שתף קטע נבחר

ה"קיוסק" של פולק יהפוך לבר

בחצר אפלולית ברחוב אחד העם בתל אביב משוקם בימים אלה ה"קיוסק" של משפחת פולק, שבמשך כ-60 שנה שימש את מתקן מכונות הכתיבה צ'לניק

בקרן הרחובות אחד העם והרצל בתל אביב בנו שניים ממייסדי "אחוזת בית" את בתיהם בשנת 1909 זה מול זה. עקיבא וייס בנה את ביתו עם חזית מעוגלת (ראו כתבה מימין ב"כתבות נוספות"). מיכאל פולק, לעומת זאת, בנה את ביתו עם חזית ישרה. שינוי הסגנונות עורר מחלוקת קשה בין השניים, אותה תאר בצורה ציורית כל כך נחום גוטמן בספרו "עיר קטנה ואנשים בה מעט". פולק זעם על וייס שדרש ממנו לבנות גם את ביתו עם חזית מעוגלת.
פולק, שהגיע ליפו מליטא ב-1906, לא נכנע לוייס ובנה את ביתו על פי תוכניתו המקורית עם זוויות ישרות. בחצר הבית נבנה מבנה עץ, מעין "קיוסק", שבימים אלה הוא משוקם ובקרוב יהפוך לבר ומסעדה.

קיוסק או גאזיבו

מיכאל פולק מת שלוש שנים אחרי בניית ביתו, בשנת 1912. אחיו, אהרון אליהו פולק, עלה לארץ בעקבות מותו של האח וירש את הבית. הוא תוכנן על ידי האדריכל יעקב פינקרפלד, ייתכן כבית גן פרטי (גאזיבו) המיועד להתכנסויות משפחתיות.
תאריך הקמתו של המבנה לא ידוע, אבל בנו של אהרון, דב פולק, אזכר בזיכרונותיו את המבנה כשסיפר על התקופה שלפני מלחמת העולם. צילום אוויר משנת 1918 מלמד כי בחצר הבית קיים מבנה עגול, ככל הנראה ה"קיוסק" שבסיפורנו. כך שהמבנה הוא בן לפחות 85 שנה.
ב-1914 גורשו בני משפחת פולק למצרים יחד עם הנתינים הרוסיים האחרים. בתקופת מלחמת העולם השנייה פעל בבית פנסיון. בתום המלחמה שבו בני המשפחה לבית ומאוחר יותר הוסיפו לבית קומה שנייה, שב-1921 שכנה בה ספריית "שערי ציון".
בשנת 1936 מכר אהרון פולק את הבית, עם זכות לגור בו עד סוף חייו. הוא נפטר בשנת 1953 ומשפחתו עברה לירושלים. במשך השנים הפכה הקומה הראשונה לבית מסחר.

שתי ויטרינות ושער

בכניסה לחצר, על רחוב אחד העם 20, יש מעין חומה עם שער. משני צדדיו ויטרינות שהוקמו ככל הנראה בשנות ה-30. אחת מהן מושכרת בדמי מפתח לחנות צילום, השניה משמאל תעבור שיפוץ.
מהשער מוביל שביל באורך כ-20 מטר אל מבנה העץ. השביל עשוי מאריחי בטון מאוירים שישוחזרו. משני צדי השביל ישנם שרידים של אדניות בטון אליפטיות שלדברי השכנים היו בהן עצי דקל ושינגטוניה, וככל הנראה יינטעו שוב במקום. עצי אקליפטוס גדולים סוככים על החצר משני עברי ה"קיוסק".
משנת 1933 ועד 1996 שכן בצריף בית מלאכה לתיקון מכונות כתיבה. החל בזה יעקב צ'לניק ואחר כך המשיך במקום בנו, ישראל דורון צ'לניק. עם פינויו עמד המבנה ריק.
היזמית נירה קולודני שכרה שלושה חדרים בבית פולק וכן את ה"קיוסק", והיא מתכוונת לפתוח שם מסעדה בסגנון ים-תיכוני ובר בשם "וילה פולק". בקיץ ניתן יהיה לשבת על כסאות גבוהים גם מחוץ למבנה ליד החלונות. בוויטרינה שתשוקם תציג קולודני אמנות ישראלית.

ככה משחזרים גג

מבנה הקיוסק בנוי 16 פאות עץ הסמוכות אחת לשנייה על בסיס בטון יצוק. הפאות מחוברות זו לזו בברגים. למבנה דלת בחזית לכיוון צפון ושני חלונות משני עבריה. שני חלונות נוספים נפרצו בזמנו בקיר המערבי ובקיר המזרחי. על החלונות תריסי עץ. בשלב מסוים הורחב המבנה לכיוון דרום והוצמד לו מין צריף קטן מרובע. למבנה גג עם קונסטרוקצית עץ פנימית והוא מחופה בפח אבץ.
האדריכלית קרן מטרני, ממשרד אמנון בר אור אדריכלים, מוסרת כי עבודות שיקום הקיוסק עצמו כוללת הורדת שכבות הצבע הרבות מקורות העץ וטיפול מגן כדי למנוע חדירת מים. הצבע המקורי נחשף וככל הנראה המבנה ייצבע מחדש באותו גוון. הגג ישוחזר בחיפוי פח אבץ. בימים אלה מנסה מטרני לברר מה היתה צורת לוחות הפח ואם היו בעלי קשקשים. על פי תוצאות הברור יוחלט איך לשחזר את הגג.
דלת הכניסה תשוחזר וכן ארבעת החלונות והתריסים. רצפת המבנה עשויה מרצפות בטון ייחודיות בעלות צורת משושה וצורת מגן דוד מלא כחול. כמחצית מהשטח המרצפות עדיין במצב טוב. היתר ישוחזר. עבודות השיקום יסתיימו בעוד כחודשיים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהרון פולק, עלה לארץ בעקבות מות אחיו
בית פולק. מחלוקת עם השכן וייס
ה"קיוסק" בחצר. לא ברור לאיזו מטרה נבנה
מומלצים