שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

חשש מאסון הומניטרי בבני ברק: "תורמים הפכו לנזקקים"

יותר מאלף שוטרים נפרסו והציבו הבוקר עשרות מחסומים בכניסות וביציאות, בעקבות אישור תקנות "האזורים המוגבלים". בעיר החרדית חוששים שהמצוקה הכלכלית תוביל לאסון, תרומות כספיות לעמותה שמחלקת מזון ירדו ב-40%: "גם לתורמים אין איך לעשות קניות בסופר"

 

בימים האחרונים חשים תושבי בני ברק שמלאך המוות מסתובב ברחובות העיר, ובתוך הבתים המצב אינו טוב יותר. מספר חולי הקורונה ממשיך לזנק ובעיר החרדית חוששים מאסון הומניטרי שייגרם דווקא מהמצוקה הכלכלית האדירה בקרב התושבים - סכנה מוחשית שמורגשת כעת לא פחות מהנגיף המשתולל.

 

בעקבות אישור תקנות "האזורים המוגבלים", ולאחר זינוק נוסף במספר החולים בעיר, הוצבו מהבוקר עשרות מחסומי דרכים בכל הכניסות לעיר והיציאות ממנה. כוחות משטרה רבים בהיקף העולה על אלף שוטרים הגיעו לכניסות לעיר, ומסתייעים ברחפנים ובתצפיות לשליטה ולאיתור חריגים.

חלוקת מזון בעמותת בית לחם יהודה בבני ברק ()
חלוקת מזון בעמותת "בית לחם יהודה"

חלוקת מזון בעמותת בית לחם יהודה בבני ברק ()
חלוקת מזון בבני ברק

מחסומים בכניסה לבני ברק (צילום: דוברות המשטרה)
מחסומים בכניסה לבני ברק(צילום: דוברות המשטרה)

מחסומים בכניסה לבני ברק (צילום: דוברות המשטרה)
השוטרים בבני ברק(צילום: דוברות המשטרה)

חיילים בבני ברק עומדים צמוד (צילום: הבני ברקים)
הכוחות צמודים זה לזה בבני ברק(צילום: הבני ברקים)

חיילים מחלקים מזון בבני ברק (צילום: טל שחר)
חוששים מאסון. חיילים מחלקים מזון בבני ברק(צילום: טל שחר)

בימים הללו, טרום חג הפסח, הרחובות והשווקים בריכוזים החרדיים הם העמוסים והסואנים ביותר בשנה. הצפיפות הדמוגרפית ב"עיר התורה והחסידות", שבימים שבשגרה מתבטאת בעיקר במספרים וטבלאות על נייר, מתגלה לפתע בחודש ניסן במלוא עוצמתה, כאשר הורים וילדיהם נמצאים כולם בחופשה מהכוללים, מהישיבות ומתלמודי התורה, מתרוצצים כה וכה ועסוקים במרץ בהכנות לפסח - מהמשימות הקשות והמורכבות בשנה.

 

ברחובות העיר, בשעות היום והלילה, המון אדם, שנראה לעתים כדבוקה אחת ממש. זה רץ לתפילת ערבית, ההוא תופס מנת פלאפל בשישה שקלים, שלישי שועט לעבר עמדת הגעלת הכלים שליד בית הכנסת. רגע לפני שהמדרכות מתפקעות, חלקם זולגים אל הכביש. כלי הרכב והולכי הרגל מתערבבים זה בזה - ולא, זו אינה הפגנה. זר לא יבין זאת, אבל זהו החן של בני ברק, והוא גם הקסם שלה.

 

 

השנה הציפייה מתושבי בני ברק - רבים מהם חיים במשפחות מרובות ילדים ועניות - היא כמעט לכלוא את עצמם בבתים הצפופים מחשש להידבקות בקורונה, בתזמון שהופך את העניין ללא פחות מבלתי אפשרי מבחינתם, מבלי יכולת לדאוג לקיום היומיומי הבסיסי, שלא לדבר על צרכי החג.

 

במסגרת התקנות הנוספות לשעת חירום שאישרה הממשלה, המאפשרות להגביל כניסה ויציאה מאזור מסוים, העיר הראשונה שהוכרזה "אזור מוגבל" היא בני ברק. התושבים אינם יכולים לצאת מעתה מהעיר למעט יציאה לטיפול רפואי, הלוויה של קרוב מדרגה ראשונה או הליך משפטי. היישובים הבאים שיוגבלו הם אלעד, מודיעין עילית, ביתר עילית ובית שמש.

 

אבל גם לפני הטלת המגבלות החדשות, התחושה הייתה של סגר. יציאה לקניות משולה להידבקות ודאית, שלא לומר התאבדות. מחוץ תשכל חרב ומחדרים אימה.

שוטרים בישיבה בבני ברק (צילום: AFP)
שוטרים בישיבה בבני ברק(צילום: AFP)

שוטרים בישיבה בבני ברק (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שוטרים בבני ברק (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מעל לכל אלה מרחף איום כלכלי על אלפי משפחות שבימים שבשגרה חיות "על הקצה", מהיד אל הפה, מגלגלות הלוואות בגמ"חים ונתמכות על ידי הקהילה, וכעת מגיעות אל סף רעב. אם לא די בפגיעה בהכנסה המועטה שלהן, הרי שחלוקת התרומות לנזקקים, כסף או מזון, על ידי ארגוני הסיוע השתבשה אף היא, ורבבות נאחזים צמת ושיתוק רק מהמחשבה כיצד (לא) יגיעו לליל הסדר. עם כל הכבוד לקורונה, ביהדות עני נחשב כמת.

