שתף קטע נבחר

בכירי ענף הנדל"ן לממשלה הבאה: "קודם כל בטלו את מחיר למשתכן"

אחרי שהממשלה היוצאת החמיצה את יעדיה העיקריים בתחום הדיור - הגדלת היצע הדירות והורדת מחירים - בענף מחלקים ציונים לתפקוד שלה, ומותחים ביקורת קשה גם על פרויקט הדגל של כחלון. סיכום קדנציה

הממשלה ה-34 החלה לעבוד במאי 2015. בתחום הנדל"ן היא חרתה על דגלה את הגדלת ההיצע, פרויקט הדגל "מחיר למשתכן", ובעיקר: הורדת מחירי הדיור. ואולם, לפי ניתוח נתוני הלמ"ס שנערך בלשכת שמאי המקרקעין, בין מאי 2015 ויוני 2019 מחירי הדיור עלו ב-13.5%. גם בהתחלות הבנייה לא היה שינוי ניכר.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו  

 

רגע לפני הבחירות: ירידה של 0.3% במחירי הדירות, מדד המחירים לצרכן עלה

עכשיו זה כבר ברור: מחירי הדירות בישראל חוזרים לעלות

אחרי העלייה במחירי הדירות: גם השכירות מתייקרת

 

לפי יו"ר הלשכה, חיים מסילתי, "ברבעון שבו החלה הממשלה לכהן, אפריל-יוני 2015, קצב התחלות הבנייה היה כ-13 אלף דירות. הוא נשמר עד לשיא ב-2017 - כ-15 אלף דירות - אבל אז החל לרדת, וברבעון הראשון השנה היה 11 אלף בלבד. בין הסיבות: מכרזים על קרקעות לא 'בשלות' לבנייה, ועיכובים בפרויקטי התחדשות עירונית, בשל התנגדות העיריות".

פרויקט מחיר למשתכן (צילום: מחיר למשתכן) (צילום: מחיר למשתכן)
פרויקט מחיר למשתכן(צילום: מחיר למשתכן)
 

   ()

 

בתום הקדנציה של הממשלה היוצאת בדקנו עם בכירי ענף הנדל"ן מה הם חושבים על תפקודה בתחום, איזה ציון היו נותנים לו, ומה הם מציעים לממשלה הבאה.

 

אליאס טנוס, מנכ"ל קבוצת בסט

"נושא התכנון דווקא עבד - הרבה תוכניות אושרו בוועדות ויקרו בהמשך. חלקן מתעכבות בגלל נושא הרישוי, עקב אכילס של הענף. הוצאת היתר בנייה היא תהליך ארוך ומייגע שלא לצורך. גם 'מחיר למשתכן' לא הוכיחה את עצמה. פיזור הפרויקטים בעייתי, ויצר עודף היצע באזורים פחות מבוקשים. הממשלה גם טעתה בכך שניסתה להוריד מחירים באמצעות עצירת ביקוש, על ידי הגרלות שבוצעו הרבה לפני שהקרקעות היו בשלות לבנייה.

 

"עכשיו צריך להכריז על תחום ההתחדשות העירונית כפרויקט לאומי. זה הפתרון למצוקת הדיור. בנוסף, צריך לטפל בכל נושא התשתיות בפריפריה לפני שיווק קרקע למגורים, וכדי לפזר אוכלוסייה בצורה נבונה, לשוב ולהוציא מכרזים לשוק החופשי לצד מכרזי מחיר למשתכן".

   (צילום: אוראל כהן)
(צילום: אוראל כהן)

 

רוני בריק, בעלי לירן והנשיא היוצא של התאחדות בוני הארץ

"הקמת הרשות להתחדשות עירונית הייתה חשובה, אך הרשות עדיין סובלת מחבלי לידה. מחיר למשתכן, שנועדה להוריד את מחירי הדירות ולאפשר לזוגות צעירים קורת גג משלהם, נכשלה, וגרמה להפסד הכנסות של מיליארדים. חילקו הטבות במאות אלפי שקלים גם למי שלא היה זקוק להן. דירות רבות נקנו על ידי משקי בית שמכניסים עשרות אלפי שקלים בחודש.

