שתף קטע נבחר

עידוד קריאה - ליהודים בלבד: "השפעה ישירה של חוק הלאום"

האגודה לזכויות האזרח פנתה למשרד החינוך בנוגע לעוד תוכנית ממשלתית לעידוד קריאה בקרב בני נוער שמונגשת בעברית בלבד. הפעם מדובר ב"ספרייה בכיס" - המאפשרת האזנה לספרים מוקלטים. ארגוני זכויות דורשים להנגיש אותה לערבית: "פגיעה בשוויון". משרד החינוך: "זה רק פיילוט"

  

 

האגודה לזכויות האזרח פנתה אתמול (יום ד') למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, בדרישה להנגיש את פרויקט "ספריה בכיס" גם לדוברי ערבית. מטרת הפרויקט, שהושק על ידי המשרד והספרייה הלאומית, היא עידוד קריאה בקרב תלמידי חטיבות הביניים, ובמסגרתו הם יכולים להאזין באמצעות הטלפון הסלולרי לספרים מוקלטים (ספרי שמע). אלא שבמיזם מוצעים ספרים בעברית בלבד, ותלמידים דוברי ערבית לא יוכלו ליהנות ממנו.

 

יש לציין כי תוכנית נוספת של משרד החינוך ("שמחת הקריאה"), בעלת מטרות דומות, הונגשה גם היא לדוברי עברית בלבד.

 

מנהלת תחום יוזמות חינוכיות בעמותת "יוזמות אברהם", מאי ערו, אמרה הבוקר באולפן ynet כי "זוהי השפעה ישירה של חוק הלאום. פגיעה במעמד השפה הערבית זו בעצם פגיעה במעמד האזרחים הערבים בארץ. אף אחד לא מעודד 20% מהתלמידים לקרוא. אם השפה הערבית היא כבר לא שפה רשמית אז אולי כבר לא צריך להתייחס אליה".

 

יעלה מזור, רכזת פרויקט חינוך לחיים משותפים בעמותת סיכוי, הפועלת לקידום שוויון ושותפות בין האזרחים הערבים והיהודים בישראל, הוסיפה: "המהלך מפלה כרבע מהתלמידים בישראל. ומעבר לאפליה במשאבים, לא נמצא ולו סופרת או סופר ערבי אחד הראוי להשתתף בפרויקט?".

 

הורים ותלמידים  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
,

 

באגודה ציינו בפנייתם כי מדובר ב"אפליה אסורה הפוגעת בזכויותיהם הבסיסיות לחינוך ולתרבות של התלמידים הערבים. אי-הנגשת הספרים לתלמידים הערבים היא פגיעה קשה בזכות לתרבות ולחינוך, ובשוויון בחינוך". 18 הספרים הנכללים בפרויקט, כמו גם הקול הקורא וההסברים על התוכנית, מוצעים בעברית בלבד.

 

אין זו הפעם הראשונה שפרויקטים חינוכיים שאפתניים של משרדי ממשלה מונגשים בשפה העברית בלבד. בינואר פורסם ב-ynet כי על אף הבטחת השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, לקורסי הכנה מכוונים לפסיכומטרי בעברית ובערבית – בפועל רק הקורסים בעברית החלו לפעול. כשבועיים לאחר מכן פורסם כי פרוייקט של משרד החינוך להפעלת שיעורים פרטיים ברשת יפעל בעברית בלבד.

 

ממשרד החינוך והספרייה הלאומית נמסר בתגובה כי "התוכנית החדשה פועלת כפיילוט, בשלב זה בהיקף מצומצם. לאחר סיום הפיילוט יגובש מודל הפעלה בהיקף רחב, שיכלול גם את החברה הערבית".

 

בספרייה הלאומית הוסיפו כי "הספרייה מפעילה תוכניות חינוכיות רבות המיועדות לתלמידים בבתי הספר הערבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים