שתף קטע נבחר

המכתש הגדול: ברכב וברגל

דרכים פראיות יוצרות קשיי עבירות ומביאות אתכם לתופעות גיאולוגיות, יער מאובנים ושדות של קונכיות

מסלול מס' 1 מסלול מס' 2 מסלול מס' 3 



אורך המסלול: 32 ק"מ נסיעה בשטח, חמישה ק"מ הליכה, שעתיים וחצי ממרכז הארץ. לקחת: מפת טיולים וסימון שבילים 1:50,000 ® הנגב התיכון, או טורבו CD. אפשר לערוך חלק מהטיול גם ברכב רגיל. הקטע האחרון של המסלול חוצה שטח אש בעבירות קשה. יש להקפיד על תיאום לפני מעבר בו. חובה להישמע לפקחים ולנהוג על-פי כללי הזהירות, התקנות וההוראות כמפורט במפות.

המכתש הגדול, קראו לו פעם בסלנג וגם במפות הישנות. תופעה גיאולוגית נהדרת שאין כמותה בעולם כולו, למעט שני אחיו המפורסמים (הקטן ורמון). בכל מקום אחר בעולם היה הופך למשאבת תיירים, אבל אצלנו זה סתם שם, כמו שכונה בקצה הכביש של ירוחם.
בשנות ה-40 ראו הבריטים במכתש מוקד למחצבים לאומיים. הם ביצעו בו קידוחי נפט וסגרו את הגישה אליו על ידי כוחות צבא וסיירים בדואים מצויידים בכלבים. הגישה ליהודים נאסרה. אצלנו, עוד מימי עלילות חוה והנחש, הופך האיסור לקטליזטור לפיתוי, וכך הפך הטיול במכתש למטרה נכספת להוכחת אומץ ומבחן קבלה ליחידות הסיור של הפלמ"ח. שבילי סתרים הובילו את הטיילים הנועזים אל הפסגות סביבו לנקודות תצפית על הארץ האסורה.
אחר כך, בשנות ה-50, הוא היה מטרה לטיולי רגל אתגריים בתנועות הנוער, וגם מוקד לפנטזיונרים אלכימאים, מחפשי זהב ומחצבים נדירים. בינתיים התרחבה ישראל אל מרחבי סיני, והמכתש יצא מהתודעה של הטייל המצוי. אחר כך שוב הצטמקה הארץ, אבל הגדול לא חזר לימיו כקדם. אולי בגלל שבינתיים הוא הפך לחתירה. איזה מין שם זה חתירה? על שם ואדי אל-חטירה העובר בטבורו.
התיאוריות נותנות למכתש לפחות 15 מיליון שנה, וכך הטיול בו מאפשר לקבל פרופורציה נכונה על מהות המילניום. לא צריך למהר חבר'ה, שום דבר לא בורח. בתוכו ישנם ממצאים ותופעות גיאולוגיות מקסימות ביופיין של שרידי חיים כמו יער המאובנים, ריף האלמוגים, משטחי תולעים, ושדות של קונכיות וצדפות. שילוב נדיר של מינרלים הנותנים לו את שלל הצבעים המרהיב. אכן גן-עדן לגיאולוגים ומוזיאון טבעי למטיילים וזואולוגים. אסור לגעת באבנים, אסור להזיז, אסור לקחת מזכרת - רק להסתכל.
המסלול הוא שילוב של 4X4 וניווט רגלי אל נבכי המכתש הגדול. אזור בלתי מטויל, דרכים פראיות ובלתי מטופלות היוצרות קשיי עבירות מקומיים. כדי להגיע לנקודות בעלות עניין יש צורך בניווט מדויק מאוד, עד לרמת מטרים בודדים. כדאי להצטייד במכשיר GPS. אל דאגה, קשה לטעות בגדול: בכל מקרה תגיעו לקיר המצוק שלא יאפשר לכם לצאת מהמכתש בלי שתרגישו. קרקע המכתש מרושתת ברשת דרכים שהן שריד לשיטת חיפושי נפט משנות ה-50. זכרו: אסור לרדת מהדרכים פן תשחיתו את הנוף הבראשיתי.


מסלול מס' 1

קפה בפארק ירוחם, תצפית הר אבנון, היער המאובן

לפני שמגיעים לאזור מומלץ לעצור בפארק ירוחם לקפה של הבוקר. מקום מטופח וחביב. חורשות נטועות באמצע המדבר, ואגם מים ובו ברווזים משייטים להם בנחת כאילו מדובר בעיר שוייצרית ממוצעת. דייגים זורקים חכה על רקע השתקפות ההרים הצחיחים במים. קונפליקט מוזר ויפה. נכנסים לירוחם ברחוב הראשי וממשיכים ישר כל הדרך עד למכתש. הדרך מקושטת משני צידיה במזבלות ובכמויות אדירות של קרטונים, שברי בקבוקים ושקיות ניילון, ומעלה מחשבות נוגות על הר אבנון תיפקוד אנשי המשרד לאיכות הסביבה.

לפנינו משתרע רכס חתירה אשר במרכזו מצוי המכתש. הכביש הצר עולה בכבדות עד לדרך סלולה המוליכה שמאלה לתצפית הר אבנון (נ.צ. 47204261). הליכה קצרה ברגל ואנו ניצבים מעל מדף תלוי מעל שפתו של המכתש. נוף משכר מאפשר להתרשם מהתופעה במלואה. קערה אליפסית סגורה מכל צדדיה באורך 14 ק"מ ורוחב חמישה ק"מ, בתוכה הר בולט ופירצה אחת דרכה מתנקז הנחל. בקלות אפשר להבחין בקליפות המכתש, שהן שכבות סלע העולות באלכסון ובונות את קירותיו, כאילו זו כיפה שלמה שנשברה ושקעה פנימה.

תחנה ראשונה היא היער המאובן(נ.צ. 48204121) יורדים בדרך בסמוך לכביש עד לערוצון ומשם ימינה לחניה. במקום שרידי גזעי עצים מאובנים בקוטר של יותר ממטר. המאובנים עשויים מתערובת מתכתית כלשהי ונראים כאילו נחתכו במנסרת ענק זה עתה.

חזור למעלה
מסלול מס' 2

נחל חביון, ריף אלמוגים, נחל מטמור

חוזרים לכביש וממשיכים מזרחה לריף האלמוגים (נ.צ. 52004001). הניווט פשוט: יורדים מהכביש לכיוון דרום על דרך עפר מהוהה. נעים עליה 500 מטר עד שהיא חוצה את ערוץ נחל חתירה. החנו את הרכב וצאו לטיול רגלי בערוץ הנחל לכיוון מערב. לאורך כמה מאות מטרים נמשך ריף אלמוגים מאובנים משני צידי הערוץ. גם בתוך הערוץ הזורם על גבי סלעים ואבנים גדולות אפשר להבחין בשרידי אלמוגים כדוריים, מאורכים ומחטניים בתצורות שונות.

המשיכו עם הדרך 1.5 ק"מ ונסו להגיע עד לתוך ערוץ נחל חביון (נ.צ. 50605871), ותמצאו ריכוז גדול של מאובני שבלולים בגודל 15 סמ'. במקום שרידי מפעל כלשהו ואינסוף חפירות וסוללות עפר ישנות. כל אלה מקשים על התנועה ומאלצים לבצע הרבה אילתורים. אל תתייאשו.

חוזרים חזרה לדרך העפר המלווה את נחל חביון ממזרח. האזור קשה לזיהוי בשל ריבוי הערוצונים והגבעות השטוחות. ממשיכים עד לצומת דרכים ב-נ.צ 14960373. מדרום תבחינו באמצע המצוק במתקן תקשורת כלשהו. פנו לצפון-מערב ונווטו עצמכם על הדרכים לתוך ערוץ נחל מטמור (נ.צ. 48505831). הוואדי עצמו שטוח למראה, אולם הערוץ משופע שיחים בעומק של מטר. צאו לטיול לאורכו לכיוון צפון ותגלו מצבור מאובנים מקסימים של שרכים קדומים, שבלולים ומיני צמחים. בנחל תוכלו להתרשם שעדיין נמשכים החיים כרגיל. אפשר להיתקל ללא קושי בחיפושיות, עקרבים, נחשים ומיני זוחלים שממלאים את המדבר.

חזור למעלה
מסלול מס' 3

הר מטמור, נחל חתירה, הגבעה הצהובה, הר אברהם

המשיכו משם לצפון-מערב עד הדרך הראשית שחוצה את המכתש המסומנת באדום. על הדרך נועו כמה מאות מטרים עד ל-נ.צ 14790379. דרך עפר עולה לכיוון צלע הר מטמור לעבר קו המתח הגבוה. הדרך עולה ויורדת בערוצים עמוקים ומטפסת לאורך הצלע הצפונית של ההר יחד עם קו המתח עד לשיפוליו התלולים (נ.צ. 47603851). החנו את הרכב וטיילו על הצלע למעלה. שדה חיפושיות אבן כהות וחלודות זרוע במקום והמראה מפתיע. אלו הן תצורות אבן קטנות שנוצרו כתוצאה מבליה לא שווה של שכבות אבן שונות.

משם ממשיכים עם הדרך עד שהיא יורדת לתוך ערוצו המרכזי של נחל חתירה. הנחל עצמו צבעוני ומרשים באינספור גוונים של אבן: ירוק, אדום, כתום, שחור וגרניט הם סוגי הסלעים העיקריים. פה ושם מבחינים בניצנוץ מפתה - אלו הם החול הזכוכיתי וגבישי צור (קוורץ בלשון העם) המצויים בשפע. העבירות בנחל בעייתית והתנועה איטית ומתנהלת בכבדות. הציר חוצה ערוצונים ומצבו רעוע למדי. אפשר לעלות לתצפית על הר מטמור (נ.צ. 46903761) שמהווה מקום חביב להפסקת צהריים. בהמשך הדרך דרומה (נ.צ. 45203631) יש דרך ישרה המתחברת חזרה לדרך הראשית האדומה החוצה את המכתש לאורכו. השביל עובר בתוך ים תולעים ומסמרים אדומים. מצבור אבנים עשויות מסלע המטיט המכיל 45 אחוז ברזל. שמו ניתן לו מהמונח היווני המה שמשמעותו דם. מראה מופלא ונדיר. מעלה אדומי המגבעת.

לסיום הביקור במכתש אני ממליץ על טיול רגלי ל-נ.ג. (נ.צ. 43203661) 510. זוהי גבעה הסמוכה לקיר המכתש הצפוני והיא מכונה הגבעה הצהובה. המקום מרופד בחול צהוב ויש בו ריכוז ענק של צדפות ומאובנים שונים. תבחרו לכם את הדרך הטובה ביותר להגיע ומשם תעלו ברגל לטיול של שעה.

בהמשך מפלסת הדרך הראשית נתיב קופצני לכוון דרום-מערב. בוואדי (נ.צ. 43503491) תגלו קיר רב-שכבתי צבעוני מרהיב בתוך ערוץ נחל חתירה. הקרקע החולית צבועה באדום, כתום, סגול, ירוק, חום ושלל צבעי הקשת. מקום אידיאלי לאוורר את הילדים ולשחק במילוי בקבוקים.

היציאה מהמכתש מטפסת במעלה אברהם. המעלה תלול ויש בו כמה מדרגות המחייבות מיומנות נהיגה. בראש המעלה יש תצפית מרהיבה (נ.צ. 42003361) על המכתש והדרך המוליכה אליו. הנתיב נפרץ על ידי חיילי הצנחנים בשנת 1964 ונקרא על שמו של אברהם קריניצי, ראש עיריית רמת-גן שמאמצת את חיילי החטיבה אדומי המגבעות.

הדרך מבקיעה מערבה דרך נוף מסולע וצחיח לכיוון כביש ירוחם-שדה בוקר לאורך כעשרה ק"מ. בחורף לאחר הגשמים הופכת הסביבה הצחיחה לגן פורח. ואם יתמזל מזלכם תוכלו לגלות גם צבעונים אדומים בין הסלעים. למי שנותר זמן ומתחשק לו קמצוץ חוויה נוספת, מומלץ לעלות על הדרך הכבושה החדשה באזור בורות חצץ ולדהור עד לשדה-בוקר, שם מחכות אטרקציות נוספות ליום טיול שלם. שיהיה בכיף.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
התיאוריות נותנות למכתש הגדול לפחות 15 מיליון שנה
צילום לע"מ
צילום: החברה להגנת הטבע,עידית הרצוג
קרקע המכתש מרושתת ברשת דרכים, שריד לשיטת חיפושי נפט משנות ה-50
צילום: החברה להגנת הטבע,עידית הרצוג
מומלצים