדמנות לרפא את עצמו בדרך טבעית ולחיות חיים בריאים ונטולי דאגות.

 

הרפואה המערבית טובה מאוד בטיפול בסימפטומים, אך חלשה מאוד בראיית האדם כמכלול. הרופאים מעולים בחלוקת מרשמים לתרופות, אך בכך גורמים לנזקים ארוכי טווח למטופלים שלהם.

 

נתונים אשר פורסמו בשנים האחרונות מראים כי אחד הגורמים המרכזיים לתמותה במערב הוא מרשמי התרופות, אשר למרבה הצער, נראים לרבים כהכרחיים. ניתן לראות כיום תהליך בו אנשים נוטשים את הרפואה המערבית ועוברים לרפואה טבעית הוליסטית, המשלבת אורח חיים בריא ומאוזן עם תרגולי יוגה.

 

  ( )

כל מי שמתרגל יוגה באופן רציף עשוי לחוש שיפור בגמישות וביציבה. למעשה, תרגולי יוגה רבים מובילים גם לחיזוק מערכות הגוף, לרבות עלייה במסת שריר וירידה בשומן. מחקרים קליניים רבים בשנים האחרונות הראו שיפורים מדהימים בגמישות, ביציבה ובחיזוק הגוף אצל מגוון אנשים אשר תרגלו יוגה.

 

מחקרים נוספים הצביעו על האפקטיביות של תרגולי יוגה ביחס לאנשים שרצו לרדת במשקל. מחקרים אחרים עוסקים בבחינת ההשפעות הבריאותיות של יוגה על אנשים מבוגרים, והם הראו שיפורים עצומים ביציבה, במוביליות ובחיזוק מערכות הגוף של אותם אנשים מבוגרים אשר תרגלו יוגה באופן קבוע.

 

מחקר אשר פורסם בארצות הברית לפני שנתיים בחן את ההשפעות של תרגול יוגה על קבוצה של 26 אתלטים. המחקר אשר בוצע בשיקגו, מצא כי תרגול היוגה שיפר באופן דרמטי את הגמישות והיציבה של אותם אתלטים מול קבוצת ביקורת אשר לא תרגלה יוגה.

 

מחקר אחר אשר פורסם באוסטרליה בשנת 2013, הראה כי אנשים מבוגרים אשר תרגלו 30 דקות יוגה כל יום, חוו שיפור ניכר ביציבות ובתנועה.

 

תורמת לשיפור השינה. תרגול יוגה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תורמת לשיפור השינה. תרגול יוגה(צילום: shutterstock)

 

  ( )

תרגול יוגה המשלב בתוכו טכניקות של נשימה (פראניאמה) ומדיטציה, מוביל לא רק לשיפורים ביציבה ובחיזוקו של הגוף, אלא גם לשינויים מיטיבים בתפקוד המוח, המשפיע כמובן על תפקוד הגוף.

 

תרגול רציף יאפשר לכם, בין היתר, לישון טוב יותר בלילה, להיות ערניים יותר ביום, לרדת במשקל ולחזק את המערכת החיסונית. מחקרים רבים הוכיחו כי תרגול רציף של יוגה המשלב בתוכו טכניקות של נשימה, יכול להוביל לאיזון בהפרשת הורמון הקורטיזול הידוע בכינוי "הורמון הסטרס".

 

משום כך, ובשל סיבות נוספות, תרגול היוגה מוביל לשלווה ורוגע פנימי. זאת ועוד, האיזון ברמות הקורטיזול, מאפשרים לגוף לרפא את עצמו, להאט תהליכי הזדקנות, ולהילחם בדלקות. 

 

מחקר שנערך באוניברסיטת באוסטרליה בשנת 2009, בחן את ההשפעות של תרגול יוגה על קבוצה של 131 אנשים עם בעיות של חרדה. המחקר הראה כי תרגול יוגה רציף במשך 10 שבועות איזן את רמות הקורטיזול של המשתתפים והפחית באופן משמעותי את בעיות החרדה של המשתתפים.

 

  ( )

תרגולי היוגה כוללים טכניקות רבות של הרפיה ורגיעה, אשר יש בהם כדי להפחית סימפטומים כמו סטרס, חרדה ודיכאון. סטרס היינו תחושת מצוקה בו הגוף יוצא מאיזון כתוצאה מגורם או אירוע חיצוני שקורה או שמדומיין או נתפס כמסוכן, או מאיים על בריאות האדם וקרוביו.

 

לעיתים הסטרס הופך להיות קבוע וכרוני, והגוף יוצא מאיזון. מחקרים רפואיים רבים מאשרים כי אכן היוגה הוא הכלי היעיל ביותר להפגת מתחים הנוצרים מסטרס ודיכאון.

 

במחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון בשנת 2007 נמצאה אצל מתרגלי יוגה רמה גבוהה של מוליכים עצביים מסוג גמה-אמינובוטריק אסיד (GABA).

 

במחקר נבדקו 8 אנשים אשר תרגלו יוגה באופן סדיר, מול 11 אנשים בקבוצת הביקורת אשר לא תרגלו יוגה. רמה נמוכה של מוליך עצבי זה מקושר עם תופעות סטרס ודיכאון, ואצל המתרגלים נמדדה הרמה הגבוהה (עלייה של 27% מול קבוצת הביקורת) תוך כשעה מסיום אימון היוגה.

 

גב ()
יוגה. פתרון יעיל לכאבי גב

 

  ( )

עמוד השדרה הוא ללא ספק אחד החלקים החשובים ביותר בגוף האדם. הזנחה של עמוד השדרה או תנועה לא נכונה, גורמים לכאבי גב. מילוני אנשים ברחבי העולם סובלים מכאבי גב באופן כללי.

 

בהקשר זה, תורת היוגה טוען כי אם עמוד השדרה בריא, אז הגוף והנפש גם יהיו בריאים, ולכן תרגולי היוגה ממוקדים בשיפור הגמישות וזרימת האנרגיה בעמוד השדרה.

 

ישנם מספר גורמים לכאבי גב, בין היתר, יציבה לא נכונה וחוסר גמישות בשרירי הגב. יציבה לא נכונה יוצרת עומס על חוליות הגב התחתון והן נלחצות אחת כלפי השנייה, ובדרך זאת מופעל לחץ גם על העצבים שעוברים בעמוד השדרה. כך נוצר הכאב.

 

היוגה מאפשרת יציבה נכונה תוך הגמשת שרירי הגב. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, מאשרים כי אכן, תרגולי יוגה רציפים הם אכן פתרון יעיל למניעת כאבי הגב.

 

מחקר חדשני אשר פורסם על ידי בית הספר לרפואה בבוסטון מצא כי תרגול יוגה רציף מקבל בצורה ניכרת על אנשים הסובלים מבעיות גב. במחקר השתתפו 320 אנשים אשר חולקו לשלוש קבוצות, באופן שרק קבוצה אחת תרגלה יוגה במשך 12 שבועות.

 

במחקר נמצא כי מתרגלי היוגה דיווח על שיפור ניכר במצבם הבריאותי והפחתה ניכרת בכאבי הגב. כמו כן, נמצא כי קבוצת מתרגלי היוגה חדלה ליטול משככי כאבים כעבור שנה של תרגול יוגה.

 

 

   ( )

אנו חיים בעידן של פיתוחים טכנולוגיים מדהימים, אבל מחלות שונות כמו מחלות לב, סוכרת, דלקת מפרקים, טרשת נפוצה, וכן סרטן, נחשבות למחלות כרוניות לעיתים חשוכות מרפא. אלא, שתורת היוגה אינה מקבלת את הטענה הזאת של מחלות שאינן ניתנות לריפוי.

 

יתרה מכך, בהתאם לתורת היוגה, מדובר בתופעות לווי בגוף. כך לדוגמה, ניתן לטעון כי סרטן אינה מחלה, אלא תופעת לוואי של מערכת לא מאוזנת, של גוף לא מאוזן, של חיים לא מאוזנים.

 

בהתאם לתורת היוגה, ניתן לרפא אפילו את מה שנחשבים כמחלות הקשות ביותר באמצעות תרגול יוגה, פראניאמה ומדיטציה, ביחד עם שינויים מסוימים באורח החיים ותזונה טבעית, לדוגמא תזונה טבעונית-רואו (Raw Vegan Diet).

 

חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מיאמי ערכו בשנת 2016 סקירה של 138 מחקרים בנושא השפעות היוגה על חולי סרטן. החוקרים מצאו כי תרגול יוגה משפר באופן ניכר את הסימפטומים הפיזיים והפסיכולוגיים של חולי סרטן, וכמו כן משפר את איכות חייהם בצורה דרמטית.

  

ד"ר אבי נוב (LLD) מלמד יוגה בישראל ובפורטוגל, מפתח שיטות מגוונות לתרגול יוגה, ומנהל את המיזם "חופשות יוגה בפורטוגל"

 

תרגלו עכשיו והקלו על אזור שרירי החזה ומפרק הכתף:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יוגה. היתרונות הבריאותיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים