שתף קטע נבחר

סריקות MRI גילו: כך משתנה המוח של ילדים שנוטלים ריטלין ודומיו

חוקרים שסרקו את מוחם של עשרות ילדים מטופלים בתרופות להפרעות קשב וריכוז, גילו שינויים רבים במוחם של הילדים. סריקות מקבילות במבוגרים שמטופלים בתרופות אלה, לא גילו שינויים כאלה. מומחית ישראלית: "הממצאים מצביעים דווקא על שיפור"

מחקר חדש מגלה השפעה אפשרית של תרופות להפרעות קשב על המוח: חוקרים שסרקו את מוחם של ילדים המטופלים בתרופות ל-ADHD, מצאו שינויים במבנה המוח. שינויים אלה לא נצפו אצל ילדים שאינם מטופלים בתרופות הללו או אצל מבוגרים המטופלים בתרופות להפרעות קשב וריכוז. הממצאים של המחקר החדש פורסמו בכתב העת Radiology.

 

עדיין לא ברורה השפעת השינויים על התפתחות הילד, אולם מומחית ישראלית אומרת: "הממצאים מראים דווקא על שיפור מוחי".

 

קיראו עוד:

בלי ריטלין: אושר מכשיר חשמלי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז

קשב וריכוז בחופש: דילמת הטיפול התרופתי

 

שינויים במוח בגלל הריטלין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינויים במוח בגלל הריטלין(צילום: shutterstock)

 

החוקרים מאוניברסיטת אמסטרדם, בדקו 50 ילדים בני 10 עד 12, ו-48 גברים צעירים בני 23 עד 40 שאובחנו כולם כסובלים מהפרעות קשב וריכוז. כל אחת מהקבוצות חולקה לשתיים: מחצית קיבלה תרופות להפרעות קשב וריכוז מקבוצת ה"מתילפנידייט" (דוגמת ריטלין וקונצרטה), והמחצית השנייה קיבלה תרופת פלצבו (ללא חומר פעיל) במשך 16 שבועות.

 

המטופלים עברו הדמיות MRI של המוח שבוע לפני המחקר, ובסיום הטיפול. לאחר ארבעה חודשי טיפול, נמצאו שינויים בחומר הלבן במוח אצל ילדים מטופלים. שינויים אלה לא נמצאו לא אצל מבוגרים המטופלים בתרופות להפרעות קשב וריכוז, ולא אצל ילדים שאינם מטופלים בחומר פעיל.

 

"התוצאות מראות שלתרופות להפרעות קשב וריכוז עלולות להיות השפעות שונות על התפתחות מבנה המוח אצל ילדים", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר ליסבת רנמן, "הממצאים מדגישים שיש להשתמש בתרופות נגד הפרעות קשב וריכוז בילדים בזהירות, עד שנדע את ההשלכות ארוכות הטווח שלהם. יש לרשום את התרופה רק לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז".

 

פרופ' איריס מנור, מומחית לפסיכיאטריה ולהפרעות קשב וריכוז, מסבירה כי "המאמר מראה שילדים שקיבלו תרופה אכן הראו שינוי מוחי, אבל הוא חיובי. בהפרעות קשב וריכוז ידוע שקיימת מעורבות של קליפת המוח, שגורמת לקושי בזיכרון עבודה, בשליטה, בדחיית סיפוקים, ומעורבות של גרעיני הבסיס במוח הגורמים להפרעות הוויסות. גם המוחון, הצרבלום, מעורב וגורם לעתים לירידה במוטוריקה העדינה ובשיווי משקל.

 

"השינויים המוחיים לא חדים, ולמעשה התקשורת בין האזורים השונים היא האחראית על ההפרעה בתפקודים אצל אנשים עם הפרעות קשב וריכוז. במחקר נצפה הבדל בחומר הלבן והאפור, שדווקא מעידה על שיפור במצבם. לכן להורים אין מה לחשוש. כמובן שלא נכון לתת תרופה כשלא צריך אותה".

 

תרופות קשב וריכוז: בירור רפואי מקיף

על פי ההערכות, לפחות 1 מכל 10 ילדים סובל מהפרעות קשב וריכוז – ADHD, תסמונת המאופיינת באחד או יותר מהתסמינים הכוללים אימפולסיביות, תזזיתיות, הפרעות בריכוז וחוסר מנוחה. למרות הטיפולים היעילים, רבים עדיין נמנעים מלטפל בילדיהם בתרופות מחשש להתמכרות.

 

על פי הנחיות משרד הבריאות, האבחון של ADHD מתבצע על ידי נוירולוג, פסיכיאטר או מומחה התפתחות, לאחר בדיקה רפואית ומבדק ממוחשב הקרוי MOXO או  TOVA.

 

בדיקות אלה מבוצעות תחילה ללא ריטלין, התרופה הנפוצה לטיפול בהפרעת קשב, ואחר כך עם ריטלין. במהלך הבדיקה נמדדים דיוק, מהירות תגובה והשתנותה, השמטות או תוספות פרטים. תוצאות הבדיקה מושוות לביצוע נבדקים בני גילו של המטופל באוכלוסייה הכללית ובאוכלוסייה עם הפרעות הקשב.

 

כך חוזרים ללימודים עם הפרעות קשב וריכוז:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קשב וריכוז בקקרב ילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים