שתף קטע נבחר

מסיבת תה

נתחפש לאנגליות, נזמין את החברות וניאנח מתענוג. בנים ממילא לא יעריכו את מסיבת התה הארוכה והמעודנת שלנו, לפי כל הכללים

רשימת קניות הכנות ביום מראש הכנות ביום המסיבה 

"אין בחייו של אדם שעות רבות שהן נעימות כמו שעת התה האנגלית", כתב הסופר הנרי ג'יימס, והוא ידע על מה הוא מדבר. בחייו, במאה התשע עשרה, שעת התה היתה טקס יומי קבוע של המעמדות העליונים בבריטניה הגדולה.
את הפטנט ייבאו מהודו. הבריטים התחילו לשתות תה בכמויות מסחריות רק אחרי שתקעו יתד בהודו, ומשם גם הביאו את הנוהג לשתות עם חלב, בניגוד למה שמקובל באומות תה אחרות. הרוסים שותים מצלוחיות עם קוביית סוכר בתוך הפה, הסינים שותים ירוק בלי סוכר והטיבטים מערבבים תה כהה עם חמאת יאק ומלח. והאנגלים, כדרכם, תפרו טקס שלם סביב קנקן עם זרבובית.
שעת התה, חמש אחרי הצהריים, כשזהרורי החמה רכים ומלבבים, היא שעה מצויינת לאירוח של שש עד שמונה חברות. נעשה את זה כמו שצריך ונקפיד גם על האסתטיקה ולא נזמין בנים. מצד שני גם לא נספור קלוריות.
לטקס שלבים קבועים: תה וסנדביצ'ים זעירים מוגשים קודם. אחר כך – סקונס (scones) שנאפו זה עתה, וריחם החמים ממלא את הבית. לסקונס המתוקים מתלווה תמיד ריבת תותים, שמנת מתוקה מוקצפת למחצה, מה שקרוי clotted cream, אבל אנחנו נגיש עם קרם פרש שיש לקנות במרכולים, כי השמנת המתוקה המקומית פשוט לא מכילה די אחוזי שומן כדי להפוך לדבר האנגלי הנכון.
בסוף מגישים מתוקים קטנטנים או עוגה. נוותר על האפייה ונייצר טראפלס משוקולד לבן ושוקולד מריר, לתפארת האימפריה. ונשתה קוקטייל שמפניה קטן.
כיוון שזה טקס, האוכל לבדו לא עושה את האווירה. צריך כלים נאים: קנקן תה הדור, חלבון וסוכרון, מפיות יפות – רצוי מבד, והכי יפה: צחורות ומעומלנות. גם בגלל זה לא נזמין בנים, כי רק בעוד חמישים אלף שנות אבולוציה הללו יתחילו להעריך את ההשקעה.









רשימת קניות
1 לחם פרוס לטוסטים – הכי טוב, "לחם בשיטת צ'ורליווד", שיש במרכולים

300 גרם סלמון מעושן מאיכות טובה

500 גרם חמאה (ואל תקבלו רגליים קרות. יש לזה הצדקה בהמשך)

קמח

סוכר

אבקת אפייה

סודה לשתייה

חלב

15 ביצים

6 לימונים

צרור עירית טרייה

קילו מלפפונים יפים ומוצקים

קילו וחצי תותים יפים, בשלים אך מוצקים

בקבוק "ברוט" או "בלאן דה בלאן" של ירדן, תחליף שמפניה מצוין

חלב לא רזה

רוויון

גבינת צ'דר

גרגרי פלפל שלמים

200 גרם שוקולד לבן

200 גרם שוקולד מריר

100 גרם קקאו –לא ממותק

2 מכלים קרם פרש

1 מכל שמנת מתוקה עמידה

מלח גס

תפוז אחד

תה מאיכת טובה, רצוי יותר מסוג אחד, אבל מוכרחים גם "ארל גריי"

חזור למעלה
הכנות ביום מראש
יום מראש, נעשה קניות, נבשל ריבת תותים ונייצר טראפלס מפוארים.

ריבת תותים קלה

חומרים:

קילו וחצי תותים בשלים, שטופים וקטומים

4 כוסות סוכר

1/3 כוס מיץ לימון טרי

הכנה:

בסיר גדול, לא מאלומיניום, מניחים את התותים ומועכים אותם קלות במועך תפוחי אדמה. מבשלים על להבה נמוכה עשר דקות, מערבבים מדי פעם בכף עץ.

מוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון ומערבבים 3-4 פעמים עד שהסוכר נמס, בערך 2-3 דקות.

מביאים לרתיחה על להבה גדולה ומבשלים בערך 20 דקות. מדי פעם מקפים את הקצף שנוצר מעל לפני הריבה אבל לא מערבבים את תוכן הסיר.

מתי זה מוכן? כשמוציאים כפית ריבה מן הסיר ומעבירים אותה לצלחת קרה והיא מתחילה להיקרש מייד. כשמוכן, מקפים שוב את שאריות הקצף ומעבירים לצנצנת גדולה שתכיל 4 כוסות ריבה בנוחות.

טראפלס חומים

חומרים:

200 גרם שוקולד מריר

75 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

חלמון ביצה

אבקת קקאו

קערה

מכל עם סגר שמתאים למקפיא

כפית ליקר קפה, או כפית נס קפה מומסת בשתי כפיות וודקה

ממיסים את השוקולד באמבט מרים (באן מארי) – מניחים קוביות שוקולד בסיר קטן ואותו מניחים בסיר גדול יותר, שבו מרתיחים מים בגובה 5 ס"מ מקרקעית הסיר. כשהמים רותחים, משקיעים את הסיר הקטן בתוך הגדול, ומתחילים לערבב עד שהשוקולד נמס כולו, בלי גושים. מורידים מן האש, מצננים 5 דקות ומבליעים את החמאה לתוך השוקולד בערבוב מתמיד, עד שתימס כולה.

מוסיפים את החלמון ואת הליקר, או הקפה והוודקה, ומערבבים היטב.

מכסים בניילון נצמד ושולחים למקפיא, לפחות לשעתיים או עד שהעסק קפוא לגמרי.

מוציאים מן המקפיא. את ההמשך נעשה בנחת ובישיבה. מניחים נייר עיתון על שולחן הקפה בסלון ומעליו מניחים את הסיר עם העיסה הקפואה, קערה ובתוכה אבקת קקאו, עוד קערה עם מים חמים ואת המכל המיועד למקפיא. עכשיו מתחיל הכיף:

טובלים את הידיים במים חמים, וחופרים באצבע בתוך עיסת השוקולד עד שמוציאים ממנה כמות בגודל של ג'ולה גדולה. מגלגלים בידיים לצורת כדור. הצורה לא צריכה להיות מושלמת. משליכים את הג'ולה לקערת הקקאו ומנערים עד שהג'ולה מכוסה מכל צידיה בקקאו. מעבירים למיכל המיועד למקפיא. טובלים שוב את הידיים, חופרים, מוציאים ג'ולה ומגלגלים – עד שנגמר. מותר ללקק אצבעות באמצע. כשנגמר, שופכים את שארית הקקאו למיכל המקפיא, סוגרים במכסה, מנערים ושולחים להקפאה עד שנאכל.

טראפלס לבנים

חומרים:

200 גרם שוקולד לבן

75 גרם חמאה

3-4 כפות שמנת מתוקה

חלמון ביצה

גרד קליפת תפוז

כפית ליקר גרנד מארנייה או כל ליקר תפוזים, אם יש – או כפית וודקה

מתחילים כמו בשוקולד מריר:

אמבט מרים, קוביות שוקולד לבן –אבל מוסיפים להן 3-4 כפות שמנת מתוקה. מערבבים עד שהכל נמס. שוקולד לבן, שאיננו שוקולד בכלל כי אין בו מוצקי קקאו, נוטה לעשות גושים אם לא משדכים לו שמנת מתוקה.

מורידים מן האש, מצננים 3 דקות, מבליעים חמאה עד שתימס, מוסיפים חלמון ומערבבים היטב, מוסיפים ליקר או וודקה ואת גרד התפוז ומערבבים שוב. שולחים להקפאה ל – 3 שעות לפחות.

ממשיכים בדיוק כמו בטרפלס חומים, חוץ מהציפוי בקקאו שאינו הכרחי כאן, אבל מי שרוצה להכין טראפלס - הפתעה – חומים מבחוץ ולבנים בפנים –יכולה גם עם קקאו.

חזור למעלה
הכנות ביום המסיבה
מתחילים את ההכנות שעתיים וחצי לפני שהאורחות מגיעות. מוציאים חבילת חמאה מן המקרר, עורכים שולחן נורא יפה, עם מפה מגוהצת ופרחים ומפיות מעומלנות לצד כל צלחת. את ספלי התה מניחים מימין לצלחות ובצידם גביעים לשמפניה.

סנדביצ'ים

חוגרים סינר ומסתערים על הסנדבי'צים. מקובל להגיש סנדביצ'וני מלפפונים וסנדביצ'ונים עם סלמון מעושן.

כשהחמאה רכה ונוחה לעיבוד, מתחילים לעבוד.בסכין חדה, מסירים את הקרום מן הלחם.

מניחים את פרוסות הסלמון על מגש, שיהיה נוח לעבוד.

חותכים מלפפונים באלכסון לפרוסות אליפטיות דקיקות וארוכות.

מורחים כל פרוסת לחם בחמאה ומניחים עליה פרוסת סלמון. בסכין חדה, חוצים כל פרוסה לארבעה משולשים. מניחים על טס הגשה. כך עושים גם עם המלפפונים. מניחים אותם בטס נפרד. החישוב הוא בין 6-8 סנדביצ'ונים לכל סועדת.

סמוך מאד להגשה, מפזרים מעל סנדביצ'וני הסלמון מעט עירית קצוצה, ועל המלפפונים –מעט מלח גס. אם תעשו את זה קודם, המלפפונים יגירו מים והסנדביצ'ים יהיו קווץ'.

סקונס

הסקונס האנגלים המסורתיים הם מין מוקש בטן אפוי. המתכונים שלפניכם מייצר סקונס אווריריים ונימוחים.

סקונס מתוקים

חומרים:

2 כוסות קמח

1/4 כוס סוכר

1 כפית אבקת אפייה

1/4 כפית מלח

6 כפות חמאה קרה, חתוכה לקוביות

2 ביצים

7 כפות חלב, או 6 כפות חלב וכף שמנת מתוקה

הכנה:

מחממים תנור ל – 180 מעלות צלזיוס. מניחים נייר אפייה בתבנית וזורים עליו מעט קמח.

בקערה, מערבבים קמח, סוכר, מלח ואבקת אפייה. מוסיפים את החמאה ומעבדים אותה לתוך הקמח באצבעות, עד שמתקבל משהו שדומה לבורגול במרקמו.

בקערה קטנה, טורפים את הביצים עם החלב.

שופכים את התערובת מעל לבצק, ומעבדים בידיים לכדור.

מניחים את הכדור על משטח מקומח ומרדדים אותו לעיגול שקוטרו בערך 25 סנטימטר ועוביו סנטימטר וקצת.

בעזרת כוס גדולה, קורצים עיגולים מן הבצק. אוספים את הבצק הנותר לכדור, מרדים וקורצים שוב, עד שנגמר. התוצאה היא 12-15 סקונס.

מעבירים לתבנית האפייה ומשם לתנור.

אופים בערך 20 דקות או עד שפני המאפה מזהיבים. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, עם קרם פרש וריבת תות בקערות קטנות ונאות שבתוכן מניחים כפית לנוחות הסועדות.

סקונס מלוחים

חומרים:

3 כוסות קמח

2 כפיות אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

כף סוכר

כפית מלח

8 כפות חמאה

כוס גבינת צ'דר מגוררת – בערך 125 גרם

1 כף גרגרי פלפל גרוס טרי

1 כוס ריוויון

מעט חלב לזיגוג

הכנה:

מערבבים קמח, מלח, סוכר, אבקת אפיה וסודה לשתייה בקערה. מוסיפים את החמאה, הגבינה והפלפל ומעבדים כמו בסקונס המתוקים. מכסים ומכניסים למקרר לחצי שעה.

מחממים תנור ל –180 מעלות צלזיוס ומניחים רשת בחריץ שגבוה מעט מאמצע התנור. משמנים תבנית אפיה בחמאה.

מוסיפים לכדור הבצק את הריוויון ומעבדים שוב לכדור, אבל לא מתעסקים עם זה יותר מדקה, גם אם הבצק נראה לכן לא אחיד. מניחים על משטח מקומח, מרדדים למלבן של 20X30 סנטימטר בערך.

בעזרת מרית או שתים מעבירים את הבצק לתבנית האפייה. בסכין חדה, חותכים אותו ל – 40 ריבועים קטנים בגודל 4 סנטימטר בערך. מפרידים בין הריבועים בעזרת הסכין, מברישים כל ריבוע במעט חלב. אפשר לעשות עיגולים, אבל אם מגישים סקונס מלוחים וגם מתוקים, כדאי לגוון גם בצורות.

אופים 15-20 דקות או עד שהסקונס שחמחמים בתחתיתם וזהובים ממעל.

מוציאים מן התנור מייד, מצננים כמה דקות ומגישים.

משקיעניות רציניות יכינו לסקונס הללו חמאת דבש וחרדל, הנה כך: 100 גרם חמאה מרוככת, כף דבש, חצי כף חרדל דיז'ון בלי גרגרים. מערבבים היטב עד שהכל מתאחד יפה, מניחים בכלי חמוד ומחזירים למקרר עד להגשה.

הבריטים היו זועקים חמס, אבל אנחנו ניסינו – בהצלחה –להוסיף לעיסת הסקונס המלוחים 50 גרם זיתים ירוקים מגולענים וקצוצים דק, ויצא יופי.

תה

כן, גם כאן יש כללים. קודם כל: לא משקיות אלא מעלים. וצריך שיהיו טריים ככל האפשר. הכמות: כפית עלי תה לכל ספל מים. לתוצאות הכי טעימות כדאי להשקיע בהרתחת מים מינרליים. מוזגים אותם לקנקן, מפזרים את עלי התה ממעל, מכסים במכסה ומחכים 5 דקות עד שזה חלוט. האנגלים יוצקים לספל שלהם מעט חלב, או שמנת מתוקה –ואת התה מעל זה, לא להיפך. ועוד משהו: כבר לא שותים עם זרת זקורה באוויר.

קוקטיל שמפניה

חומרים:

דובדבנים

שמפניה או ברוט

3 כפות סוכר

כף מיץ לימון

גביעי שמפניה

הכנה:

מגלענים את הדובדבנים.

המשקיעניות יפזרו סוכר בצלחת אחת ומיץ לימון בצלחת שנייה. את הגביעים הופכים אל תוך הצלחת עם מיץ הלימון שמעט ממנו נדבק לשפתי הגביע, ומיד מעבירים לצלחת עם הסוכר עד ששפתי הגביע מצופות סוכר. אבל אפשר לוותר על זה.

מניחים בכל גביע דובדבן אחד מגולען ומעליו יוצקים שמפניה מצוננת היטב. כשגומרים לשתות, משחקים בלהוציא את הדובדבן בלי ידיים.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קנקן תה. כמה שיותר הדור
עלי תה בתפזורת, חייבים להיות טריים
מומלצים