שתף קטע נבחר

הנה עוד ספר אבוד

אם אתם נתקפים געגוע לספר ילדות ישן, זקוקים לספר עיוני שאזל מזמן, או רוצים ספר מדע בדיוני שכבר אי-אפשר להשיג - יש מי שיחפש וימצא אותם בשבילכם. זה עדיין לא דומה לחו"ל, אבל ענף האיתור והמכירה של ספרים ישנים ונדירים הולך ומתפתח בארץ, מחנויות ומחפשי-ספרים המתמחים בכך, דרך אתרי אינטרנט, ואפילו תוכנית רדיו. מסע בעקבות אוצרות אבודים

ביום אחד קיבל איתמר לוי, המתמחה באיתור ספרים ישנים או מיוחדים, בקשה מוזרה: שף גרמני של מלון חמישה כוכבים בכווית מחפש בדחיפות מתכון לחומוס בגרמנית או באנגלית. השף הנואש שכח את ספר המתכונים שלו במלון הקודם בו עבד בירדן, ועכשיו הוא תקוע. לוי איתר עבורו בעזרת לקוחות בשלנים שלושה ספרים רלוונטיים ושלח לו מתכונים מתוכם בפקס, חינם אין כסף.
פעם התקשרה אל לוי נערה מירושלים וביקשה תרגום עברי של ספר מתח אמריקני, אך הספר לא נמצא. כעבור ארבעה חודשים התקשר אביה וביקש בבהילות לחפש את הספר. הנערה, סיפר האב, נפצעה קשה בפיגוע בקו 5, היא מאושפזת ללא הכרה, והיא מגיבה קלות רק כשמקריאים לה סיפורים של אותה סופרת. לוי איתר את הספר ונסע לירושלים להביא לה אותו. כעבור שבועיים, עם או בלי קשר לספר, התעוררה הנערה מהתרדמת.
חיפוש ספרים ישנים או נדירים הפך לתופעה הצוברת תאוצה בארץ בשנים האחרונות. הפונים ברובם אינם כמובן אנשים במצוקה כמו במקרים הנ"ל, אלא אנשים אוהבי ספר ואחוזי נוסטלגיה, שמחפשים ספרי ילדים ישנים או סתם ספרים שאזלו זה כבר מהשוק. עשרות אלפי אנשים משוטטים מדי שנה בין חנויות ספרים שמתמחות בנושא, גולשים באתרי אינטרנט מיוחדים, מציפים בטלפונים את הפינה המיוחדת לחיפוש ספרים של איתמר לוי בתוכנית הרדיו קול שישי, בימי שישי אחר-הצהריים ברשת ב', ומחפשים מה שלא יוכלו למצוא בחנויות הספרים הרגילות.
יעדי החיפוש המובילים הם ספרי ילדים. המחפשים הם בדרך-כלל מבוגרים שרוצים את הספר עבור עצמם או עבור הילדים או הנכדים. למשל, יהושע הפרוע באחת ממהדורותיו הראשונות, משנות ה-50 וה-60, לפני שהפך ליפתח המלוכלך המעודן, אליס בארץ הפלאות של לואיס קרול בתרגום אהרן אמיר, או עותקים מהמהדורות הראשונות של אמיל והבלשים של אריך קסטנר.
יעד נוסף הוא ספרי מדע בדיוני, היוצאים בדרך-כלל במהדורות חד-פעמיות קטנות יחסית, שאינן משביעות את צמאון הפריקים למדע בדיוני. רבים מחפשים גם ספרי פרוזה קלסיים, מכל הסוגים ובכל השפות.
מחירי ספרים ישנים שאותרו נעים מעשרות שקלים ועד 600 שקלים לספר לכל היותר, תלוי בנדירותו, בהוצאת הספרים, במצב הכרך וברמת הביקוש אליו. להיטים יימכרו בעשרות בודדות של עותקים בשנה.

ספרי טלפונים משנות ה-30

בכרטסת של איתמר לוי רשומים כ-15 אלף לקוחות מתמידים, שמחפשים אצלו ספרים באופן קבוע. לוי התחיל את העסק בחדר קטן בדרום תל-אביב, והיום הוא מנהל מחסן גדול של 600 מ"ר במושב צרופה הסמוך לזכרון יעקב, ועוד חנות בגבעתיים. זורמות אליו בקשות לאיתור ספרים מכל העולם. יש אנשים שמחפשים ספרי טלפונים משנות ה-30, או את הספרים שנשרפו בליל הבדולח. אדם מחיפה ביקש ממנו פעם לחפש לו מוסף של מעריב מאחת ממלחמות ישראל, בו הופיע צילום שלו מהשטח בעת שהתגלח.
לקוחות המגיעים לחנות וקונים משלמים בדרך-כלל בין 52 ל-80 שקלים לספר. תמורת הזמנת ספר בטלפון, או תמורת ספר שדורש איתור מיוחד, ויש ספרים שמלאכת החיפוש אחריהם נמשכת שנים, מחיר המינימום של לוי הוא 55 שקלים, כולל משלוח.
אין ספק שפינת הרדיו של לוי העצימה את תופעת חיפוש הספרים הישנים. דרך הפינה אותרו עד היום 12 אלף ספרים, מבין כ-20 אלף פניות שהגיעו. מדי שבוע ממשיכות לזרום אליה כ-200-50 פניות מכל העולם, כולל מדינות ערב. בעולם שבו אבד חלק מהאינטימיות, יש משהו מושך בספר ישן, אומר ירון אנוש, מגיש התוכנית קול שישי ואוהב ספרים ישנים בעצמו, זה כמו לחזור לריח התבשילים של אמא, למה שהיה לך בשנים שבהן עוצבת, בניסיון להאריך את הזמן.
הרעיון ליצור את הפינה המיוחדת עלה אצל אנוש במקרה, אחרי שסיפרו לו על המקום של לוי בדרום תל-אביב. הוא נסע, הוקסם, והזמין אותו לאתר ספרים עבור מאזינים בשידור חי. תוך חמש דקות קרסה כל המרכזיה של קול ישראל, הוא מספר, ומחדר החדשות הגיעו אלי בהיסטריה שכתבים לא יכולים להעביר ידיעות.
בעבר פנו אל התוכנית בעיקר מבוגרים, היום גדל מספרם של הצעירים, וגם מוסדות, כמו למשל מרכז המחקר הבינלאומי לאנרגיה אטומית בבריסל, שביקש ספרים שונים מתולדות האטום.
עבור איתור ספר במסגרת התוכנית משלמים המאזינים את המחיר שבו נרכש הספר על-ידי לוי בתוספת דמי משלוח. בדרך-כלל מדובר בכמה עשרות שקלים. לוי מפעיל גם אתר אינטרנט, www.itamar-books.co.il, שבו מופיעים גם מחירי ספרים ואפשר להזמין ישירות.
מביני עניין מקצועיים יאמרו שהזיכרון הפנומנלי של לוי, ויכולתו המדהימה לזהות שם של ספר על-פי משפט או תיאור של איור מתוכו, מחווירים לעומת הידע והבקיאות של אליאסף רובינזון מתל-אביב, שהוא ארכיון אנושי נדיר של הספר העברי. רובינזון, האספן הגדול בארץ לספרים בנושא תל-אביב, הוא צאצא לשושלת ארוכה של מוכרי ספרים, שהחנות הראשונה שלה הוקמה בסטניסלב שבפולין ב-1889.
היום מחזיקה המשפחה בארבע חנויות בתל-אביב, ויקרא, ספרא טבא ביתא, שפת אם ורובינזון (בנחלת בנימין). בחנויות של רובינזון אפשר גם לקנות ספרים חדשים וגם למצוא ספרים מיוחדים, חדשים או ישנים, כולל ספרי אספנים וספרים שאזלו מן השוק. בעוד כחודש יפתח רובינזון בחנות בנחלת בנימין חדר מיוחד למחפשי ספרים בלתי מוגדרים, כאלה שרוצים להשתתף בחגיגה ולא יודעים בדיוק מה הם מחפשים.
גם לרשת רובינזון יש אתר אינטרנט, www.robinson.co.il, שבו אמנם לא מצוינים מחירי הספרים, אבל אפשר לשלוח אי-מייל ובאתר מתחייבים להתקשר בחזרה תוך 24 שעות.

לפשפש בספריות של קשישים שנפטרו

איתור ספרים ישנים, אם כי בעברית בלבד, נעשה גם במסגרת הפינה המיוחדת יד שנייה באתר הספרים מיתוס באינטרנט (www.mitos.co.il). לדברי שרית קניפל, המפעילה את הפינה, היא נעזרת לשם כך בשישה מחפשי ספרים מיוחדים.
משך ההמתנה הוא בין ימים אחדים לחודשים ארוכים. אחרי שנמצא הספר מתקשרים אל הנרשמים, טלפונית או באי-מייל, ומדווחים להם על מצב הכרך ומחירו. אנחנו לא מחייבים לקנות את הספר, היא אומרת.
ספרים ישנים במיוחד אפשר לנסות לחפש גם בחנות פולק ברחוב המלך ג'ורג' בתל-אביב וברשת טמיר בירושלים. עוד דרך להשיג אותם היא לנסות לרחרח האם מישהו מכיר בנים של קשישים שהלכו לעולמם, המחסלים ספריות.
אוהבי ספרים לועזיים מכירים גם את חנויות הספרים העוסקות בכך בחו"ל. בלונדון יש רבות, ובניו-יורק ידועות במיוחד סטרנדבוקס בשדרה הרביעית במנהטן, המתגאה בסיסמה שמונה מיילס של ספרים (כ-13 ק"מ), וגוטן בוקס הקטנה יותר, גם היא במנהטן. יש גם חנויות-בוטיק לאניני טעם, כמו חנות קטנה ומטריפה אחת שראיתי בשנה שעברה בקומת הלובי של מלון וולדורף אסטוריה, המתמחה במהדורות ראשונות של ספרי ילדים וספרים קלסיים אמריקניים ואנגליים. כל עותק נמכר בכמה אלפי דולרים.
בארה"ב מדובר בענף שלם ומפותח, ללא כל השוואה לשוק הישראלי, אומר צביקה רייך, מרצה למו"לות באוניברסיטת תל-אביב, יועץ של הוצאות לאור וסופרים ואספן זעיר בעצמו, יש, למשל, שורה של מונחים מיוחדים רק לצורך דיווח על מצב הכרך, ויש סוכנים מיוחדים העוסקים בנושא.

נדירים עד בלתי מושגים

לצד ספרים שלוקח זמן אך לבסוף מוצאים אותם, יש ספרים שאין להם מחיר כי פשוט לא ניתן להשיגם, למרות שכמה וכמה חובבי ספרים משוטטים בין המחפשים השונים בתקווה שאולי יצליחו. בקטגוריה זו בולטים שלושת הכרכים של דנטה - הטוהר, התופת והעדן - שיצאו לאור בתחילת שנות ה-70 בהוצאת תרשיש והיום הם כמעט בלתי ניתנים להשגה.
על-פי הסיפורים, היצירה תורגמה בשנות ה-40 על-ידי עמנואל אולצוונגר - מתרגם ירושלמי מופלא עליו נאמר שהוא יכול לתרגם ללא מאמץ מעשר שפות שונות - במהלך שלושה חודשי מסע באוניה להודו. אליאסף רובינזון טוען שמדובר באגדה. מה שוודאי הוא שמאז יצאו שלושת הכרכים לאור באמצע שנות ה-50, אין הוצאת ספרים שמעיזה להתמודד שוב עם האתגר של תרגום עדכני של היצירה, שכן מדובר בפרויקט מסובך שעשוי להימשך שנים רבות.
ספרים נדירים נוספים הם אוצר השפה העברית, תזאורוס של נחום סטוצ'קוב עם מבוא מאת דב סדן, שיצא ב-1968 בהוצאת האחים שולזינגר בניו-יורק, הוצאה של ספרים עבריים, שמאז פשטה את הרגל. מחירו - 100 דולר. ספר נוסף הוא מרקוס אורליוס, שיצא בהוצאת רעיונות בשנות ה-30. אם יימצא עותק, אפשר יהיה להשיג עבורו מחיר של 200-300 שקלים. עשרה אנשים מחפשים דרך קבע ברחבי הארץ את הספר מין ואופי של הפילוסוף אוטו ויינינגר, שיצא לאור במספר עותקים מצומצם. אם הספר יימצא, הוא יעלה כ-100 דולר.
עליסה בארץ הפלאות, שיצא בהוצאת אומנות באודסה בראשית המאה, גם הוא נדיר למדי ואין לו מחיר מוגדר. כך גם שלושה בסירה אחת, שיצא בהוצאת אומנות אחרי שנדדה לפרנקפורט בשנות ה-30. ספרים נדירים נוספים הם ראשית הקבלה של גרשום שלום, בהוצאת שוקן, המנדרינים של סימון דה בובואר, חוברות של כתב העת פנטסיה 200 משנות ה-70 וכן אלף לילה ולילה בתרגום ריבלין במהדורה המלאה.

כדאי לדעת

*אם אתם מעוניינים בספר לא נדיר במיוחד, כל הערוצים המתמחים בחיפוש ספרים יצליחו לספק את רצונכם תוך תקופה קצרה, במחירים דומים למדי.
*כשמדובר בספרים נדירים, יקרי מציאות, בדקו לפחות עם שני גורמים מקצועיים האם אכן הספר נדיר כל-כך ומדוע.
*דעו את ההבדל בין מהדורה להדפסה. מהדורה חדשה כוללת שינוי בטקסט. הדפסה היא אותו טקסט שהודפס בעותקים נוספים, רק עם שינוי שנת ההוצאה לאור.
*כמעט אין ספר ישן, שאיננו בעל ערך אספני, המצדיק מחיר של יותר מ-100 דולר. אם מבקשים מכם 600-500 שקלים, ודאו מול אנשי מקצוע שלא מנסים להרוויח על חשבונכם.
*לפני שאתם מפנים בקשה לאיתור ספר, הצטיידו במירב הפרטים. שם מדויק של הספר, שם הוצאה. דייקנות בפרטים עשויה להקטין את עלות החיפוש.
*ככל שספר יקר יותר, ובוודאי כאשר מדובר בספר לאספנים, חשוב איפה בילה את ימיו. ספר שמקורו בספריה ירושלמית שווה יותר מספר שבילה את חייו באקלים התל-אביבי הלח, שגורם כתמי חלודה על הדפים.
*ירשתם ספריה ואינכם יודעים מה ערכה והאם יש בה ספרים יקרי ערך? אפשר להזמין מוכר ספרים מנוסה להערכה ראשונית. אליאסף רובינזון מספק שירות הערכת ספריות תמורת כ-100 דולר לשעה. החיסרון - הוא אינו רוכש ספריות שעליהן ביצע הערכה. הגיוני אבל בעייתי, שכן חנויות הספרים שלו הן אחד הערוצים הטובים כדי להיפטר מספריות ישנות.
*לידיעתכם, חנות סטרנדבוקס בניו-יורק מספקת ספרים לפי מטר, באנגלית כמובן, לאנשים שמעצבים חדר, ספריה או משרד ורוצים להרשים, או לצורך הצגות תיאטרון או סרטי קולנוע. המחירים נעים בין 90 ל-600 דולר למטר מעוקב ספרים, לפני משלוח. אם חשקה נפשכם בספריה שלא רק נראית טוב אלא היא גם בעלת ערך, מומחי הספרים של החנות יתכננו לכם אותה, כפי שעשו לסטיבן שפילברג ולרלף לורן. המחיר לעיסקה כזו נתפר באופן אישי. הכתובת: www.strandbooks.com.

המבוקשים ביותר

*לימפופו, נתן אלתרמן - 100-80 שקלים.
*קץ כל זמן, אייזיק אסימוב - 120 שקלים.
*האדמה הטובה, פרל בק - 45 שקלים.
*רשליקה (ספר בישול ספרדי) - 120-80 שקלים.
*מלחמת העולמות, ה'.ג' וולס - 120 שקלים.
*עריסת חתול, קורט וונגוט - 80 שקלים לכרך במצב טוב.
*הנפש הקסומה, רומן רולן, 5 כרכים, 100-80 שקלים לכולם יחד.
*פואמה פדגוגית של מקרנקו - 100-80 שקלים.
*ספרי הילדים הנסיך הקטן, טרזן, רובינזון קרוזו והמשמנאים והמרזנאים של אנדרה *מורואה - 60-25 שקלים, תלוי בספר ובמצב הכריכה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
ישנם ספרים נדירים שאינם ניתנים להשגה
ארכיון YNET
יש חנויות שקונות ספרים לפי נפח
ארכיון YNET
מומלצים