 

"עכשיו צריך להקים קרן סיוע לזוגות צעירים. אחרי שהתאמתם תיבחן, כלכלית וחברתית, תינתן להם הלוואה לקניית דירה ראשונה - חדשה או יד שנייה, במיקום לבחירתם. הם יחויבו לגור בדירה הזו כמה שנים, וכשירצו לעבור לדירה גדולה יותר, יחזירו את הכסף ללא ריבית והצמדה. כך יאפשרו ליותר צעירים ליהנות מדירה משלהם התואמת את הצרכים – וגם ישפיעו על שוק השכירות".

 
   (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

 

ורד צרפתי זבולון, סגנית נשיא התאחדות בוני הארץ ומבעלי חברת צרפתי שמעון

"כוונת 'מחיר למשתכן' להיטיב עם הזכאים לא הושגה, בגלל הזמן שהיו צריכים להמתין. האוצר רץ להגרלות לפני היתר, וכך הם חיכו שנתיים רק להיתר - וכל ההצמדות והשכירות שהמשיכו לשלם ביטלו את ההנחה במחיר. היה צריך לקיים הגרלות רק אחרי שיש היתר, ודאות, תכנון מפורט ולוח זמנים.

 

"לממשלה הבאה אסור להתמקד בתוכנית אחת, אלא להציע פתרונות שייתנו מענה לצעירים, למשפרי דיור וגם לשוכרים. נכון לתת תשומת לב למחוסרי דיור, אבל דרך מענקים שווים לזכאים בכל הארץ. לגבי התחדשות עירונית, אני בעד הארכת תוכנית תמ"א 38. חובה גם להפחית בירוקרטיה בפרויקטים של פינוי בינוי, וכיוון שבפריפריה הם מחויבי המציאות, לתת בהם זיכוי במס לקבלנים. על הממשלה גם להמשיך לשחרר קרקע לפרויקטים להשכרה, ולבטל את המיסוי הגבוה על משקיעים, כי הוא מגולגל לשוכרים".

   (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)
 

 

חנן מור, מבעלי קבוצת מור

"הקמת מטה הדיור הלאומי הייתה צעד חשוב. בלי מטה חזק לא יצליחו לטפל כראוי בנושאי הדיור. אבל היו בעיות שהעמיקו בגלל התיאום בין גופי התכנון וקצב היישום של תוכניות ממשלתיות.

 

"את מחיר למשתכן חייבים לשנות. בסופו של דבר, מיליארדי שקלים הוזרמו למעט מאוד אנשים. צריך לתת פשוט שובר שיעזור לזכאים במימון דירה בכל מקום ואופן – יד שנייה, חדשה או שכירות. במכרזי מדינה יש להקצות 40% מהדירות לשכירות ארוכת טווח עם תקרת מחיר, והשאר לשוק החופשי. זה יבטיח הכנסות גדולות בגין הקרקע, ודיור בר־השגה. כך ניתן יהיה להקים רבבות דירות לשכירות ארוכת טווח".

   (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

 

מתי דב, מנכ"ל קרן הריט למגורים מגוריט

"המדינה התרכזה במחיר למשתכן, תוכנית מעוותת שהעדיפה בעלי אמצעים שקנו דירות יקרות באזורי הביקוש ונהנו מהנחות גדולות בהרבה לעומת הפריפריה. היא גם גררה בנייה עודפת בפריפריה. פונים אלינו יזמים שלא מצליחים למכור ומציעים את הדירות לשוק החופשי בהנחה גבוהה עוד יותר.

 

"כיוון שרוב הקרקעות שווקו עבור התוכנית ולא היו מכרזים לשוק החופשי, יזמים גם חתכו התחלות בנייה, מה שיביא לזינוק במחירים. גם שוק השכירות כמעט לא טופל. לא היו די מגרשים להשכרה ארוכת טווח במכרזים של דירה להשכיר. ובגלל העלאת מס הרכישה למשקיעים, הם יוצאים מהשוק, יש פחות דירות להשכרה – והמחירים עולים.

   (צילום: אוראל כהן)
(צילום: אוראל כהן)

 

   ()
 

"עכשיו צריך, קודם כל, לבטל את תוכנית 'מחיר למשתכן', ולהוסיף דירות לשכירות ארוכת טווח במכרזים דרך דירה להשכיר. הקלות רגולטוריות על קרנות ריט למגורים יאפשרו הגדלה משמעותית של ההיצע".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
פרויקט של מחיר למשתכן
צילום: עמית שעל
מומלצים