 

"כבר בשבועות האחרונים, כשראינו את עומס הפניות הגדל לעמותה, הבנו שאנחנו נמצאים במשבר אחר לגמרי", סיפר יעקב נוראני, מנכ"ל עמותת "בית לחם יהודה", המאכילה מידי שבוע אלפי משפחות במצוקה, ומחזיקה שבעה מוקדי חלוקה בבני ברק.

 

לדבריו, "אם עד היום התמודדנו רק עם משפחות במצוקה, הפעם קיבלנו מאות פניות של אנשים שכל השנה היו אפילו בצד התורם - החל מעצמאים שאין להם כסף לגמור את החודש וחוששים מקריסה כלכלית, ועד לשכירים שיצאו לחל"ת וחיים על הקשקש, ובמצב הנוכחי אין להם איך לעשות קניות בסופר".

חלוקת מזון בעמותת בית לחם יהודה בבני ברק ()
"הבנו שאנחנו במשבר אחר לגמרי". בעמותת "בית לחם יהודה"

A line to a supermarket in Bnei Brak  ()
"תורמים הפכו לנזקקים". שומרים מרחק בתור לסופר

שוטרים בבני ברק (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

משטרה ומחסומים בכניסה לבני ברק ()

נוראני הוסיף כי "מכיוון שאנחנו מחלקים סחורה בכמויות ענק, עד היום 80% מהחלוקות שלנו התבצעו בנקודות חלוקה בשכונות לשם הגיעו הנזקקים. ההנחיות החדשות שינו לנו את כל מערך החלוקות. גייסנו מתנדבים רבים, והשנה רוב המוצרים הגיעו עד לפתח ביתם של הנזקקים, תוך שמירה מרבית על הנחיות משרד הבריאות".

 

עמותת "בית לחם יהודה" מחלקת מידי חודש יותר מ-1,500 טון מזון לנזקקים, כאשר הרוב מגיע מתרומות של חקלאים, חברות ומפעלים מהגדולים במשק. אלה דווקא גדלו השנה בעקבות המשבר, לאחר שהרבה מפעלים נתקעו עם סחורות שהיו מיועדות לשוק המוסדי, אבל התרומות הכספיות שעליהן נשענת העמותה ירדו בכ-40%.

 

"אנחנו מחזיקים מערך לוגיסטי ענק, הכולל שטח אחסון גדול בפתח תקווה, חדרי קירור והקפאה, משאיות, ומערך שינוע מהגדולים בישראל", סיפר נוראני, "הכול כדי שנוכל למשוך כמה שיותר סחורות ממפעלים, ולחלק לכמה שיותר משפחות. כרגע אין לנו איך להחזיק את כל המערך הלוגיסטי הענק הזה, ואם לא נקבל תמיכה וסיוע מהמדינה בתקופה הקרובה, יהיה לנו מאוד קשה לשרוד ולהמשיך הלאה".

 

 

אגף הרווחה בעיריית בני ברק חילק 4,800 מנות מזון ל-960 קשישים בעיר, שישמשו אותם בחמשת הימים הקרובים, וביום ראשון יחולקו 2,500 מנות נוספות לכ-500 משפחות לקראת החג. הן מצטרפות לכ-1,750 שחולקו שלשום על ידי חיילי צה"ל לתושבי העיר.

 

במסגרת המבצע המיוחד סיפק משרד העבודה והרווחה לעובדים ערכות מיגון מלאות למקרה שיצטרכו להיכנס לבתים שבהם ישנם חולים מאומתים ומבודדים. המענה הטלפוני לתושבים באגף הרווחה של העירייה תוגבר בסיוע פיקוד העורף ורשות החירום הלאומית.

 

 

מתנדבים רבים פועלים ברחבי בני ברק כדי לסייע לנזקקים בעקבות משבר הקורונה והתקנות המגבילות. משה בצלאל, בעצמו תושב העיר, שמשרת כבר שנה וחצי בשירות לאומי-אזרחי ב"איחוד הצלה", סיפר: "אנחנו מסייעים בחלוקת מזון לכ-1,000 משפחות נזקקות וקשישים שמעוניינים לשמור על בריאותם ונשמעים להוראות לא לצאת מהבית. התחלנו גם בחלוקת סלי מזון 'קמחא דפסחא' לקראת הפסח. הסלים מלאים במצרכים בסיסיים עבור מאות משפחות שלא יכולות לצאת ולקנות".

 

לא רק ארוחות ומצרכי מזון מביאים איתם המתנדבים. "חילקנו גם משחקים למשפחות נזקקות ולילדים עם צרכים מיוחדים", אמר בצלאל, "כך תהיה להם תעסוקה בבית והם לא יצטרכו להסתכן חלילה ביציאה לרחוב, ונקל במקצת על ההורים". הוא הוסיף: "אני גאה לשרת את עם ישראל בסיוע לפיקוד העורף ולאגף הרווחה".

 

מנכ"ל השירות הלאומי-אזרחי, ראובן פינסקי, סיכם את המבצע: "מרחיב את הלב לראות את המתנדבים החרדים עוסקים במתן סיוע בתחומי הרווחה וחלוקת המזון כחלק משליחותם בשירות".


פורסם לראשונה 02/04/2020 23:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
מחסומים בכניסה לבני ברק
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים