שתף קטע נבחר

הנאצי נלכד בתחתונים: "מבצע made in Israel"

הבוקר חשף ה"סאן" כי איתר בהונגריה את הפושע הנאצי המבוקש בעולם, לאדיסלוס צ'אטארי בן ה-97, שפיקד על גטו. מנכ"ל מרכז ויזנטל מספר על שיתוף הפעולה עם העיתון: "המידע הגיע מאיתנו". ניצולי שואה לא מתנחמים: "מאוחר מדי"

"כל המבצע הזה הוא made in Israel. זו עבודה שלנו בשיתוף פעולה עם ה'סאן'". כך אמר היום (א') ל-ynet מנכ"ל מרכז ויזנטל בירושלים, ד"ר אפרים זורוף, לאחר הפרסום הבוקר על תפיסתו בהונגריה של הפושע הנאצי, לאדיסלוס צ'אטארי, בן 97. "המידע הגיע מאיתנו, מצאנו אותו גם לפני שברח מדירת המגורים שלו לדירת המחבוא וגם לאחר מכן והעברנו את המידע ישר ל'סאן'".

 

גורלם של אחרוני הנאצים

 

זורוף הוסיף והדגיש, "היה לנו חשוב לשתף איתם פעולה כדי לתת לזה הד תקשורתי הרבה מעבר למה שאנו מסוגלים". לדבריו, העיתון הבריטי השקיע כסף רב במעקב ואף בעימות עצמו מול צ'אטארי, "בתקווה שהסיקור ב'סאן' יגביר את הלחץ על בתי המשפט ועל דעת הקהל בהונגריה ובעולם כולו".

 

לדבריו, "הלכידה התאפשרה בין היתר בזכות אלמוני שראה אותו בבודפשט והתעניין לגבי פרס כספי על איתורו. זוהי תעודת עניות של השלטונות ההונגריים שידעו במשך 14 שנה שהוא חי לו בשקט ובשלווה. זה מזעזע. בימים אלו, כשהאנטישמיות גואה בהונגריה, זה חשוב באופן יוצא דופן".

 

צ'אטארי, ברח לקנדה (צילום: מתוך אתר "סאן") (צילום: מתוך אתר
צ'אטארי, ברח לקנדה(צילום: מתוך אתר "סאן")

 

מנכ"ל מרכז וינזטל הוסיף וסיפר: "צ'אטארי, מעבר להיותו סדיסט, היה מפקד של אחד הגטאות בעיר קושיצה, אז בהונגריה - כיום האזור שייך לסלובקיה, ואחר כך פיקד על הגטו המאוחד בעיר. צ'אטארי גם פיקד על הגירוש של 15,700 יהודים מהעיר קושיצה לאושוויץ ב-1944 והוא היה מעורב באופן רציני מאוד בהעברה שלהם".

 

לדבריו, היו מקרים שבהם יהודים שגורשו מהונגריה בשל אי היותם אזרחי הונגריה, הוחזרו על ידי צ'אטארי רק בשביל שהוא יוכל לגרש אותם בעצמו לאושוויץ, כדי ששם הם ימצאו את מותם.

 

"את החיים שלו הוא כבר חי"

ניצול השואה פנסיון גסנר, בן 88, נזכר: "היינו בקושיצה עד שלקחו אותנו לאושוויץ באפריל 1944. אני אמנם לא זוכר את צ'אטארי בצורה ברורה, אבל שמעתי את שמו". לדבריו, התפיסה התבצעה מאוחר מדי. "למה השם נותן חיים ארוכים לאנשים כאלה?", הוא תוהה. "זה מאוחר מדי כי את החיים שלו הוא כבר חי. גם ככה בגיל הזה, זה לא ממש חיים".

 

גם ניצולת השואה מריאנה בועז, בת 83 מרעננה, לא מוצאת נחמה של ממש. דודהּ של בועז היה בגטו תחת פיקודו של צ'אטארי כשהיא הייתה רק בת 15 ולכן אינה זוכרת את הפושע בעצמה.

 

"זו בושה לאנושות שתפסו אותו רק עכשיו ומה שקרה עם דמיאניוק יכול לקרות גם הפעם", היא אומרת. "מה כבר יכול להיות עם אדם בן 97? אמנם טוב יותר שזה מאוחר מאשר לעולם לא, אבל עדיין העולם שותק כי הוא חי את חייו לעומת אחרים שלא, כשלמוות שלהם הוא אחראי".

 

"תשובה למכחישי השואה"

אווה פרניק, בת 83, נשמעה מרוצה קצת יותר. "לשמוע את החדשות האלו גורם להרגשה טובה", היא אומרת. "כל הכבוד למרכז ויזנטל ולמי שתפס אותו. זה מרגש לדעת שיש עוד אנשים שמתעסקים בזה וחשוב להם לעשות צדק עם האנשים האלו, משום שלנו כבר אין הכוח.

 

"ב-1944 לקחו אותנו במשלוח האחרון לאושוויץ ואם כל זה היה תחת פיקודו אז, זה אכן מגיע לו. בשביל אדם כזה, גם אם הוא בן 97, שחייו ייגמרו בצורה הזו זה גם כן עונש".

 

אלישבע דורון, בתה של פרניק, דור שני לניצולי שואה ונכדה לנרצחים בשואה טוענת גם היא שאין גיל לקבלת עונש. "אין גיל לנשיאת אחריות כי פשעי הנאצים אלו פשעים לדורות", אמרה. "זה סוג של תשובה למכחישי השואה, הנה יש פה מישהו שעשה במו ידיו ובמו פיו את הפשעים האלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר "סאן"
כותרת ה"סאן" הבוקר
צילום: מתוך אתר "סאן"
אפרים זורוף, "חשוב באופן יוצא דופן"
צילום: AP
מומלצים