שתף קטע נבחר

ארנן יקותיאלי נפטר בגיל 45

יו"ר עמותת עם חופשי, שהיה ממובילי המאבק החילוני בירושלים, מת בבית חולים בניו ג'רסי בעודו ממתין להשתלת לב. מלבד בני משפחתו, נסעו גם הח"כים גלאון ופריצקי כדי לשהות לידו ברגעיו האחרונים. בראיון האחרון שהעניק הוא אמר: "יהיה לי עצוב על הילדים כשאמות"

ארנן יקותיאלי, חבר מועצת העיר ירושלים ויו"ר עמותת "עם חופשי", נפטר הלילה (ה') בבית החולים קולומביה בניו ג'רסי, בעודו ממתין לניתוח השתלת לב.
יקותיאלי נסע לניתוח ההשתלה בדצמבר האחרון, ומאז המתין ללב המתאים. אולם בשבוע האחרון הידרדר מצבו.
יקותיאלי, בן 45, עמד בראש המאבקים המרכזיים בירושלים נגד הכפיה הדתית. הוא נולד עם מום בלבו ובעבר נותח פעמיים בשל כך. בשנים האחרונות חלה החמרה במצבו והוא נכנס לרשימת הממתינים להשתלת לב. בשנה שעברה הוא אושפז במצב קשה למשך כמה שבועות ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים הדסה עין-כרם. לאחר שהתייצב מצבו הוא החליט לטוס לניו יורק ולהמתין להשתלת לב בבית החולים "קולומביה". יקותיאלי קיווה כי שם יתקבל מהר יותר לניתוח השתלה.
רופאיו האמריקנים הודיעו לו כי ההמתנה המשוערת לניתוח תארך כשלושה חודשים, אולם באחרונה מצבו שוב הורע. בשבוע שעבר הוא לקה בדום לב וחבריו הקרובים הח"כים, זהבה גלאון (מרצ) ויוסי פריצקי (שינוי), טסו לבקרו, אולם בשל מצבו הקשה נמנעו מלבקרו לבקשת הרופאים.
גלאון היא חברתו של יקותיאלי לתנועה ואילו עו"ד פריצקי החל את דרכו הפוליטית בעמותה שיסד יקותיאלי, "עם חופשי". "לא התאפשר לי לראות אותו בגלל זיהום קשה ביותר שאורנן לקה בו", סיפר פריצקי בשיחה מניו-יורק. "הלכנו דרך פוליטית ארוכה יחד ולהרגשתי איבדנו אדם עם תפיסה פוליטית נהדרת, חשיבה מקורית, בוגר ספרות ערבית, עם ידע רב שהיה מעורב בתהליכים פוליטיים מאז גיל 21. היה כיף לשוחח ולהיוועץ בו. הייתי בטוח שהוא יצא מזה".

מניהול מכון פסיכומטרי למאבקים על חופש הפרט

בתחילת שנות התשעים הוא החל את דרכו הפוליטית לאחר שניהל מכון פסיכומטרי מצליח, אחד הראשונים מסוגו בישראל. הוא החליט לפרוש מעסקים לטובת הצטרפות לסיעת מרצ בירושלים, והפך לחבר מועצת העיר.
הוא התפרסם בזכות מאבקים מתוקשרים על חופש הפרט: יקותיאלי לחם בעד נסיעה חופשית בכביש בר-אילן בשבת, נאבק על פתיחת חנויות בירושלים בשבת, התנגד להטבות במחירי הארנונה למשפחות דתיות ולפני שנים אף הצליח במאבק על פתיחת בתי הקולנוע הירושלמי לטובת הציבור החילוני.
בבחירות האחרונות החליט יקותיאלי לפרוש מסיעת מרצ ולרוץ ברשימה עצמאית למועצת העיר. הוא יסד אז את רשימת "ירושלים עכשיו" בה היו חברים עפרה מאירסון, רעייתו של ח"כ לשעבר רפאל איתן, רוני אלוני ורוני הירשנזון.
"הוא היה מאוד מודע לכל מה שקורה בארץ גם כשהיה בניו יורק", מספר עיתונאי ירושלמי שעמד עמו בקשר. "דרך האינטרנט הוא קרא כל פיסת מידע על המתרחש כאן ומאוד רצה להשפיע ולשנות. למרות זאת, בשיחות שלנו הוא נתן לי להרגיש שבשבילו זה כנראה הסוף ואנחנו נשאר כאן להלחם על מה שהוא לא הספיק".

מכתב משרון

לפני שנסע לניו-יורק נדרש יקותיאלי לכסף רב כדי לממן את ניתוח הלב ושהותה של משפחתו בארצות הברית. לצורך גיוס הכספים הוקמה קרן למענו ואישי ציבור רבים, ביניהם יו"ר מרצ יוסי שריד, פעלו למענו ביתר שאת. למרות חילוקי הדיעות הפוליטיים, גם ראש הממשלה אריאל שרון ניסה לסייע בידו, ושלח מכתב חתום על ידו שבו קרא לציבור לתרום להבראתו של יקותיאלי.
יקותיאלי שהיה מודע למצבו הבריאותי הלא מעודד, נהג לומר בהלצה לנבחרים החרדיים בירושלים 'אל תחששו ממני, יש לי מום מלידה וימי ספורים, רק אל תגידו שכוח עליון הרג אותי'.
"אני חושב שנפטר אולי לוחם החופש הכי חשוב נגד כפיה דתית בארץ ובטח בירושלים", אומר הבוקר ח"כ מוסי רז ממרצ. "למרות מחלתו איתה התמודד במשך 45 שנה, הוא ידע להאבק למען עקרונותיו".

"אני חס על הילדים שלי"

ערב נסיעתו של יקותיאלי לניו יורק הוא העניק ראיון מרגש לכתב יחיאל דותן מ"עיתון ירושלים". בין השאר דיבר יקותיאלי בכנות על פחד המוות. "זה שעצוב לי על הילדים כשאני אמות זה ברור מאליו. האם בגלל זה אני מפחד מהמוות? אני חס על הילדים שלי, זה לא נקרא לפחד מהמוות. אני לא רוצה למות, אין לי שום תכניות למות, אבל הילדים שלי יודעים שאבא שלהם הרבה יותר זמני מאבות של ילדים אחרים". על חשיבות פועלו אמר: "אני חושב שאני בוודאי בחמישיה או העשיריה, שכשיעשו את החשבון הסופי של המאבק החילוני, שמי יתנוסס שם בגאון".
ארנן יקותיאלי השאיר אחריו אישה וארבעה ילדים. על מועד הלוויתו טרם נמסרה הודעה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאולי שם-טוב
ארנן יקותיאלי
שאולי שם-טוב
מומלצים